TÉMA

Prunéřov

Český plán na energetiku bez uhlí pro Evropskou komisi má zpoždění

Se zpožděním vzniká národní klimaticko-energetický plán. Evropská komise ho měla dostat do konce června, ale resorty průmyslu a životního prostředí pokračují v přípravách. Plán má nastínit proměnu energetiky bez uhlí. Jde o reálnost návrhů i jejich ekonomiku a první z trojice zásadních dokumentů, ke kterým patří ještě státní energetická koncepce a politika ochrany klimatu.
30. 7. 2023|

Malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Prunéřově nebo Dukovanech. Cena je nejasná

Malé modulární reaktory by podle ČEZu mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor by měl stát už v roce 2032 v Temelíně, řekla ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, ale nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.
15. 2. 2023|

30 let zpět: Německý příspěvek na odsiřovací techniku pro elektrárny Prunéřov

Německé ministerstvo životního prostředí podepsalo spolu s českými resorty životního prostředí a průmyslu dohodu, jejíž součástí byl příspěvek na pořízení odsiřovací techniky pro elektrárny Prunéřov I. Německá strana poskytla dar ve výši 23 milionů marek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 11. 2022|

V Česku loni podle Arniky kleslo množství většiny znečišťujících látek. Výjimkou je rtuť

Loni pokleslo oproti roku 2018 množství většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší. Výjimkou jsou například emise rtuti. Vyplývá to z dat Integrovaného registru znečišťování, informovala o tom ekologická organizace Arnika. Například na znečišťování vod se v loňském roce podílely velkou měrou kyanidy, které způsobily nedávnou havárii na řece Bečvě.
15. 10. 2020|

Čistý zisk ČEZu vzrostl na 14,7 miliardy korun. Pomohly vyšší ceny elektřiny i nižší dopad koronaviru

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ vzrostl v prvním pololetí meziročně o devět procent na 14,7 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se zvýšil o 11 procent na 38,7 miliardy korun. Firma uvedla, že pandemie koronaviru na ní měla jen omezený dopad. Je to jeden z důvodů, proč pro letošní rok zvýšila očekávaný zisk na 21 až 23 miliard korun z dřívějšího výhledu 19 až 22 miliard, informoval mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.
11. 8. 2020Aktualizováno11. 8. 2020, 12:44|

Růst cen emisních povolenek tlačí výrobu elektřiny z uhlí stále víc do kouta

Epidemie koronaviru snížila spotřebu elektřiny podle dosavadních odhadů skoro o desetinu. Zdražování emisních povolenek, které zvyšuje cenu elektřiny, pak tlačí na další změny v energetice. Zejména na útlum uhlí a větší využití obnovitelných zdrojů.
27. 7. 2020|

Svítit uhlím není „in“. Náhradu ale Česko nemá a ještě dlouho mít nebude

Pokud se nepostaví nové elektrárny, Česko bude mít problém s nedostatkem elektřiny, varoval ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Stane se tak v případě, že začne odstavování uhelných elektráren a nepostaví se nové jaderné bloky. První takový zdroj elektřiny vypne ČEZ podle plánu už příští rok. V následujících letech by pak v provozu této společnosti měla zůstat jen jediná uhelná elektrárna Ledvice.
26. 10. 2019|