TÉMA

Medaile Za zásluhy

Zemřela bývalá novinářka a poslankyně Jana Lorencová

V ostravské fakultní nemocnici zemřela ve čtvrtek někdejší investigativní novinářka a bývalá poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová. Bylo jí 83 let. Informaci potvrdila mluvčí ostravské pobočky České televize Jana Vašková. Lorencová byla známá svými reportážemi v České televizi o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V roce 2018 jí prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát.
14. 4. 2023|

Prezident předá řády a medaile 7. března. Ceremoniál se dvakrát odkládal

Dnem, kdy převezmou osobnosti oceněné v letech 2020 a 2021 státními vyznamenáními své řády a medaile, bude 7. březen. Informaci, kterou přinesl web Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Předloni se ceremoniál 28. října nekonal kvůli epidemické situaci s tím, že prezident Miloš Zeman předá vyznamenání oceněným až další rok. Loni však byla hlava státu 28. října v nemocnici. Původně Hrad ohlásil, že náhradním termínem bude letošní 1. leden, ale potom ceremoniál znovu odložil s odkazem na pandemii.
7. 1. 2022|

Zemřel Roger Scruton. Filozof a politolog se slabostí pro Československo

Ve věku 75 let zemřel britský konzervativní filozof a politolog Roger Scruton, jenž působil v takzvané podzemní univerzitě, která fungovala v komunistickém Československu v době normalizace. Scruton podle prohlášení na svých internetových stránkách zemřel po šestiměsíčním boji s rakovinou. Loni v listopadu v Praze od předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) obdržel za činnost v podzemní univerzitě stříbrnou pamětní medaili Senátu.
12. 1. 2020|