TÉMA

Jiří Pehe

Na schůzce s Bidenem je důležité hlavně to, že se konala, míní diplomaté a komentátoři

Schůzka českého premiéra Petra Fialy (ODS) a amerického prezidenta Joea Bidena v podstatě splnila očekávání, shodli se ve speciálním vysílání ČT24 komentátoři a diplomaté. Setkání podle nich ukazuje, že Američané považují Česko za důležitého partnera. Důležité může být úterní setkání Fialy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, na které má premiér možnost posunout dál schválení americké vojenské pomoci Ukrajině.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 23:41|

Oslovil mě přímo prezident, řekl nový Pavlův poradce Žantovský. Havlův odkaz je podle něj v bezpečí

Spisovatel, překladatel a někdejší diplomat Michael Žantovský se v průběhu května stal členem skupiny zahraničně-politických poradců prezidenta Petra Pavla. V Interview ČT24 se rozpovídal jak o své nové roli, tak o konci osmiletého působení v čele Knihovny Václava Havla.
5. 6. 2023|

Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:27|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Ve volebních průzkumech je důležitý trend, shodují se odborníci. Problémem může být sběr dat bez kontroly

Už druhý volební průzkum pro Českou televizi ukázal, že hnutí ANO ztrácí svou dominanci na české politické scéně. Podle agentur Data Collect a Kantar CZ by nyní volby do sněmovny vyhrála koalice Pirátů a STAN, ANO by skončilo na druhém místě, Koalice Spolu by obsadila třetí příčku. Jednotlivé volební průzkumy se od sebe často liší, což může být dáno i rozdílnou metodikou sběru dat. Podle odborníků by lidé v průzkumech měli číst i trend, nikoli jenom samotnou prognózu.
14. 4. 2021|

Zemřel soudce a spisovatel Veverka. Řešil případy generála Lorence a Kajínka, chtěl pochopit celý svět

Ve věku 92 let zemřel spisovatel a někdejší soudce Nejvyššího soudu Miroslav Veverka. Později působil u Vrchního soudu v Praze, kde řešil i známé případy generála Alojze Lorence, agenta a kontroverzní postavy sametové revoluce Ludvíka Zifčáka či vraha Jiřího Kajínka. O jeho úmrtí informovala Denisa Novotná z nakladatelství Prostor, kde Veverkovi vyšlo několik překvapivých knih.
1. 5. 2020|
Události komentáře

Lidé si na jednodenní volby rychle zvyknou, soudí Pehe. Podle náměstka Mlsny jsou bezpečnější

Jediný volební den místo dvou a také korespondenční hlasování Čechů v zahraničí chystá v novém volebním zákoně ministerstvo vnitra. Podle jednoho z autorů novely Petra Mlsny, náměstka ministerstva vnitra, nazrál čas, aby české volby vešly do 21. století. Korespondenční hlasování je zneužitelné minimálně, uvedl v Událostech, komentářích. Podle politologa Jiřího Pehe se povede politická bitva, ne pro všechny strany jsou totiž hlasy krajanů výhodné.
26. 10. 2019|