TÉMA

Jan Matoušek

Majitelé domů zapomínají na pojištění. Anebo ho mohou mít zastaralé

Téměř polovina majitelů domů nemá svou nemovitost pojištěnou. A pokud mají, tak je značná část smluv zastaralá a nereflektuje současnou hodnotu domu. Podle České asociace pojišťoven je to problém především v době vysoké inflace, kdy roste cena stavebních prací i materiálů.
19. 11. 2023|

Příliš rychlou jízdu považují lidé za přijatelnou, stát i pojišťovny to chtějí změnit. Zahájily kampaň

Ministerstvo dopravy chce změnit vnímání příliš rychlé jízdy. Podle resortního oddělení BESIPu i podle dopravní policie považuje veřejnost překračování povoleného limitu a potažmo nepřizpůsobení rychlosti situaci na silnici za přijatelné, přestože rychlost bývá velmi častou příčinou nehod včetně těch smrtelných. Stát a také pojišťovny to chtějí změnit jednak zpřísněním policejního dohledu na provoz, ale také kampaní s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě.
24. 5. 2021|

Recenze: Metro pohledem vizionářů

Publikace Metrovize Jana Charváta nabízí pozvání k zajímavému výletu prostorem i časem – představuje totiž výtvarné návrhy řešení pražského metra, a to od samých počátků v roce 1926 do současnosti. Vlastně až do budoucnosti…
20. 3. 2020|

Silnice jsou mnohem méně bezpečné, než slibovala vládní strategie. Pomoct mají změny zákonů, policie bude více vidět

Řidiče čekají přísnější tresty včetně avizované revize bodového systému a také více policistů číhajících na silnicích. Vznikne i speciální program, který se zaměří na ty, kteří páchají vážné přestupky opakovaně, a ustaví se i registr míst, kde dochází k nehodám. Ohlásil to ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po jednání rady vlády pro bezpečnost silničního provozu. V Česku se nedaří snižovat počty vážných dopravních nehod a jejich obětí. Ve srovnání s tím, co předepsala strategie z roku 2011, je skutečnost téměř o polovinu horší.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 18:45|

Pojišťovny chtějí investovat deset miliard do bydlení. Místo navrhovaného zdanění svých rezerv

Pojišťovny chtějí investovat deset miliard korun do dostupného bydlení a sociálních služeb – místo zdanění svých rezerv. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven. Reaguje tak na návrh vlády, která připravuje zdanění technických rezerv pojišťoven. Podle dřívějšího vyjádření pojišťoven by šlo o jednorázový náklad kolem deseti miliard korun. Návrh rozpočtu na příští rok už se zdaněním rezerv počítá.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 16:50|