TÉMA

Velká Morava

Slováci mají jiný vztah k Rudé armádě nebo ke slovanství než Češi, říká publicista Kosatík

Na Slovensku nenastala žádná nová věčnost, na Slovensku se toliko vystřídal prezident, řekl v pořadu Interview ČT24 k právě skončeným volbám spisovatel, publicista a autor dvou knih o moderní slovenské historii Pavel Kosatík. Dále hovořil například o rozdílech mezi Čechy a Slováky ve vztahu k Západu, k Rudé armádě či k ideji slovanství.
8. 4. 2024|

Archeologové zkoumají velkomoravské šperky. Elektronovým mikroskopem chtějí zjistit vše o jejich původu

Dva nejcennější soubory luxusních šperků z devátého století, tedy z období Velké Moravy, znovu procházejí rukama expertů. Tým dvanácti odborníků zkoumá soubor osmi stovek šperků nalezených v Mikulčicích na Hodonínsku a ve Starém Městě a Uherském Hradišti.
18. 3. 2024|

Archeologové s jaderným urychlovačem. Český výzkum chce využít zkušenosti předků pro zlepšení budoucnosti

V lednu odstartoval nejrozsáhlejší a nejkomplexnější archeologický projekt v České republice. Jmenuje se RES-HUM, byl podpořený pěti sty miliony korunami z grantu. Jeho cílem není jen ukázat život v minulosti, ale hlavně připravit naši společnost na výzvy budoucnosti. Jak říká jeho vedoucí, brněnský archeolog Jiří Macháček: „S většinou krizí a problémů, jimž čelíme dnes, se lidstvo setkalo už v minulosti a muselo je řešit. A naše současná existence je nejlepším důkazem, že je vyřešilo.“
1. 2. 2024|

Archeologové našli u Břeclavi výjimečný bronzový artefakt. Naznačuje existenci neznámého pohanského kultu, který uctíval draka

Brněnští vědci objevili opaskovou sponu, kterou pak s pomocí zahraničních archeologů a špičkových technologií analyzovali. Objev vypráví nový příběh o době asi sto let před vznikem Velké Moravy, tedy o časech, o nichž existuje jen minimum informací.
8. 12. 2023|

Kardinál Czerny v kázání na Velehradě odsoudil válku na Ukrajině, vyzdvihl pomoc uprchlíkům

Válečný konflikt na Ukrajině i pomoc České republiky uprchlíkům připomněl v úterý v kázání na Velehradě kardinál Michael Czerny, podle kterého je tato „zločinná válka“ vedena proti svobodné Ukrajině i celému civilizovanému světu. Czerny byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dopoledne vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 16:06|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Poklady dosud neviděné. Slovácké muzeum vystavuje archeologické nálezy poslední dekády

Nejzajímavější nálezy archeologů Slováckého muzea za posledních deset let si mohou prohlédnout lidé v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Nechybí mezi nimi keramika a šperky, ale i středověké dětské hračky nebo kostěné kostky na hraní vrchcábů.
27. 2. 2020|

Objev, nad kterým archeologové žasnou. U Starého Města našli další velkomoravské hroby

Sedm hrobů z období Velké Moravy objevili archeologové ve Starém Městě u Uherského Hradiště v místě, kde má stát nové Cyrilometodějské centrum. Lokalitu odborníci už před 70 lety prozkoumali. Pro současné archeology tak bylo nalezení kosterních pozůstatků velkým překvapením.
13. 2. 2020|

Velkomoravské památky v Mikulčicích a Kopčanech spojuje nový most. Sloužit bude pěším i cyklistům

Mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany začala fungovat nová lávka přes řeku Moravu. Most spojuje památkovou oblast Slovanského hradiště v Mikulčicích s kopčanským kostelem, sloužit má cyklistům, pěším, návštěvníkům i místním. Stavba stála zhruba sto milionů korun, většinu nákladů pokryla Evropská unie, zbytek oba státy a kraje.
29. 10. 2019|