TÉMA

Do Aun Schan Su Ťij

Vládci Myanmaru rozpustili stranu, kterou vedla Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda rozpustila bývalou vládní Národní ligu pro demokracii (NLD), kterou vede vězněná držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. NLD je mezi čtyřicítkou politických stran, které nesplnily termín a podmínky registrace k volbám, jejichž vypsání vojenská junta slíbila. Podle kritiků ale nebudou mít žádnou důvěryhodnost.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 18:30|

Armádní nálet na naše oslavy zabil osmdesát lidí, oznámili myanmarští Kačjinové

Až osmdesát lidí zahynulo na severu Myanmaru při leteckém útoku, který zasáhl účastníky koncertu pořádaného etnickou menšinou Kačjinů. Mezi mrtvými jsou i zpěváci a hudebníci. Podle agentury AP o tom informovali místní svědci a hlavní kačjinská politická organizace, která z náletu obvinila myanmarskou armádu.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 19:38|

Myanmarský soud uložil Su Ťij další tři roky vězení. Tentokrát za údajný volební podvod

Svržená myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla v pátek odsouzena k třem letům vězení s nucenými pracemi. Soud v Myanmaru, kterému po převratu vládne vojenská junta, ji shledal vinnou z údajného volebního podvodu, informovala agentura AP. Jde již o několikátý trest vězení, k němuž byla politička odsouzena.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 14:30|

Su Ťij dostala další trest vězení. Odpůrci junty mají protikorupční proces za vykonstruovaný

Soud v Myanmaru, kde po loňském převratu vládne vojenská junta, odsoudil k pětiletému vězení svrženou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij. Jde o první rozsudek v protikorupčním procesu proti Su Ťij, která si už ale odpykává šestiletý trest za jiné údajné přečiny. Zástupci legitimně zvolené vlády i nezávislí experti považují proces za vykonstruovaný.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 15:11|

Spojené státy se rozhodly prohlásit násilí páchané na Rohinzích v Barmě za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla prohlásit násilí páchané barmskou (myanmarskou) armádou na menšinových Rohinzích za genocidu. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvedly agentury AFP a Reuters.
21. 3. 2022|

Rok od puče v Myanmaru: Junta zastrašuje terorem, obyvatelé jí nevěří, říká analytička Kironská

Před rokem se v ulicích hlavního města Myanmaru Neipyijta i největší metropole Rangúnu objevili vojáci. Zároveň přestal fungovat internet či telefonické spojení. Moc v zemi pučem převzala armáda, pozatýkala představitele legitimní vlády a následné protesty utopila v krvi. Junta slibovala volby, na ty ale obyvatelé Myanmaru stále čekají a armáda mezitím bojuje na mnoha frontách s ozbrojenými milicemi. Nepřehlednou situaci rok po převratu přibližuje rozhovor s Kristínou Kironskou z projektu Sinofon, která se dění v Myanmaru dlouhodobě věnuje.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:07|

Bývalá myanmarská vůdkyně Su Ťij dostala dvouletý trest, svět verdikt kritizuje

Soud v Myanmaru uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Vyměřil jí čtyřletý trest, který šéf vojenské vlády podle státní televize později snížil na dva roky. Čtyři roky vězení dostal i sesazený prezident Win Myin, rovněž jemu bude trest snížen o polovinu. Padly tak první rozsudky v procesu s nejvyššími představiteli vlády, kterou letos v únoru svrhla armáda. Verdikt odsoudily USA, Evropská unie, OSN, Velká Británie či český ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:25|

Myanmarští vojáci a policisté záměrně zabíjeli demonstranty, tvrdí lidskoprávní organizace

Zabití nejméně pětašedesáti protestujících v myanmarském Rangúnu na demonstraci proti armádnímu puči bylo plánované a promyšlené, tvrdí mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW). Jako důkazy předkládá rozhovory se svědky a analýzy videí a fotografií.
2. 12. 2021|

Myanmarská junta propustila stovky politických vězňů. Některé obratem zadržela

Vojenská junta, která se v únoru převratem chopila moci v Myanmaru, propustila stovky politických vězňů z rangúnského žaláře Insein. Předcházel tomu tlak ze strany Sdružení národů Jihovýchodní Asie (ASEAN). Mezi propuštěnými je mimo jiné mluvčí Národní ligy pro demokracii či známý komik Zarganar. Dle kritiků junty jde o trik, jak si očistit jméno.
19. 10. 2021|

Neprodávejte zbraně do Myanmaru, vyzývá OSN. Rezoluci nepodpořili největší dodavatelé Rusko a Čína

OSN vyzvala, aby se do Myanmaru po vojenském převratu neprodávaly zbraně. Valné shromáždění přijalo rezoluci odsuzující vojenskou juntu, která v únoru svrhla zvolenou vládu, a vyzvalo k propuštění politických vězňů, například zvolené vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij, a k ukončení násilí proti pokojným demonstrantům.
19. 6. 2021|

Sto tisíc Myanmarců uprchlo před boji mezi armádou a povstalci, trpí hladem, varuje OSN

Nejméně sto tisíc lidí uprchlo podle OSN ze svých domovů na východě Myanmaru. Jde o důsledek útoků armády a bojů, které vypukly po únorovém vojenském převratu v zemi. Nejhůře postižený je Kajaský stát, který se nachází u hranic s Thajskem, informuje zvláštní zpravodaj OSN pro Myanmar Thomas Andrews.
9. 6. 2021|

Su Ťij si vyslechla další obvinění. Žádá o setkání s právníky

Bývalá myanmarská premiérka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu obvinění z porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Po pondělním soudním jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference, to řekl její právník, s nímž se politička nemůže osobně setkat. Vojenská junta po puči kupí obvinění proti demokraticky zvoleným politikům.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 11:42|

Lidé v Myanmaru opět protestují, odbory vyzvaly k rozsáhlým stávkám

Desítky tisíc lidí vyšly do ulic myanmarských měst znovu protestovat proti vojenské juntě, která před víc než měsícem převzala moc v zemi. Demonstrace se podle agentury Reuters konají, přestože bezpečnostní síly v noci na neděli provedly v největším myanmarském městě Rangúnu razie proti organizátorům protestů a opozičním aktivistům. Po zadržení zemřel činitel strany uvězněné šéfky vlády Do Aun Schan Su Ťij. Odbory vyzvaly ke stávce.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 15:44|

Lidé v Myanmaru opět vyšli do ulic, Su Ťij si u soudu vyslechla nové obvinění

Obyvatelé Myanmaru v pondělí opět vyšli do ulic v nových protestech proti vojenskému puči poté, co si nedělní krvavé střety s příslušníky bezpečnostních sil vyžádaly nejméně osmnáct obětí. Zadržená šéfka vlády Do Aun Schan Su Ťij prostřednictvím videokonference stanula před soudem, kde proti ní vznesli nové obvinění.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 20:04|

„Nechceme vojenskou diktaturu.“ V Myanmaru vyšly do ulic desetitisíce lidí

Desetitisíce lidí druhým dnem demonstrovaly v myanmarském Rangúnu proti pondělnímu vojenskému převratu. Tisícovky protestujících se sešly také v dalších městech. Podle agentury Reuters jde o největší protesty v zemi od roku 2007. Myanmarská junta v neděli zároveň ukončila zhruba denní blokádu internetu, hlásí světová média.
7. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 17:32|

Vojenská junta v Myanmaru kvůli protestům zablokovala přístup k internetu

Vojenská vláda v Myanmaru zablokovala internetové připojení v zemi. Reagovala tak na protesty tisíců lidí, které se vydaly do ulic největšího města Rangúnu, aby vyjádřily nesouhlas s pučem, při němž armáda zadržela vůdkyni země Do Aun Schan Su Ťij.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 21:17|

Su Ťij přišla o výsady Sacharovovy ceny. Europarlamentu vadí její postoj k Rohingům

Evropský parlament pozastavil platnost ocenění myanmarské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij Sacharovovou cenou. Vedení parlamentu jí vyčítá mimo jiné nelidské zacházení s muslimskou menšinou Rohingů. Su Ťij lidskoprávní cenu získala v roce 1990.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 16:12|

Sacharovovu cenu dostal Ilham Tohti, Čínou vězněný bojovník za práva Ujgurů

Evropský parlament ocenil Sacharovovou cenou za svobodu myšlení ujgurského akademika Ilhama Tohtiho. Aktivista, který je vězněn v Číně, byl oceněn za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil předseda europarlamentu David Sassoli.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 13:04|