TÉMA

Bojko Borisov

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

Maďarsko bude vetovat vstup Bulharska do Schengenu, pokud nezruší poplatky za ruský plyn

Maďarsko je připraveno vetovat rozšíření schengenského prostoru volného cestování o Bulharsko, pokud Sofia nezruší tranzitní poplatky za ruský plyn přepravovaný přes bulharské území. Podle agentury Reuters to uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí, které tím oficiálně potvrdilo dřívější hrozbu. Deník Financial Times již dříve napsal, že je Sofie připravená se požadavku podřídit.
16. 12. 2023|

Zelenskyj v Bulharsku dojednal silnější vojenskou pomoc

Ukrajina a Bulharsko se dohodly na aktivnější spolupráci v obraně, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Sofii po jednání s tamními představiteli. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinský státník přijel do bulharské metropole kolem poledne místního času, podle agentury DPA ho pozvala nová prozápadní vláda.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 15:25|

Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.
22. 5. 2023|

Bulharské volby vyhrál středopravicový blok expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrál blok vedený středopravicovou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. V koalici se Svazem demokratických sil (SDS) získala 26,5 procenta hlasů. Těsně druhá skončila s 24,5 procenta hlasů reformní koalice Pokračujeme ve změně (PP) a Demokratické Bulharsko (DB), které vede expremiér Kiril Petkov.
3. 4. 2023|

Podle povolební prognózy vyhraje volby v Bulharsku těsně koalice expremiéra Petkova

Podle povolební prognózy vyhraje nedělní volby v Bulharsku reformní koalice uskupení Pokračujeme ve změně (PP) bývalého premiéra Kirila Petkova a liberálně-konzervativního Demokratického Bulharska. Prognóza agentury Gallup podle agentury Reuters koalici připisuje 25,3 procenta hlasů. Těsně na druhém místě by měla skončit konzervativně-populistická strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova a její spojenci s 24,7 procenta hlasů.
2. 4. 2023|

Bulharský prezident podepsal rozpuštění parlamentu, zemi čekají v dubnu páté volby za dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev podepsal dekret, kterým potvrdil, že v pátek rozpustí parlament. Oznámila to prezidentská kancelář. Radev také podepsal dekret o jmenování prozatímní vlády. Bulhaři půjdou na začátku dubna k pátým parlamentním volbám za dva roky.
2. 2. 2023|

V bulharských volbách zvítězila strana expremiéra Borisova. Pokračuje tak politický pat

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova zvítězila v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku se ziskem 25,4 procenta hlasů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters po sečtení 99 procent volebních lístků. Očekává se ale, že Borisov bude jen těžko hledat koaliční partnery kvůli obviněním z korupce během svého více než desetiletého působení u moci.
3. 10. 2022|

V Bulharsku padla proevropská vláda, premiér viní mafii a Rusko

Proevropská vláda bulharského premiéra Kirila Petkova neustála ve středu hlasování o nedůvěře v parlamentu a po půl roce končí. Petkov zaujal na Bulharsko nezvykle tvrdý postoj vůči Rusku a slíbil boj proti korupci, po odchodu koaliční partnera z vlády už ale nezískal podporu většiny poslanců. Z pádu své vlády obvinil místní mafii a Rusko. Pokud se nepodaří sestavit nový kabinet, čekají zemi čtvrté parlamentní volby od dubna 2021.
23. 6. 2022|

Bulharská policie zadržela expremiéra Borisova, je podezřelý z podvodů s penězi z EU

Bulharská policie zadržela bývalého premiéra Bojka Borisova kvůli podezření ze zneužití peněz Evropské unie, informuje agentura DPA. Zadržen byl i někdejší ministr financí Vladislav Goranov, bývalá šéfka rozpočtového výboru bulharského parlamentu a někdejší vedoucí tiskového odboru vlády.
17. 3. 2022|

Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.
11. 12. 2021|

Bulharský prezident Radev obhájil funkci

Stávající bulharský prezident Rumen Radev podle očekávání přesvědčivě zvítězil v nedělním druhém kole voleb hlavy státu, vyplývá z konečných výsledků hlasování zveřejněných ústřední volební komisí. Radev podle ní získal 66,7 procenta odevzdaných hlasů, jeho rival Atanas Gerdžikov 31,8 procenta. Spojené státy den po volbách zkritizovaly Radevovy proruské pozice ohledně Krymu.
21. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 11:26|

Nová bulharská protikorupční strana podle předběžných výsledků vyhraje volby

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně podle všeho vyhraje třetí letošní parlamentní volby, které se v zemi konaly v neděli. Vyplývá to z průběžných oficiálních údajů, jež zveřejnila centrální volební komise po sečtení výsledků ze 75 procent hlasovacích středisek. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb vede stávající šéf státu Rumen Radev, za týden se ale zřejmě bude konat druhé kolo.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 12:56|

Bulharské parlamentní volby podle odhadů vyhrál centristický GERB, v prezidentských volbách zvítězil Radev

Ani v pořadí už třetí parlamentní volby v Bulharsku v letošním roce nemají jasného vítěze. Podle odhadů výsledků získala konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova 24, 8 procent hlasů. Většina politických subjektů s ní ale odmítá spolupráci. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb podle dvou povolebních odhadů vede stávající hlava státu Rumen Radev.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:57|

Bulhaři půjdou letos potřetí k parlamentním volbám. Země se potýká s politickou krizí

Bulharsko v neděli čekají již třetí parlamentní volby v letošním roce. Ukončit mohou vleklou politickou krizi a potvrdit přípravu na přijetí eura do tří let. Nerozhodný volební výsledek ale může adaptaci společné evropské měny zkomplikovat. Bulhaři stejný den hlasují i v prvním kole prezidentských voleb.
13. 11. 2021|

Bulharské parlamentní volby vyhrála protestní strana ITN, potvrdily konečné výsledky

Nedělní předčasné volby v Bulharsku vyhrála protestní strana Je takový národ (ITN) před koalicí hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a Svazu demokratických sil (SDS). Oznámila to ústřední volební komise. ITN ve 240členném parlamentu obsadí 65 křesel a koalice GERB-SDS 63. Výsledek a reakce stran naznačují trvající komplikace při schvalování nové vlády.
15. 7. 2021|

Bulhaři už mají dost korupce a volají po změně. Volby ale nejspíš přinesly pat

Mělo to být hlasování, které vyřeší politický pat v Bulharsku, jedné z nejchudších zemí Evropské unie. Jenže výsledek je nejasný – jen těsně nejspíš vyhrálo protestní hnutí bývalého showmana a zpěváka Slaviho Trifonova. Beznaděj ukázala i krajně nízká účast voličů – pod hranicí čtyřiceti procent.
13. 7. 2021|

Volby v Bulharsku podle předběžných výsledků těsně vyhrála protestní strana

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zřejmě těsně vede protestní strana Je takový národ (ITN) baviče Slaviho Trifonova před středopravicovým hnutím Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, kterému se dříve přisuzovalo vítězství. Vyplývá to z předběžných výsledků, které centrální volební komise zveřejnila po sečtení 98,92 procenta hlasů.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 21:17|

Volby v Bulharsku podle odhadů těsně vyhrálo hnutí expremiéra Borisova

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku zřejmě skončily bez jasného vítěze. Těsně v nich vyhrálo středopravé hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, podle analytiků jeho šance na sestavení vládní koalice jsou ale nízké. Jeho rivalové doufají, že se jim GERB po deseti letech u moci podaří odstavit. Ukazují to první odhady výsledků po uzavření volebních místností.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 19:59|

Bulharský prezident podle očekávání rozpustí parlament a vypíše nové volby

Předčasné volby v Bulharsku se uskuteční 11. července, oznámil prezident Rumen Radev. Také uvedl, že očekává jmenování nové volební komise 11. května, kdy chce také rozpustit parlament, vyhlásit volby a jmenovat prozatímní vládu, píše agentura Reuters.
5. 5. 2021|

V Bulharsku se nedaří sestavit vládu, zemi hrozí předčasné volby

Bulharská protestní strana Takoví jsou lidé (ITN) oznámila, že navzdory druhému místu v parlamentních volbách nehodlá usilovat o sestavení nové vlády. Před ní se o vytvoření kabinetu neúspěšně pokusila formace končícího premiéra Bojka Borisova. Podle agentury Reuters se přiblížila možnost předčasných voleb, které by se mohly konat v létě.
26. 4. 2021|

Bulharské volby podle průběžných výsledků vyhrála strana dosavadního premiéra Borisova

Průběžné výsledky potvrzují vítězství středopravé strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisova v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku. Ze sečtených 72 procent odevzdaných hlasů připadá na GERB zhruba čtvrtina, 25,8 procenta. Druhá skončila nová protestní strana ITN televizního moderátora a hudebníka Slaviho Trifonova s průběžným ziskem 18,2 procenta hlasů.
5. 4. 2021|

Volby v Bulharsku podle odhadů vyhrál premiér Borisov. Jeho strana však nejspíš přišla o absolutní většinu

Konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska GERB tamního premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v nedělních parlamentních volbách. Podle institutu Alpha Research ji volilo 25,7 procenta voličů. Borisovova strana sice získala nejvíc hlasů, sestavit vládní koalici však zřejmě nebude mít jednoduché. Oficiální výsledky voleb v Bulharsku mají být známy do čtyř dnů.
4. 4. 2021Aktualizováno4. 4. 2021, 22:03|

V Bulharsku začaly parlamentní volby. Borisovův osud je nejistý, očekává se těsný souboj

Voliči v Bulharsku rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy předpovídají těsný souboj současného premiéra Bojka Borisova s opozičními socialisty. I přes skandály, jež vedly loni v létě k masivním protestům, je dosavadní předseda vlády stále pro některé favoritem. V případě vítězství by se tento populista dostal k moci již počtvrté. V boji o křesla je ale i mnoho nových hráčů, kteří mohou výsledky zásadně zamíchat.
4. 4. 2021|