TÉMA

Jan Žaloudík

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Novým onkologickým institutem chceme pomoci Praze a středu Čech, říká Žaloudík

Senátor a onkolog Jan Žaloudík (za ČSSD) by byl pro to, aby v Česku vznikl úplně nový onkologický institut se sídlem v Praze. Pro hodnocení, jak přesně covid-19 onkologii ovlivnil, bude podle něj potřeba počkat na data. Byl hostem Interview ČT24.
12. 8. 2021|

Masarykův onkologický ústav otevřel opravený pavilon. Má nové operační sály i lůžková oddělení

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně v pátek slavnostně otevřel Bakešův pavilon zrekonstruovaný za 431 milionů korun. Práce trvaly více než dva roky, výsledkem jsou dvě lůžková oddělení, nové ambulance i dva nové operační sály, celkem jich má ústav šest. Investice přispěla k modernizaci a zvýšení komfortu poskytované péče, uvedl ředitel MOÚ Marek Svoboda.
5. 2. 2021|

Senátoři odmítli novelu krizového zákona, která zavádí pokuty pro firmy porušující vládní opatření

Senát ve čtvrtek zamítl novelu krizového zákona, která má zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení protikoronavirových opatření vlády. Horní komora odmítla v prosinci tuto předlohu projednávat ve zrychleném řízení. K důvodům patřil nesouhlas senátorů s vládním záměrem pokutovat živnostníky, kteří se potýkají s dopady vládních protiepidemických opatření. Senátoři také přijali návrh, podle kterého by měla ministerstva po společnostech v holdingu Agrofert požadovat s ohledem na audit Evropské komise neoprávněně vyplacené dotace.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 15:02|

Na jihu Moravy se dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO zřejmě skončí v opozici

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v Jihomoravském kraji dohodli na koaliční spolupráci. Strany tak obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  ANO získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Piráti budou mít deset zastupitelů. Čtvrtá ODS má devět mandátů. Na pátém místě jsou Starostové pro Jižní Moravu se sedmi zastupiteli. Vyplývá to výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 22:11|

Jak se Česko vypořádá s epidemií? Je třeba dodržovat opatření a lépe komunikovat, věří experti a lékaři

Roman Prymula (za ANO) nastupuje do vedení ministerstva zdravotnictví v okamžiku, kdy je Česko v žebříčku nárůstu nákaz koronavirem po Španělsku druhým nejhorším státem v Evropě. Zastavit tento negativní trend chce omezením otevírací doby restaurací a barů nebo snížení počtu návštěvníků veřejných akcí. Zda tato opatření pomohou a jestli se české zdravotnictví dokáže postarat o větší počet pacientů s těžkým průběhem covidu-19, zhodnotili lékaři, epidemiologové a odborníci na zdravotnictví v Událostech, komentářích.
23. 9. 2020|
Interview ČT24

Testy mají také určit, kolik v sobě kdo nosí viru, říká senátor a kritik povinných roušek Jan Žaloudík

Považovat za zásadní hrozbu civilizace nový typ koronaviru, respektive jím vyvolanou nemoc covid-19 považuje senátor a bývalý ředitel Masarykova onkologického institutu Jan Žaloudík (za ČSSD) za omyl – zvláště v situaci, kdy je podíl těžkých případů a úmrtí na celkovém počtu nakažených velmi nízký. V Interview ČT24 dal najevo, že by ani pozitivní test na covid-19 nepovažoval za důvod k izolaci nakaženého, volá po tom, aby se hodnotilo také množství viru v organismu.
21. 8. 2020|
Události komentáře

Roušky téměř končí. Snad po nich lidé zase sáhnou, až dostanou rýmu, doufají politici i rektor Zima

Roušky již ve většině Česka nejsou povinné. Pražané si je ještě musí nasazovat v metru, lidé v Moravskoslezském kraji a zejména na Karvinsku a Frýdecko-Místecku ještě častěji. Podle dvou politicky činných lékařů – senátora Jana Žaloudíka (za ČSSD) a poslance Vlastimila Válka (TOP 09) – a také rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy to však mohlo přijít i dříve. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale postup vlády hájí. O rouškách a koronavirové pandemii diskutovali politici a lékaři v Událostech, komentářích.
2. 7. 2020|
Události komentáře

Život se musí vrátit do normálu, neprodlužujme nouzový stav, shodli se Žaloudík a Válek

Nouzový stav v Česku se zřejmě neprodlouží, nepočítá s tím premiér Andrej Babiš (ANO) ani zástupci zdravotnických výborů v parlamentu. Předseda senátního výboru Jan Žaloudík (za ČSSD) v pořadu Události, komentáře řekl, že ministři s ním postup kvůli šíření koronaviru málo komunikují. A člen zdravotního výboru sněmovny Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k „návratu k normálu“.
22. 4. 2020|

Přístroje jsou přesnější, postupy šetrnější. Masarykův onkologický ústav léčí pacienty už 85 let

Masarykův onkologický ústav v Brně slaví 85 let od svého založení. Jde o jediné pracoviště v republice, které se zaměřuje pouze na nádorová onemocnění. Ročně ambulancemi ústavu projde čtvrt milionu pacientů a hospitalizováno je zhruba 12 tisíc nemocných. Nejčastěji lékaři pacientům diagnostikují rakovinu prsu, prostaty a melanom kůže.
9. 1. 2020|

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Kraus rezignoval, končí i Vodák ve Vojenské nemocnici

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus rezignoval, na svou žádost končí k 30. listopadu. Potvrdil, že jedním z důvodů, proč se tak rozhodl, je to, že chce příští rok kandidovat do Senátu. Odchází také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák, který po vlastním rozhodnutí skončí ve funkci v závěru letošního roku. V Brně už letos skončili či končí ředitelé šesti nemocnic. V případě Nemocnice Milosrdných bratří už byl vybrán nástupce, a to Pavel Piler.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 14:25|