TÉMA

Pavel Havlíček

Orbán blokuje pomoc Ukrajině. Unie se východisko pokusí najít v lednu

Summit zemí Evropské unie se kvůli maďarskému vetu neshodl na další finanční podpoře pro Ukrajinu. Evropská komise chce do příští mimořádné vrcholné schůzky připravit řešení, které dalšímu krachu jednání zabrání. V pátek to po dvoudenním setkání lídrů unijních zemí prohlásila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela se summit sejde brzy po začátku nového roku.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 22:19|

Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 17:37|

Stojíme při vás. Rusko se snaží přiškrtit demokracii, prohlásil Biden ve Varšavě

Americký prezident Joe Biden ve Varšavě pronesl hlavní projev, kterým završil svůj pobyt v Polsku. Ve svém poselství ujistil lid Ukrajiny, že Spojené státy stojí pevně na jeho straně a že Západ deklaruje jednotu ohledně nutnosti zastavit ruského prezidenta. Vladimir Putin podle Bidena prahne po absolutní moci –⁠ a tomu je třeba se vzepřít na mezinárodní úrovni. Ukrajina se nestane obětí Ruska, řekl americký prezident.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 20:05|

Rusko má svou vlastní Evropskou unii. „Epochální projekt“ EEU však dospívá velmi pomalu

Stejná pravidla, stejné instituce, stejná měna. Řeč není o Evropské unii, ale o svazku, který se jí má podobat – takzvané Euroasijské hospodářské unii. Aktuálně ji tvoří pět států: Ruská federace, Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán. I když unie funguje čtvrtým rokem, mnoho viditelných výsledků zatím nemá. Přesto jisté benefity nabízí a snaží se nalákat další státy. V pátek podepsala dohodu o volném obchodu se Srbskem.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 23:17|