TÉMA

Jiří Mach

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Muž má zaplatit 157 milionů za to, že způsobil požár Severochemy v Liberci

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let. Machovi hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení, vinu nepřiznal. Verdikt není pravomocný. Na místě se odvolala státní zástupkyně, která požadovala nepodmíněný trest na čtyři až 4,5 roku. Obhajoba žádala zprošťující rozsudek.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 16:34|

Požár Severochemy se vrací k okresnímu soudu, podmínku pro bývalého zaměstnance zrušil odvolací soud

Případ Jiřího Macha, který podle zrušeného prvoinstančního rozsudku při krádeži chemikálií způsobil požár liberecké chemičky Severochema, musí znovu projednat Okresní soud v Liberci. Nařídil to odvolací krajský soud. Podle obžaloby Mach způsobil škodu 55 milionů korun.
3. 3. 2021|

Muž obžalovaný z požáru liberecké chemičky činu lituje. U soudu odmítl vypovídat

V Liberci začal soud s třiačtyřicetiletým Jiřím Machem, který je obžalovaný z obecného ohrožení kvůli požáru liberecké chemičky Severochema. Vypovídat odmítl, jen uvedl, že lituje toho, co se stalo. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun, Severochema a pojišťovna požadují náhradu škody ve výši 181,560 milionu korun. Obžalovanému hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 15:06|