TÉMA

Čang Ťien-min

Novým čínským velvyslancem v Česku se stal Feng Piao

Novým čínským velvyslancem v České republice se stal Feng Piao. Vyplývá to z informací na webu ambasády. Podle organizace Sinopsis má diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. V únoru ve funkci velvyslance v Praze skončil Čang Ťien-min, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.
17. 10. 2022|

Porušení suverenity a podpora separatismu, komentuje čínský velvyslanec Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

Čínský velvyslanec v Česku Čang Ťien-min nevidí důvod, proč by obě země trvaly na ničení vzájemných vztahů, které jsou v zájmu lidu obou zemí. Uvedl to v rozhovoru s ČTK na téma plánované cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Někteří lidé podle něj nezohledňují fakta a považují ideologii a politické účely za základy všeho. Vystrčila k cestě motivovala hospodářská spolupráce, ale i nedostatečná reakce českých nejvyšších politiků na čínský tlak proti plánu návštěvy. Velvyslanec byl za své jednání dříve několikrát kritizován českými politiky včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).
27. 6. 2020|
168 HODIN

Hrad k čínskému dopisu mlčí. Odpověď nedostal šéf Senátu ani poslanci

Ačkoli Pražský hrad odmítl, že by se angažoval u vzniku dopisu, který před svou smrtí dostal předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) od čínské ambasády, jeho představitelé se v posledních týdnech pohroužili ve velmi důrazné mlčení. Nereagovali na dotazy novinářů, ale ani na dopisy nynějšího předsedy horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS). Postupem prezidentské kanceláře v kauze čínského dopisu se zabývaly Kristina Ciroková a Zuzana Černá pro pořad 168 hodin.
4. 5. 2020|

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o čínském financování konferencí, píše Aktuálně.cz

Tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy (UK) Miloš Balabán podle serveru Aktuálně.cz lhal o financování česko-čínských konferencí. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda. Web to uvedl na základě vyjádření pořadatelů konference. Balabán na další dotazy serveru neodpověděl a následně rezignoval na funkci tajemníka.
25. 10. 2019|