TÉMA

Alice Němcová Tejkalová

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|
Podcast

Koronavirus v Česku: Média by měla poskytovat ověřené informace, říká Němcová Tejkalová

Koronavirus dorazil do Česka. Mediální události týdne předcházelo čekání a napětí v redakcích. Novináři se na to připravovali. Jak obstáli? Daří se jim pravdivě informovat nebo spíš šířit paniku? „Lidé klikají na cokoliv, co se týká koronaviru. Média by v tomto období měla mít hlavně stabilizační funkci,“ komentuje situaci Alice Němcová Tejkalová, děkanka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
7. 3. 2020|
Newsroom téma týdne

Panika v obchodech, na internetu, v médiích. Může za ni jen koronavirus, nebo jí pomohli novináři?

Téma koronaviru zaplavilo média ještě dřív, než se nemoc dostala do Evropy. Teď, když už je i v České republice, se nepíše a netočí takřka o ničem jiném. Sami novináři už dokonce mluví o „mediální nákaze“, která vyvrcholila ve chvíli, kdy české úřady potvrdily první případy. Jak tenká je hranice mezi informováním a přeháněním? A můžou i média nést vinu za paniku a strach, které jsou ve společnosti?
7. 3. 2020|

Prima odvysílala smrtelný pád muže z prešovského domu. Reportáží se bude zabývat vysílací rada

Po nedávném výbuchu plynu v domě v Prešově se na sociálních sítích objevilo video muže padajícího z balkonu. Slovenská policie požádala média, aby záběr nešířila, ale některá to přesto udělala – mezi nimi i česká Prima. Její reportáží se proto bude zabývat vysílací rada.
15. 12. 2019|

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o čínském financování konferencí, píše Aktuálně.cz

Tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy (UK) Miloš Balabán podle serveru Aktuálně.cz lhal o financování česko-čínských konferencí. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda. Web to uvedl na základě vyjádření pořadatelů konference. Balabán na další dotazy serveru neodpověděl a následně rezignoval na funkci tajemníka.
25. 10. 2019|