TÉMA

Václav Hájek

České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.
6. 4. 2023|

Univerzita Karlova zřídila speciální komisi, která má vyšetřit nařčení ze sexuálního obtěžování

Na Univerzitě Karlově (UK) z rozhodnutí rektorky Mileny Králíčkové vznikla podle mluvčího UK Václava Hájka komise, která má doporučit další postup ohledně podezření na obtěžování studentek Fakulty humanitních studií ze strany některých vyučujících. Rada Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) Akademie věd na webu napsala, že se podezřením z nevhodného chování ředitele ústavu a jeho zástupce vůči studentkám zabývala v pondělí a příští týden ho bude řešit s dozorčí radou ústavu.
7. 2. 2023|

Studenti z Ukrajiny se dálkově účastní předmětů vyučovaných v Česku, doplňují si chybějící vzdělání

Studují na ukrajinských univerzitách, na dálku se ale účastní vysokoškolských kurzů v Česku. Výuku omezenou válečným konfliktem si mohou studenti z Ukrajiny doplnit on-line na Univerzitě Karlově v Praze. Škola začala nabízet anglické předměty, na které se mohou připojit vysokoškoláci napříč celou Ukrajinou.
13. 10. 2022|

Soud se opět zabýval sporem o Lidový dům. Svědčil i Zeman, na podrobnosti si prý nevzpomíná

Nové kolo sporu dědiců právníka Zdeňka Altnera se sociální demokracií začalo v pátek vyhrocenou výměnou názorů obou stran sporu a výslechem bývalých představitelů ČSSD. Někdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman při videokonferenci jako svědek uvedl, že si na podrobnosti po více než dvaceti letech nevzpomíná. To, že podepsal s Altnerem smlouvu o zastupování strany, označil za rozumné rozhodnutí.
13. 11. 2020|

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o čínském financování konferencí, píše Aktuálně.cz

Tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy (UK) Miloš Balabán podle serveru Aktuálně.cz lhal o financování česko-čínských konferencí. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda. Web to uvedl na základě vyjádření pořadatelů konference. Balabán na další dotazy serveru neodpověděl a následně rezignoval na funkci tajemníka.
25. 10. 2019|