TÉMA

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:20|

Fox News za lži o volebních podvodech zaplatila 787 milionů dolarů

Soudní spor výrobce volebních přístrojů Dominion Voting Systems (DVS) s televizní stanicí Fox News skončil urovnáním. Oznámil to soudce krátce po začátku soudního procesu. DVS stanici žalovala za pomluvu v souvislosti s jejím zpravodajstvím, po prezidentských volbách v roce 2020, které dávalo prostor nepodloženým obviněním, že DVS manipulovala hlasy proti Donaldu Trumpovi. Firma jako odškodnění požadovala 1,6 miliardy dolarů (34 miliard korun). Obě strany se shodly, že Fox vyplatí urovnání ve výši 787,5 milionu dolarů (16,8 miliardy korun), řekl právní zástupce DVS.
19. 4. 2023|

Lži v éteru, výsměch v soukromí. Moderátoři Fox News propagovali Trumpovy hoaxy, přiznal Murdoch

Mediální magnát Rupert Murdoch přiznal, že někteří moderátoři jeho televizního kanálu Fox News propagovali falešnou zprávu o „ukradených prezidentských volbách“ v roce 2020. Murdochova výpověď je součástí procesu, v němž se společnost Dominion Voting Systems soudí s Fox News. Vedení televize se hájí tím, že komentáře jsou chráněny ústavním právem na svobodu projevu. Murdoch popírá, že by stanice jako celek podporovala hoaxy prezidenta Donalda Trumpa týkající se voleb. Informovala o tom americká stanice CNN.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 14:11|

Soud poslal Elizabeth Holmesovou na 11 let do vězení za podvody a spiknutí

Soud udělil Elizabeth Holmesové, zakladatelce farmaceutické společnosti Theranos, trest odnětí svobody na 11 let a tři měsíce za podvod vůči investorům, zákazníkům i pacientům. Firma Theranos slibovala revoluci v medicíně, konkrétně technologii výrazně zjednodušující krevní testy, která se později ukázala jako vadná.
19. 11. 2022|

Podvodnice, rozhodl soud o Holmesové. Rozbory krve napálila i Kissingera

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, jež slibovala novátorské krevní testy, je podle rozhodnutí kalifornského soudu vinna z podvodu a spiknutí. Porotci se shodli na její vině ve čtyřech bodech obžaloby, v dalších čtyřech bodech je podle nich nevinná a ve třech bodech nedošli porotci ke společnému stanovisku. Za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let odnětí svobody, pokuta 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun) a uhrazení způsobených škod, uvedla stanice CNN.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 20:11|

Třetí australský mediální dům uzavřel dohodu s Facebookem a Googlem. Budou mu platit za zprávy a klipy

Australský mediální gigant Nine Entertainment podepsal několikaletou smlouvu o poskytování obsahu se společnostmi Google a Facebook. Firma, která v zemi vlastní několik novin a televizní kanál, to uvedla ve svém úterním sdělení.
1. 6. 2021|

Google pod tlakem Austrálie spojí síly s News Corp, Facebook přestane sdílet odkazy na zprávy

Americký Google podepsal tříletou smlouvu na prodej zpráv s mediální společností News Corp Ruperta Murdocha. Firmy budou sdílet příjmy z reklamy, vytvoří platformu pro předplatné a skrze YouTube hodlají rozvíjet audio- a videožurnalistiku. Google tak reaguje na tlaky, aby mediálním společnostem platil za obsah. Ve středu také provozovatel sociální sítě Facebook oznámil, že zablokuje uživatelům a mediálním firmám v Austrálii možnost sdílet odkazy na zprávy.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 22:02|

V americké kampani létají stovky milionů dolarů. Za Trumpem i Bidenem stojí vlivní boháči

Peníze hýbou světem, alespoň tím „americkým“ v době, kdy se blíží prezidentské volby. Vlivní podnikatelé, skupiny, korporace a třeba herci nebo režiséři zpod kopců Hollywoodu utrácejí každé čtyři roky nemalé částky na podporu svých favoritů v duelu o křeslo v oválné pracovně. Důležití jsou také občané, kteří se rozhodli oblíbeného kandidáta podpořit symbolickým příspěvkem.
20. 10. 2020|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|