TÉMA

Elektronizace

Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:22|

Digitální agentura v polovině dubna spustí mobilní verzi Portálu občana

Digitální a informační agentura (DIA) plánuje v polovině dubna spustit mobilní verzi Portálu občana. Ten zastřešuje elektronické služby státu a jeho internetovou podobu nyní využívá přes 1,2 milionu lidí. Svou datovou schránku má k portálu připojenou 432 tisíc uživatelů. Do konce roku agentura slibuje také spuštění digitální plné moci. Na středeční tiskové konferenci to uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).
3. 4. 2024|

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Soudy míří od cédéček k centrálnímu úložišti na serverech

Pokračující elektronizace justice má přinést i konec vypalování statisíců CD nosičů na soudech. Na cédéčkách stále musí soudy uchovávat zvukové záznamy z jednání. Do konce roku by mělo kompaktní disky nahradit centrální datové úložiště ministerstva spravedlnosti, ze kterého si budou moci soubory stáhnout například i advokáti.
26. 2. 2024|

Začaly fungovat elektronické občanské průkazy. Krajský úřad na Vysočině je přijímá, i když ještě nemusí

Začal ostrý provoz elektronických občanských průkazů. Aplikací se lidé můžou prokazovat zhruba na 30 úřadech státní správy – hlavně na ministerstvech. Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) si eDoklady do chytrého telefonu stáhlo za první víkend až 155 tisíc lidí. Kvůli náporu ale měla řada z nich problém s přihlášením. Úřady mají – a stále budou mít – povinnost přijímat jak běžný doklad, tak digitální průkaz. Při cestách do zahraničí zatím doklady v mobilu stačit nebudou.
22. 1. 2024|

Co přinese nová aplikace eDoklady: otázky a odpovědi

Nová mobilní aplikace eDoklady, která zájemcům nahradí kartičku občanského průkazu, začne fungovat v sobotu 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta, uvedla Karolína Sadílková z Úřadu vlády.
19. 1. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Sněmovna schválila přísnější pravidla pro agentury práce

Agentury práce se zřejmě budou řídit přísnějšími pravidly a nelegální práce získá nové vymezení. Změny přinese vládní novela o zaměstnanosti, kterou v pátek schválila sněmovna. Na programu měli poslanci i další zákony – mimo jiné schválili novelu, která zavádí pravidelnou valorizaci odměn obecních a krajských zastupitelů, nebo novelu liniového zákona, z nějž nově bude zákon o strategické infrastruktuře.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:35|

NKÚ: Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje. Ministerstvo nezajistilo efektivní sdílení údajů

Elektronizace zdravotnictví v Česku se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo zdravotnictví podle něj dosud nezajistilo poskytovatelům zdravotních služeb jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro sdílení údajů. Lékaři tak stále nemohou v kritických situacích získat informace o pacientovi. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se dříve nedařilo vypisovat veřejné zakázky. Postupně se ale podle něj skluz daří dohánět.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 20:09|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každé matrice, vláda souhlasí

Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každém matřičním úřadu. Návrh, který má takovou změnu přinést, schválila vláda. Nyní zamíří do parlamentu. Novela matričního zákona také počítá s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027. Kabinet na středečním jednání také schválil poskytnutí osmi set milionů korun na podporu výstavby nájemního bydlení. Vláda odsouhlasila i snížení minimálního počtu poboček České pošty. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání sdělil, že výpadky některých druhů antibiotik v českých lékárnách budou pokračovat do poloviny května.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:58|

Digitalizace justice stála podle kontrolorů už stovky milionů, soudy jsou ale dál plné papírů

Minimální efekt měly podle Nejvyššího kontrolního úřadu stamilionové výdaje určené na digitalizaci justice. Ministerstvo spravedlnosti vydalo podle kontrolorů v minulých pěti letech 331,5 milionu korun na rozvoj eJustice, ale nedokončilo klíčové informační systémy a ani nezačalo s jejich zapojením. NKÚ vyhodnotil plnění strategie eJustice včetně jejího řízení jako neefektivní. Ministerstvo je nicméně přesvědčeno, že za průtahy stojí objektivní okolnosti. Ujistilo, že práce na digitalizaci pokračují.
7. 11. 2022|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Délka soudních řízení loni vzrostla, jinak se ale soudy s covidem vypořádaly dobře, říká Benešová

Průměrná délka civilních řízení u okresních soudů loni vzrostla z 263 na 281 dní. Déle tam trvala i trestní řízení, namísto 195 dní průměrně 201. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu české justice za uplynulý rok, kterou zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti. Délky řízení mírně ovlivnila pandemie covidu-19, která ale podle ministryně Marie Benešové (za ANO) jinak do chodu justice příliš nezasáhla.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 19:40|

Pomalá stavební řízení ovlivňují českou ekonomiku i život jednotlivců, upozorňuje Bilance

Stavební povolování je v Česku rekordně pomalé, v mezinárodním srovnání se republika umisťuje za rozvojovými zeměmi. Vysoká poptávka a zároveň nedostatek bytů vyhnaly ceny tak vysoko, že se pro řadu lidí stalo vlastní bydlení nedostupné. Složitá byrokracie a pomalý postup úředníků komplikuje život nejen velkým investorům, ale také drobným stavitelům, kteří si chtějí třeba jen rozšířit rodinný dům. Tématu se věnoval nový ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
2. 3. 2021|

Ministr Blatný chce převést kartotéky do počítačů. Elektronizaci označil jako jednu z letošních priorit

Větší dostupnost moderních léků pro pacienty, elektronizace zdravotnictví a spravedlivější úhrady za zdravotní péči jsou hlavní priority ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pro příští rok. Chce je prosadit i na základě práce svých předchůdců. Ministr připustil, že řadu věcí zbrzdila epidemie, dva velké zákony, a to o veřejném pojištění a elektronizaci, ale chce dovést do konce. Chce to po něm i opozice.
3. 1. 2021|

Začal prodej elektronických dálničních známek. Část dne nefungoval, Havlíček bere chybu na sebe

Od úterního odpoledne začal stát prodávat elektronické dálniční známky. Web edalnice.cz, který je jejich hlavním distribučním místem, však několik hodin nefungoval. Začal pracovat až po 16. hodině, ale ještě kolem 17. hodiny byl velmi pomalý. Později již fungoval. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pak večer v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že start hodnotí známkou 3 a odpovědnost za to, že systém přes den nefungoval, bere na sebe. „Mrzí mě to, jsem naštvaný.“
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:50|

Elektronické dálniční známky se mají prodávat od 1. prosince, hlavně v e-shopu, ale i na poště a benzinkách Čepra

Elektronické dálniční známky by se měly začít prodávat od 1. prosince. Bude je možné zakoupit až na 90 dní předem, tedy v prosinci se budou prodávat elektronické známky platné až od ledna či února. Zprvu budou k dostání na státním e-shopu a také na poštách a čerpacích stanicích Eurooil, které patří státnímu podniku Čepro. Na dalších místech by se mohly začít prodávat ve druhém čtvrtletí příštího roku, řekla při představení fungování elektronických dálniční známek Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
3. 11. 2020|
Interview ČT24

Jak zabránit problémům zakázek na digitalizaci? Pomohlo by vyčištění legislativy i přesnější zadání, říká Pilný

Hýbe se v Česku digitální agenda směrem, který by znamenal ulehčení pro lidi? Velmi málo, míní exministr financí Ivan Pilný (ANO), který měl téma digitalizace v minulosti také na starosti. Důvodů, proč jsou pak problémy se zakázkami týkajícími se elektronizace, je podle něj celá řada. Mnoho by se podle něj dalo udělat přesnějším zadáním i vyčištěním zákonů, aby se nedigitalizovaly „legislativní špagety“. Pilný byl hostem pořadu Interview ČT24.
22. 1. 2020|

Odlepit a seškrábat starý, nalepit nový. Výměnám dálničních kuponů odzvonilo, příští rok již nebudou potřeba

Řidiči v těchto týdnech zřejmě naposledy mění dálniční kupony na čelních sklech. Od roku 2021 je nahradí elektronické známky. Zaplatit za ně sice bude možné i osobně, ale nebude se již nic nalepovat. Ke kontrole, zda je poplatek uhrazený, postačí registrační značka auta.
5. 1. 2020|

E-neschopenky se rozběhly bez potíží. Část lékařů na protest vyplňovala tiskopisy

Provoz e-neschopenek začal bez problémů a systém je plně funkční. Od spuštění na Nový rok jich sociální správa dostala do čtvrteční 11. hodiny přes šest tisíc. Ve Zlínském kraji část praktických lékařů ale dál vyplňuje papírové tiskopisy a elektronicky neschopenky nevystavuje, a to na protest proti zvýšeným nákladům.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 18:49|

Sněmovní schůzi uvedla hádka kvůli uprchlíkům z Řecka. Jednání o referendu poslanci odložili

Poslanci zahájili v úterý odpoledne další řádnou schůzi sněmovny. Již při projednávání programu se však strhla ostrá přestřelka mezi předsedou KDU-ČSL Markem Výborným a předsedou SPD Tomiem Okamurou kvůli lidoveckému návrhu, aby se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyjádřil k řecké žádosti ohledně nezletilých uprchlíků. Tento bod se však nakonec na program vůbec nedostal.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 19:31|

Elektronické hlasování nese podle vnitra riziko kyberútoku, v zákoně o volbách proto nebude

Návrh zákona o správě voleb připravený ministerstvem vnitra nepočítá se zavedením elektronického hlasování. Důvodem je riziko kybernetického napadení. Náměstek ministra Petr Mlsna řekl, že v současnosti neexistuje technický nástroj, který by hlasování zcela zabezpečil a riziko útoku vyloučil. Norma, kterou resort předjednal s parlamentními stranami, zahrnuje korespondenční volbu v zahraničí, zkrácení voleb na jeden den nebo zavedení elektronických seznamů voličů a stran.
25. 10. 2019|