TÉMA

Jiřice

Vězni se omluvili svým obětem. Zapálili svíčku a drželi minutu ticha

Připravit vězně na opětovný život na svobodě má otevřená věznice ve středočeských Jiřicích. Má snížit recidivu, která v tuzemsku dosahuje až 70 procent. Napomáhat má i to, že si odsouzení uvědomí, co svým činem způsobili obětem. Na to cílí nový projekt Mezinárodního společenství s názvem Akt omluvy.
22. 2. 2024|

Jiřická zatáčka bude bezpečnější, silničáři ji opravili

Silničáři dokončili opravu takzvané jiřické zatáčky mezi Jiřicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Patřila k nejnebezpečnějším místům na středočeských silnicích. Za posledních pět let se tam stalo asi padesát nehod, řekli náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS) a ředitel Krajské správy a údržby silnic Jan Lichtneger. Některé karamboly řidiči vůbec nehlásí, nejsou tak v oficiálních statistikách.
1. 10. 2021|

Opravuje se místo častých nehod u Jiřic na Nymbursku. Za deště prý v poli skončilo i několik aut

Jeden z nehodových úseků v Česku se opravuje. Jedná se o zatáčku poblíž obce Jiřice na Nymbursku. Silnici dělníci upravují tak, aby se předešlo případným dalším nehodám. Jen za poslední rok se jich tam podle policie stalo osm. Místní ale tvrdí, že ke kolizím tu dochází prakticky každý týden, řidiči je ale nehlásí.
15. 6. 2021|

Prostorné cely usnadňují návrat do společnosti. Na Vysočině proto rozšiřují věznici

Vězeňská služba chce, aby se plocha cely na jednoho vězně zvýšila na šest metrů čtverečních ze současných nejčastějších čtyř. V některých zařízeních je to ještě méně. Služba má totiž zkušenost, že čím méně lidí je na cele, tím lépe se daří připravit je na návrat do běžného života. I z tohoto důvodu se rozšiřuje věznice ve Světlé nad Sázavou.
27. 8. 2020|

Poslední místo. Detenční zařízení pro pachatele s psychickou nemocí jsou na hraně kapacity

Detenční zařízení v Česku jsou téměř plná. Pro odsouzené, kteří kvůli psychické nemoci nemohou být v běžné věznici, zbývá jedno poslední volné místo. První takový ústav vznikl před deseti lety v Brně. Právě ten se ještě letos rozšíří. Další by měly vzniknout v Praze na Pankráci a ve středočeských Jiřicích.
23. 10. 2019|