TÉMA

Tajemník

Policie navrhla obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu ze zneužití pravomoci

Policisté navrhli obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedla to mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Studenovský podle kriminalistů způsobil městu škodu tím, že nezákonně zamítal žádosti o informace. Ty podával ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který chtěl znát výši odměn vedoucích odborů magistrátu. Tajemník považuje stíhání za nesmysl.
12. 12. 2023|

Utnul studenou válku, rozklížil Sovětský svaz. Reformátor Gorbačov ukončil dvacáté století

„Takhle už nemůžeme dál žít,“ řekl Michail Gorbačov své ženě Raise v předvečer zvolení generálním tajemníkem sovětské komunistické strany. Byl si vědom, že země naléhavě potřebuje reformy. Když se do nich ale pustil, musel čelit odporu konzervativních a radikálních sil zevnitř, nedostatečné podpoře zvenčí a následkům svých vlastních chyb. Jím započaté změny vedly k demokratizaci sovětské společnosti i k ukončení studené války. Zároveň ale způsobily, že Sovětský svaz se mu nakonec rozpadl pod rukama. Gorbačov zemřel ve věku 91 let po těžké nemoci 30. srpna 2022.
30. 8. 2022|

Čínští komunisté schválili prohlášení posilující Si Ťin-pchinga. Řadí ho na roveň s Mao Ce-tungem

Komunistická strana Číny schválila prohlášení, které vyzdvihuje její „hlavní úspěchy a historické zkušenosti“. Dokument je vnímán jako další krok k posílení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga usilujícího o třetí funkční období v čele státu. Strana prohlášení přijala na závěr čtyřdenního plenárního zasedání ústředního výboru, informovala agentura Reuters.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 19:25|

Zemřel „skvělý státník a oddaný diplomat“. Bývalý šéf OSN Cuéllar usmiřoval Turky s Řeky i Střední Ameriku

Ve věku sto let ve středu zemřel někdejší peruánský diplomat a bývalý generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar. Informovala o tom agentura AFP. Podle mnohých OSN vděčí Cuéllarovi za obnovení své pověsti, kterou po druhé světové válce poznamenalo zmrazení vztahů mezi Východem a Západem.
5. 3. 2020|

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o čínském financování konferencí, píše Aktuálně.cz

Tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy (UK) Miloš Balabán podle serveru Aktuálně.cz lhal o financování česko-čínských konferencí. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda. Web to uvedl na základě vyjádření pořadatelů konference. Balabán na další dotazy serveru neodpověděl a následně rezignoval na funkci tajemníka.
25. 10. 2019|