TÉMA

Reykjavík

Island zasáhly tisíce drobných zemětřesení. Může to být předzvěst něčeho většího, varují vědci

Poloostrov Reykjanes na jihozápadě Islandu v posledních pěti dnech zasáhl intenzivní seismický roj – několik tisícovek malých zemětřesení, která mohou být předzvěstí většího sopečného výbuchu. S odkazem na islandský meteorologický úřad (IMO) o tom informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Na Islandu soptí Fagradalsfjall. Riziko nepředstavuje

U islandského hlavního města Reykjavíku vybuchla na začátku týdne sopka Fagradalsfjall, od té doby pokračuje v aktivitě. Podle meteorologického úřadu IMO jde zatím o menší erupci, informovala agentura Reuters. Na záběrech, které odvysílala islandská média, bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a teče láva.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:17|

Ratifikujme Istanbulskou úmluvu, vyzval Pavel

Prezident Petr Pavel nevidí důvod, proč by Česko nemělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu Rady Evropy. Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsalo Česko v roce 2016, ratifikaci dokumentu ale minulé vlády několikrát odložily.
17. 5. 2023|

Lídři zemí Rady Evropy jednají o registru škod, které Rusko páchá na Ukrajině

Šéfové států a vlád zemí Rady Evropy na summitu, který v úterý začal v Reykjavíku, hledají způsoby, jak Rusko pohnat k odpovědnosti za škody spáchané během jeho invaze na Ukrajinu. V rámci Rady Evropy, která dohlíží na dodržování lidských práv, svobody a principů právního státu, má vzniknout registr škod způsobených v důsledku vpádu Ruska do sousední země. Současná vrcholná schůzka je za dobu existence Rady Evropy čtvrtá, naposledy se konala v roce 2005 ve Varšavě.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 21:14|

Česko se přidá k dohodě o registru škod způsobených ruskou agresí proti Ukrajině

Česko přistoupí k rozšířené dohodě o registru škod způsobených agresí Ruska proti Ukrajině, v němž se mají evidovat škody způsobené v důsledku ruské invaze. Potvrdilo to ministerstvo zahraničí. Registr má vzniknout na summitu Rady Evropy, který se uskuteční příští týden v Reykjavíku.
10. 5. 2023|

Blinken poprvé jednal s Lavrovem. USA upustily od sankcí proti společnosti Nord Stream 2

Ministři zahraničí Ruska a Spojených států Antony Blinken a Sergej Lavrov poprvé přímo jednali v islandském Reykjavíku na okraj zasedání Arktické rady. Zdůraznili, že mají velmi rozdílné názory na světové dění, ale stále mohou najít cesty spolupráce, napsala Reuters. Blinken Rusům vytkl věznění dvou amerických občanů, vojenskou přítomnost na okupovaných územích Ukrajiny a zacházení s Alexejem Navalným. Lavrov zase kritizoval nové pozice americké armády v Norsku. Vyšlo také najevo, že USA upustily od sankcí proti společnosti Nord Stream 2 AG budující nový plynovod z Ruska do Německa. O případném setkání prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina se nerozhodlo.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 19:40|

Antarktida zažije klimatický bod zlomu kolem roku 2060. Pak bude tání nezvratné, upozorňuje studie

Antarktida směřuje do roku 2060 ke klimatickému bodu zlomu. Pokud se rychle nesníží emise, dojde ke katastrofálnímu tání, varují vědci v nové studii pro časopis Nature.
19. 5. 2021|

Ze sopky na Islandu opět vytryskla láva. Úřady evakuovaly místní i turisty

Horké plyny a láva v pondělí vytryskly z nové praskliny islandské sopky, která se minulý měsíc probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Oblast byla uzavřena a evakuovány odsud byly stovky turistů, informovala agentura AP. Žádní lidé však podle islandských úřadů nebyli přímo ohroženi na životě. Výtrysk lávy by mohl podle odborníků znamenat začátek druhé fáze erupce.
5. 4. 2021|

Erupce na Islandu mohou trvat celá staletí, ukazují nové analýzy magmatu

Sopečná erupce na Islandu proměnila poklidné zelené údolí ve zlověstně vyhlížející scénu jako z nějakého fantasy filmu. Vulkanologové místo čím dále lépe poznávají a říkají, že erupce by mohly trvat mnohem déle, než to zatím vypadalo.
28. 3. 2021|

Sopka není pouťová atrakce. Na Islandu se k vulkánu vydaly davy turistů

Tisíce zvědavců se o víkendu vydaly k islandské sopce, která se v pátek probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Ti nejodvážnější si nad žhavou lávou opékali párky a bonbony marshmallows, napsala agentura AFP. Podle islandské policie to ale není příliš zodpovědné. Turistům hrozí popálení nebo otrava unikajícími plyny. I přesto Island turisty láká. Země se nedávno znovu otevřela návštěvníkům ze zahraničí, kteří byli očkováni nebo chorobu prodělali.
23. 3. 2021|

Erupce vulkánu na Islandu dočasně přerušila leteckou dopravu, pro místní je atrakcí

Na Islandu poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán u hory Fagradalsfjall. Mezinárodní letiště Keflavík dočasně pozastavilo veškeré příchozí a odchozí lety, provoz už byl ale obnoven. Vědci sopečnou erupci předpovídali. Nikdo neutrpěl zranění a místní lidé jsou nadšení, informuje list The New York Times.
20. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:01|

Na Islandu hrozí bezprostřední erupce sopky, varují seismologové

Islandští seismologové uvedli, že existují „silné náznaky“ toho, že během několika dní dojde k sopečné erupci jen 35 kilometrů od hlavního města Reykjavíku. Erupce by měla následovat poté, co už několik dní probíhá silná seismická aktivita poblíž hory Keilir.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 22:27|

Ze stříbrného plátna do politiky. Prezident Ronald Reagan pomáhal zbořit železnou oponu

Před 110 lety se narodil 40. prezident Spojených států amerických Ronald Wilson Reagan. V mládí se proslavil jako hollywoodský herec, který se objevoval hlavně ve westernech. Do politiky vstoupil jako demokrat, později se stal členem Republikánské strany. Prezidentem USA byl zvolen v roce 1980. Byl známý i v sovětských satelitech, protože svým vyjednáváním s Michailem Gorbačovem přispěl k pádu železné opony. Zemřel v roce 2004 ve věku 93 let na zápal plic, kterým onemocněl v důsledku Alzheimerovy choroby.
6. 2. 2021|

Modře osvětlené budovy připomněly vznik Organizace spojených národů

Památky v Praze, Olomouci nebo v Ostravě se v sobotu večer rozsvítily modře na počest 75. výročí vzniku Organizace spojených národů. K iniciativě „Rozsvítíme Evropu“ se přidaly i známé budovy ve světových městech, například radnice v Bruselu a Madridu, katedrála v Reykjavíku či budovy ministerstva zahraničí Lucemburska a Španělska. Modře ozářené byly také budovy evropských úřadoven OSN v Kodani, Ženevě, Bonnu a Haagu. V Praze bylo otevřeno krátce po vzniku světové organizace na přelomu roku 1947 a 1948 Informační centrum OSN. Byla to jedna z prvních poboček ve světě a nyní je součástí informační sítě OSN ve více než 60 státech. V Česku působí další tři agentury OSN, Světová zdravotnická organizace, Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci.
26. 10. 2020|

Odstranit zaschlé zbytky žvýkaček stojí města nemalé peníze, Islanďan to dělá zadarmo

Odstranit zaschlé zbytky žvýkaček z veřejného prostoru, zejména z chodníků, představuje nekonečný boj, který města po světě stojí odhadem 25 miliard dolarů ročně. Jeden Islanďan se ale rozhodl ve volném čase pomoci rodnému Reykjavíku zadarmo.
2. 8. 2020|

Před 10 lety paralyzovala erupce islandské sopky Evropu. Teď se tam probouzí jiná oblast

Když se sopka Eyjafjallajökull 21. března 2010 probudila k životu, preventivně bylo z oblasti evakuováno asi pět set lidí. Vulkán pak 14. dubna 2010 prudce zvýšil svou aktivitu, nová erupce byla asi desetkrát až dvacetkrát silnější než ta březnová. Za první tři dny uniklo 140 milionů metrů krychlových sopečného materiálu, sopečný popel vystoupal až do výšky devíti kilometrů. To mělo dopad na Island i na celý svět.
14. 4. 2020|

Zatímco nemocných přibývalo, vleky jely dál. Na alpskou destinaci proto míří lavina žalob

Místo známé jako alpská Ibiza, které každoročně přiláká miliony návštěvníků, se na konci února stalo dokonalým inkubátorem nákazy koronavirem. Řada zahraničních turistů virus roznesla dále do svých zemí. Spolková země Tyrolsko se nyní zřejmě nevyhne žalobám, a to i hromadným, které obviňují tamní úřady, ale i provozovatele hotelů, restaurací a vleků ze zatajení nákazy kvůli obavě o výdělek. Oblast byla kvůli vysoké míře nákazy v polovině března zcela uzavřena.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 20:11|
Změny klimatu

Vědci testují ukládání oxidu uhličitého do skály. Za týden zachytí to, co vyprodukuje jeden let z Evropy na Island

U islandské geotermální elektrárny Hellisheiði pokračuje výzkum, který může podle jeho autorů zachránit lidstvo. Jen půl hodiny od Reykjavíku vědci zachytávají pomocí nejmodernějších technologií oxid uhličitý – plyn, který zásadně přispívá ke zrychlování klimatických změn.
19. 12. 2019|

Archeologové umožnili virtuální ponor k vraku staletí staré plachetnice u Islandu

Archeologové z Islandu a Austrálie vyrobili virtuální rekonstrukci lodě, která pod falešnou vlajkou obchodovala před třemi stoletími s Islandem. Přibližuje detailně místo, kde vrak odpočívá i jeho současnou podobu a seznamuje s jeho historií.
28. 10. 2019|