TÉMA

Boston

Největší krádež obrazů v historii zůstává neobjasněná. Stopy po falešných policistech ukazují na mafii

V bostonském Muzeu Isabelly Gardnerové vystavují už roky na stěně prázdné rámy. Až do března 1990 v nich visely obrazy v ceně dosahující půl miliardy dolarů. Zloděje, kteří malby odnesli, nepomohli dopadnout vyšetřovatelé FBI ani několikamilionová odměna. Podezření ukazují na mafii, nicméně důkazy chybí, a tak největší krádež obrazů v historii zůstává stále neobjasněná.
19. 3. 2024|

Izraelcům se přiblížilo bezvízové cestování do USA. Výhodu budou mít i někteří Palestinci

Izraelci by mohli už letos začít bezvízově cestovat do Spojených států. Vedlejším produktem vyjednávání je i snazší cestování pro desítky tisíc Palestinců, kteří mají kromě palestinského i americké občanství. Ti měli dosud omezenou možnost vstoupit do Izraele, do světa tak museli cestovat skrz složité procedury přes Jordánsko.
17. 9. 2023|

Strategie „víkendového válečníka“ funguje, prokázal rozsáhlý výzkum

Lidé, kteří vměstnají celotýdenní doporučenou pohybovou aktivitu do jednoho nebo dvou dnů, mají podobně nízké riziko srdečních onemocnění a mrtvice jako ti, kteří si ji rozprostřou po celém týdnu. Vyplynulo to z rozsáhlé studie.
21. 7. 2023|

Americké úřady obvinily podezřelého z úniku tajných dokumentů

Zadržený Jack Teixeira, který je podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů, byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 23:01|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Šimpanzi využívají hlasovou komunikaci k efektivnějšímu zabíjení

Stejně jako lidé používají i šimpanzi hlasovou komunikaci ke koordinaci spolupráce. Když vydávají zvuky podobné štěkotu, přilákají ke společnému lovu více členů tlupy a lépe se jim daří chytit kořist. Vyplývá to ze studie vědců z Curyšské univerzity, o které informoval server Science Daily.
2. 8. 2022|

Nejvyšší soud USA potvrdil trest smrti pro útočníka z Bostonu Carnajeva

Americký nejvyšší soud v pátek potvrdil trest smrti pro Džochara Carnajeva, jednoho z pachatelů bombového útoku při bostonském maratonu z roku 2013, při němž Džochar společně se svým bratrem Tamerlanem dvěma bombami zabil tři lidi a dalších více než 260 zranil. Soud tak vyhověl žádosti federální vlády, která rozsudek smrti pro útočníka požadovala navzdory prohlášením prezidenta Joea Bidena, že chce takové tresty na federální i státní úrovni nahradit nepodmíněným doživotím.
4. 3. 2022|

Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.
30. 1. 2022|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|

Operní pěvec Plachetka v nové knize připomíná zlomové momenty dosavadní kariéry

Adam Plachetka vydal knihu To je klasika aneb nevážné rozmluvy o vážné hudbě. Publikace nabízí vhled do muziky, divadla, ale i do života operního pěvce. Rozhovory s ním vede hudební redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Babka, mimo jiné umělcův spolužák z konzervatoře.
27. 12. 2021|

Americké a německé aerolinky zrušily desítky letů. Piloti se nakazili covidovou variantou omikron

Nejméně tři velké letecké společnosti musely zrušit desítky vánočních letů, protože jejich piloti a palubní personál onemocněli covidovou variantou omikron, případně jsou v karanténě. Přibližně deset zejména dálkových letů zrušila německá společnost Lufthansa. Téměř stovku letů nemohli na Štědrý den vypravit američtí dopravci Delta Air Lines a United Airlines, informovala agentura AP.
24. 12. 2021|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Zemřel jazzový kontrabasista George Mraz. Doprovázel i Ellu Fitzgeraldovou

Zemřel George Mraz, který patřil mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény a jeho kontrabas zní na stovkách natočených alb. Mraz byl písecký rodák, přes půlstoletí ale žil ve Spojených státech. O úmrtí známého jazzmana informovala na sociálních sítítch jeho manželka.
17. 9. 2021|

Den svatého Patrika nesymbolizují jen zelená barva a pivo. Irům v zámoří připomínal domov a národní identitu

Zatímco v ulicích převládne zelená barva, černé pivo a whisky tečou proudem. Tak si ještě před pandemií lidé po celém světě připomínali den svatého Patrika. Tradiční svátek světce a patrona Irska pomáhal po staletí obyvatelům tohoto ostrova v budování vlastní identity a připomínal jim domov a víru. Svátek je po celém světě známý především díky grandiózním přehlídkám a všudypřítomné zelené barvě. Jen do irského hlavního města Dublinu 17. března kvůli oslavám každoročně před covidem přijelo kolem půl milionu lidí.
17. 3. 2021|

Bohdan Pomahač vrací lidem tváře i původní životy. Špičkový chirurg slaví padesát let

Lékař českého původu Bohdan Pomahač patří ke špičce transplantační chirurgie, do dějin medicíny se zapsal před deseti lety, když jako první ve Spojených státech transplantoval obličej. Tento náročný zákrok od té doby Pomahač už desetkrát zopakoval, naposledy loni koncem léta. Ostravský rodák, který přišel na svět přesně před padesáti lety 8. března 1971, jako lékař vyrostl v USA, kam odešel brzy po promoci na olomoucké lékařské fakultě. Bezmála čtvrt století působí v Bostonu.
8. 3. 2021|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Zemřel legendární jazzový klavírista a skladatel Chick Corea

Legendární americký jazzový klavírista a skladatel Chick Corea zemřel ve věku 79 let, oznámila ve čtvrtek večer agentura AFP. Virtuózní hráč na klávesové nástroje po více než pět desetiletí trvající hudební dráze podlehl v úterý vzácné formě rakoviny, uvedl server Rolling Stone s odvoláním na oznámení zveřejněné na hudebníkově stránce na Facebooku. Corea byl jednou z největších ikon současného jazzu, o čemž svědčilo i to, že se stal čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii cen Grammy.
11. 2. 2021|

Severovýchod USA zasáhla silná bouře, v řádu hodin napadly desítky centimetrů sněhu

Na severovýchod Spojených států udeřila první letošní sněhová bouře, při níž by podle meteorologů mohlo na některých místech Pensylvánie a New Yorku napadnout až 60 centimetrů sněhu. Silné sněžení doprovází také vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině. Americká Národní meteorologická služba (NWS) proto vyzývá občany, aby co nejméně cestovali, varuje také před možnými výpadky elektřiny. Panují rovněž obavy z toho, že by bouře mohla narušit distribuci vakcíny proti covidu-19.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 22:09|

Jedna akce mohla vyústit ve 20 tisíc lidí nakažených covidem. Epidemiologové popsali „super přenos“ v USA

Na konci února se v americkém Bostonu odehrála významná konference o biotechnologii. Stala se ale akcí, která mohla významně přispět k propuknutí epidemie ve Spojených státech. Vědci popsali, že zřejmě způsobila nákazu okolo dvaceti tisíc Američanů a měla velký podíl na rychlosti šíření covidu-19 v USA.
27. 8. 2020|

V Česku je 32 pacientů s COVID-19. Lidi budou nově do karantény posílat praktičtí lékaři

Testy v neděli potvrdily koronavirus u dalších šesti lidí. Čtyři z nich byli lyžovat v Itálii, jeden se od nich nakazil po návratu a zatím poslední potvrzený nemocný má spojitost s případy z Bostonu. Celkem v Česku onemocnělo 32 lidí, tato bilance je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro víkend konečná, žádné laboratoře už ve večerních hodinách netestují.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 21:30|

Počet lidí nakažených koronavirem večer stoupl na 26. Policisté začnou na hranicích měřit teplotu

Nemocnice Na Bulovce ohlásila v sobotu večer dalších pět pozitivních pacientů na koronavirus. Na Twitteru to večer uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Počet nakažených v České republice tím stoupl na 26.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 21:20|

Šéf FBI: Komunistická Čína je největší hrozbou pro USA. Špioni kradou technologie i výzkum

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) plnící roli kontrarozvědky označil čínský komunistický režim za největší hrozbu pro Spojené státy. Snaží se totiž krást technologie „všemi dostupnými prostředky“. Ředitel FBI Christopher Wray oznámil, že úřad vyšetřuje asi tisíc takových případů. Týkají se obrany, zdravotnictví i průmyslu. O hrozbě čínské špionáže píše i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo Bezpečnostní informační služba.
6. 2. 2020|

Americká policie začala tajně používat psí roboty

Massachusettská státní policie už nějakou dobu testuje čtyřnohé „psí“ roboty společnosti Boston Dynamics známé jako Spot. Informace o utajovaném projektu odhalila nezisková organizace American Civil Liberties Union, později je potvrdila i samotná společnost. Robot zatím není vybavený žádnými zbraněmi.
27. 11. 2019|
Interview ČT24

Člověk není definován jen vizáží. Transplantace obličeje zatím nikdo nelitoval, říká chirurg Pomahač

Desítky lékařů a zdravotníků pod vedením českého specialisty Bohdana Pomahače v létě provedli první kompletní transplantaci obličeje u afroamerického pacienta. Lékaři museli dlouho hledat vhodného dárce. „Technicky se dá udělat cokoliv, ale aby člověk vypadal opravdu normálně, tak nemůže být Afroameričan s bílým obličejem,“ vysvětluje plastický chirurg působící v americkém Bostonu v exkluzivním Interview ČT24. Budoucnost rekonstrukční chirurgie vidí jinde než v transplantacích, které považuje za přemosťovací technologii.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 19:40|