TÉMA

Pohledávky

Soud vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.
3. 11. 2023|

30 let zpět: Panovaly obavy z dopadu dělení státu na splácení zahraničních pohledávek

Rozpadu Československa se podle prvního náměstka federálního ministra zahraničního obchodu mohli pokusit zneužít někteří zahraniční dlužníci při jednání o splácení pohledávek. I to mohlo být jedním z důvodů, proč Česká republika chtěla převzít veškeré zahraniční pohledávky zanikající federace. A získané prostředky pak rozdělit mezi obě nástupnické republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 10. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|

Soud uznal pohledávky vůči ČSA za 821 milionů, věřitelé souhlasili s reorganizací firmy

Pražský městský soud uznal pohledávky vůči Českým aeroliniím za 821 milionů korun. Z toho přes 728 milionů jsou nezajištěné pohledávky. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol. Později soud přezkoumá ještě další pohledávky, které se teprve přihlašují. Uznaní věřitelé ČSA na neveřejné schůzce souhlasili s reorganizací společnosti. Měla by vést k záchraně aerolinek, její bližší plán ČSA zveřejní v dalších dnech.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:46|

Množí se výzvy k zaplacení dluhu za energie. Bývají neurvalé, ale nemusí být oprávněné

Energetický regulační úřad (ERÚ) řeší stále častěji dotazy spotřebitelů, po kterých dodavatelé vymáhají pohledávky prostřednictvím inkasních agentur, potvrdil mluvčí úřadu Michal Kebort. Letos by podle něj mohlo jít řádově o stovky případů. Mluvčí uvedl, že často přitom není jasné, jak a kdy dlužná částka vznikla, případně proč byla navýšena o další poplatky. Problematické podle něj mohou mohou být i služby nabízené v opačném gardu, kdy inkasní agentura naopak tvrdí, že pro zákazníka vymůže pohledávky od dodavatele.
24. 5. 2020|
OKD

Soud rozhodl, že miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí zatím není pravomocné.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:39|