TÉMA

Křivé obvinění

Trumpův exprávník Giuliani má za křivé obvinění zaplatit přes tři miliardy korun

Bývalý právník Donalda Trumpa Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) za to, že dvě ženy křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Trump tehdy odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o zmanipulovaném hlasování. Devětasedmdesátiletý exstarosta New Yorku se chce odvolat.
16. 12. 2023Aktualizováno16. 12. 2023, 20:10|

Petra Nová odsouzená za vraždu sběratele známek půjde znovu před soud. Tentokrát kvůli křivému obvinění ze znásilnění

Petra Nová (dříve Janáková), odsouzená v minulosti za loupežnou vraždu, půjde znovu před soud. Žalobce ji viní z křivého obvinění vězeňských dozorců ze znásilnění. Nová si odpykává třicetiletý trest za vraždu numismatika. Loni v létě byla dočasně propuštěna na svobodu kvůli těhotenství, které spojovala s údajným znásilněním. Vyšetřování ale ukázalo, že otcem dítěte byl jeden z vězňů.
21. 1. 2020|

Kvůli těhotentsví propuštěná vražedkyně Janáková je znovu ve vazbě

Okresní soud v Opavě uvalil vazbu na odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou v souvislosti s čerstvým stíháním za trestný čin křivé obvinění. Dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017, letos v červnu byla ale propuštěna kvůli těhotenství. Už na svobodě si nechala změnit příjmení z Janáková na Nová.
24. 10. 2019|