TÉMA

Roman Kraus

Lékařské odbory páteční dohodu o růstu platů podpoří. Některé nemocnice jsou ale proti

Lékařské odbory podpoří dohodu, která má vést k odvolání protestu lékařů nespokojených s přesčasovou prací. Vyplývá to z usnesení, které Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) zveřejnil na svém Facebooku. Odvolání výpovědí z přesčasové práce, které lékaři od prosince podali, což znamenalo v některých nemocnicích výrazné omezení provozu, je ale podle nich individuálním rozhodnutím každého. Dohoda, k jejímuž podepsání má dojít v pátek, potvrdí navýšení odměňování v nemocnicích příští rok o 9,8 miliardy korun, lékařům o pět až patnáct tisíc korun měsíčně a ostatním pracovníkům o pět procent.
7. 12. 2023|

Jinde nedostatek léků řeší, kritizoval Farhan. Koaliční poslanec Kraus připouští zvýšení doplatků

V Česku stále chybí některé léky, teď především penicilin. Hlavní výrobce přerušil jeho dodávky. Člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) kritizuje ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že koná málo. Nástrojů k tomu, aby léky zajistil, má podle něj spoustu. Farhan také míní, že cena některých léků je nízká a mělo by dojít k navýšení. Předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS) míní, že je třeba reflektovat více realitu. Otázkou podle něj je, zda nezvážit zvýšení doplatků za léky. Je podle něj jednodušší říci občanům, že budou doplácet více, než jim sdělit, že léky nebudou, přiznal v Událostech, komentářích.
17. 8. 2023|

Horní limit pro zakázky malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna přehlasovala Senát

Limit pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu se nezvýší. Sněmovna v úterý přehlasovala návrh Senátu, který ho chtěl zvýšit v případě stavebních prací ze šesti milionů na devět milionů korun. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tento návrh odmítl s tím, že k otázce navýšení limitů se chce vrátit až v případné další novele zákona o zakázkách. Sněmovna odmítla i další senátní návrh, který do legislativy o zakázkách převáděl pravidla zákona o střetu zájmů.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 19:11|

Horní komora se sešla poprvé po volbách v novém složení. Předsedou je opět Vystrčil

Horní komora se poprvé sešla v pozměněném složení po letošních podzimních volbách. Předsedou Senátu byl potřetí v řadě zvolen Miloš Vystrčil (ODS), který tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Jeho znovuzvolení ocenil premiér Petr Fiala (ODS).
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 16:10|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

Předsedou správní rady VZP bude poslanec a lékař Tom Philipp

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL). Místopředsedou bude bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Správní rada se v pondělí sešla poprvé v novém složení, v minulém období ji vedla poslankyně ANO Věra Adámková. Rada se chce více věnovat zdravotní péči v regionech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 16:42|

Ve správní radě VZP usedne i Kalousek, členy orgánu obměnila vláda

Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově usedne bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, senátor Roman Kraus (ODS) či náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). O obměně členů správní a dozorčí rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny ve středu rozhodla vláda, vyplývá z výsledků zasedání zveřejněných na webu. Proti zvolení Kalouska se v minulých dnech vyslovili Piráti.
26. 1. 2022|

Očkování jednoznačně funguje, je to vidět na datech, řekl Vojtěch

Ve středu přibylo 266 potvrzených případů koronaviru, méně než před týdnem. Kleslo také reprodukční číslo a mírně se snížila incidence. Počty nových případů covidu za sedm dní na sto tisíc obyvatel v Česku ale stále rostou, nejrychleji v Pardubickém kraji. Nejvíce případů vykazuje Praha. Nově registrovaní k očkování proti covidu-19 od čtvrtečního dne opět dostávají termín druhé dávky Pfizer/BioNTech 21 dní po první. Ukončené očkování mají v Česku více než čtyři miliony lidí, alespoň jednu dávku dostalo 60 procent dospělé populace. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) data dokládají, že očkování funguje. Řekl to po jednání s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 22:40|

Blatný si předvolá šéfa zdravotního ústavu kvůli informacím o očkování zaměstnanců

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského. Důvodem jsou informace portálu Seznam Zprávy, že si vedení ústavu rozdělilo tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 od společností Pfizer a BioNTech mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich podle serveru nepatří do ohrožených skupin. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení serveru, že vakcíny mohli využít i příbuzní zaměstnanců, popřela.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 22:28|

Blatný udělal na lékaře-politiky dobrý dojem. Jeho odstup od politiky považují za výhodu

Lékaři, kteří působí ve vrcholné politice, jsou spokojeni s úvodním vystoupením nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a kladou v něj vysoká očekávání. Lékař a poslanec Julius Špičák z vládního ANO i nový senátor a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus z opoziční ODS věří, že nalezne vhodný způsob, jak šíření koronaviru zpomalit, aniž by bylo nutné zavádět takzvaný tvrdý lockdown, po kterém volá například prezident lékařské komory. Politici-lékaři diskutovali o nástupu nového ministra v Událostech, komentářích.
30. 10. 2020|

Senátorem v obvodu Brno-město bude Roman Kraus z ODS, porazil Šabatovou

Senátorem ve volebním obvodu Brno-město bude Roman Kraus (ODS), vyhrál s 57,71 procenta hlasů. Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené) neuspěla, dostala 42,28 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,77 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,16 procenta.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 16:49|

Senátní duel v Brně: O křeslo v horní komoře se utkají Roman Kraus a Anna Šabatová

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 60 – Brno-město se utkají bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus (ODS+TOP 09) a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (Zel+SEN21+Ideal). Krause v prvním kole volilo 21,84 procenta hlasujících, Šabatovou pak 17,94 procenta voličů. Volební účast dosáhla 47,2 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

O senátní křeslo se v Brně utkají Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené). Kraus získal 21,84 procenta hlasů, druhá Šabatová dostala 17,94 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,20 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.
3. 10. 2020|

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Kraus rezignoval, končí i Vodák ve Vojenské nemocnici

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus rezignoval, na svou žádost končí k 30. listopadu. Potvrdil, že jedním z důvodů, proč se tak rozhodl, je to, že chce příští rok kandidovat do Senátu. Odchází také ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák, který po vlastním rozhodnutí skončí ve funkci v závěru letošního roku. V Brně už letos skončili či končí ředitelé šesti nemocnic. V případě Nemocnice Milosrdných bratří už byl vybrán nástupce, a to Pavel Piler.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 14:25|

I do soukromé školky jen s očkováním? Plánované změny počítají také s konzultacemi u lékaře

Přibývající případy spalniček, černého kašle, a dokonce i jeden výskyt tetanu u dětí. Negativní trend má zvrátit změna v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Ta by nově zakázala i soukromým školkám přijímat neočkované děti. Praktickým lékařům budou pojišťovny hradit konzultace spojené s očkováním. Ministerstvo zdravotnictví zároveň navrhuje, aby si sám hradil léčbu ten, kdo vakcínu odmítne a onemocní.
25. 10. 2019|