TÉMA

Platnost

Rakušan chce po volbách vyjasnit pravidla kandidatury na prezidenta

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po volbách sejít se svými podřízenými ohledně změn v zákoně o volbě prezidenta. Na Twitteru napsal, že rozdílné výklady zákona mohou vyvolávat otázky, které může nyní vyřešit jen Nejvyšší správní soud.
26. 11. 2022|

Nemocnice mají léky proti covidu za stamiliony, některé už prošly. Ministerstvo řeší, jak je uhradit

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj. Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o léky za asi 300 milionů korun.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 15:11|

Řidiči mohou nově opravit špatně zadané údaje elektronické dálniční známky i v době platnosti

Chybně zadanou elektronickou dálniční známku mohou řidiči nově opravit i v době její platnosti. Motoristé mohou změnit až dva znaky v SPZ a také stát, kde bylo vozidlo zaregistrováno. Oprava je ovšem možná pouze jednou. V pátek o tom informoval správce systému, státní podnik Cendis. Dosud bylo možné údaje měnit jen před začátkem platnosti známky v případě zadání neexistující poznávací značky nebo chybně zadané země registrace vozidla.
25. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví

Od pondělí 15. listopadu platí nová proticovidová opatření. Studenti vysokých škol musí nosit respirátory i v rámci výuky, pokud jich bude v učebně alespoň padesát. Kabinet také zavedl povinnost testování pro neočkované zdravotníky v nemocnicích a zkrátil platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Očkování mají hrazené i cizinci, kteří dlouhodobě v Česku legálně pobývají. Na některých školách se zároveň uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 23:02|

V neděli se potvrdila nákaza 787 lidí, další nemocnice ruší návštěvy. Přeočkovat se je nově možné již po půlroce

Lidí nakažených covidem-19 přibývá opět rychleji. V neděli potvrdily testy 787 nových případů, což byl ve srovnání s předchozí nedělí nárůst více než stoprocentní. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden devadesát nakažených. Plní se i nemocnice, za týden se zvýšil počet pacientů s covidem zhruba o třetinu. Tempo očkování naopak stagnuje. O posilující dávku vakcíny proti covidu se ovšem od pondělí mohou lidé hlásit již půl roku po dokončení základního očkování namísto dosavadních osmi měsíců. Lidem, kteří očkování naopak nemají, se s novým týdnem zkomplikovaly návraty do Česka z Maďarska nebo Finska.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 20:38|

Ve čtvrtek přibylo 1534 případů covidu, jedná se o nejvyšší nárůst za celý týden

Laboratoře v Česku ve čtvrtek potvrdily 1534 nových případů nemoci covid-19, nejvíce v tomto týdnu a zhruba o 550 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných s koronavirem se zvýšil na 448, osm desítek z nich je ve vážném stavu. Přibývá i případů chřipky. Ministerstvo zdravotnictví chystá změny v opatřeních –⁠ navrhne snížení doby platnosti testů i konec jejich proplácení z veřejného pojištění od 1. prosince. Nejvyšší správní soud (NSS) také zpětně konstatoval, že letní povinnost testovat děti na táborech byla v rozporu se zákonem. Z Finska, Maďarska a Lucemburska se od pondělí neočkovaným ztíží návrat do Česka.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 21:16|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|
OKD

Soud rozhodl, že miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí zatím není pravomocné.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:39|