TÉMA

Rosoboronexport

Zmizel čínský ministr obrany, píší Financial Times. Podle USA je nejspíš vyšetřován

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se již více než dva týdny neobjevil na veřejnosti a americká vláda se domnívá, že byl zbaven funkce a čelí vyšetřování. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na americké činitele.
15. 9. 2023|

Čínský prezident nečekaně ponechal ve funkcích ministra financí a guvernéra centrální banky

Po znovuzvolení prezidenta Si Ťin-pchinga prezidentem a instalaci šanghajského komunistického vůdce Li Čchinga do role premiéra zvolil čínský parlament další členy jeho vlády. Ministrem obrany bude Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu Spojených států. Nečekané bylo rozhodnutí ponechat ve funkcích dosavadního ministra financí Liou Kchuna a guvernéra centrální banky I Kanga, i když již měli jít do důchodu. Poslanci to učinili na přání hlavy státu, která si nechala do klíčových pozic dosadit své politické spojence.
12. 3. 2023|

Spojené státy uvalily sankce na více než sto čínských a ruských firem

Americké ministerstvo obchodu zveřejnilo seznam 58 čínských a 45 ruských společností spjatých s ozbrojenými silami, na které se vztahují vývozní omezení. Cílem tohoto kroku je bránit využití amerických technologií v čínských a ruských vojenských programech. Čína vzápětí Spojené státy vyzvala, aby přestaly s tím, co je podle Pekingu „nesprávným krokem“, napsala agentura Reuters. Kreml zase novou sérii sankcí označil za nepřátelský akt od odcházející vlády prezidenta Donalda Trumpa, poškozující již tak špatné vztahy mezi Moskvou a Washingtonem.
22. 12. 2020Aktualizováno22. 12. 2020, 11:52|

Víc obchodních dohod i posilování vojenské spolupráce. Soči hostí první rusko-africký summit

Šéf Kremlu Vladimir Putin uspořádal v Soči první rusko-africký summit, na který se do černomořského letoviska sjelo 43 afrických státníků. Dvoudenní konference, které spolu s Putinem předsedá egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, má potvrdit ruské ambice na africkém kontinentu a vytvořit předpoklady pro budoucí růst vzájemného obchodu.
24. 10. 2019|