TÉMA

Víra

„Není to zbraň, ale lidé, kdo vyhrávají“. Vojenský kaplan sdílí dojmy ze života v ukrajinské přední linii

Vojenský kaplan Mychajlo Drapoguz zbraň sám držet nesmí, navzdory tomu se však vydává do nebezpečí přední linie. Po boku ukrajinských vojáků přitom prožívá jejich nejtěžší období, držet stranou se nechce, ale ani nemůže. Když vojenští kaplani nemluví stejným jazykem jako vojáci a nežijí ve stejných podmínkách, nebudou mít jejich důvěru, myslí si duchovní.
24. 2. 2024|

„Svatý národ proti ďábelskému Západu.“ Ruská církev hájí invazi na Ukrajinu i za cenu ztráty vlivu ve světě

Ruská pravoslavná církev (RPC) patří od počátku k hlasitým zastáncům plnohodnotné invaze na Ukrajinu a pomáhá ji morálně a ideologicky ospravedlňovat. Stojí za tím nejen silné vazby na stát, ale také koncept „ruského světa“, ve kterém pravoslaví hraje značnou roli. Z úst patriarchy Kirilla a dalších duchovních církve tak znějí slova o „metafyzické bitvě“, jež staví Rusko do pozice svatého národa a degraduje Ukrajinu na nástroj Západu, ale i slova o sebeobětování se, která kněží na frontové linii vštěpují ruským vojákům. A to vše i za cenu toho, že ztrácí svůj status největší a nejvlivnější pravoslavné církve na světě.
23. 2. 2024|

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Bití, sexuální násilí, nucené potraty i podvodné zázraky. Svědci popsali BBC praktiky Synagogální církve všech národů

Server britské televize BBC uvedl, že odhalil svědectví o rozsáhlém sexuálním zneužívání a mučení lidí, kterého se v Nigérii dopouštěl zakladatel Synagogální církve všech národů a kazatel TB Joshua. Desítky někdejších členů církve webu řekly, že je Joshua fyzicky týral, znásilňoval a podroboval nuceným potratům. Některé z obětí tvrdí, že byly uvnitř Joshuova komplexu v Lagosu svlékány a bity elektrickými kabely nebo biči.
8. 1. 2024|

Důležité je odpustit, jinak budete mít bolest stále v sobě, říká arcibiskup pražský

Jsou věci, o kterých člověk uvažuje, že k nim může dojít, ale když se stanou realitou, je to něco jiného, zraní to, uvedl arcibiskup pražský Jan Graubner v Interview ČT24 k tragické události na filozofické fakultě. Když se něco takového přihodí, je to podle něj silná rána. Člověk by ale podle Graubnera měl odpustit i těm, kteří zlo páchají.
23. 12. 2023|

Jedno z papežových přelomových rozhodnutí, hodnotí historik možnost žehnat homosexuálním párům

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku ani mít jeho prvky, uvádí dokument schválený papežem Františkem, který v pondělí zveřejnil Vatikán. Duchovní udělit požehnání nemohou během bohoslužby a homosexuální partneři při něm nesmí být oblečeni jako na svatbě. Akt nelze uskutečnit ani v souvislosti s civilním obřadem. Historik a publicista Jaroslav Šebek uvedl, že se přesto jedná o jedno z přelomových rozhodnutí papeže Františka.
20. 12. 2023|

V Lyonu pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon odpoledne pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.
4. 11. 2023|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Irácký uprchlík opět spálil ve Švédsku výtisk koránu. Policie zasáhla po násilnostech

Švédská policie v neděli zadržela více než deset lidí po násilnostech v Malmö na jihu země, které následovaly po shromáždění, na němž byl opět spálen výtisk koránu. Informovala o tom agentura AFP.
3. 9. 2023|

Karmelitky v Drastech budují nový klášter. Myslí i na veřejnost

V Drastech nedaleko Prahy vzniká moderní klášter karmelitek. Jeho základy vyrostly na pozemku bývalého statku, který zakoupila v roce 2018 komunita Karmel sv. Josefa. Původní části dvora pochází z konce padesátých let minulého století a podléhá památkové ochraně. Cílem karmelitánek je společně s Vyšehradskou kapitulou vybudovat kromě kláštera i místo, kde si bude moct duchovně odpočinout také veřejnost. Součástí areálu bude kvadratura s rajským dvorem a kaplí sv. Terezie z Avily, dům pro hosty a správce, bytový dům a poustevna. Pro veřejnost bude přístupný i lesopark.
5. 4. 2023|

Bojuju s tím, aby naděje nebyla floskulí, říká plzeňský biskup. Strach vidí jako jednu z charakteristik doby

Plzeňský biskup a bývalý hlavní vojenský kaplan české armády Tomáš Holub si myslí, že v době války křesťanství nabízí schopnost dívat se realitě do očí a zároveň mít naději, která není naivní. Důležité je prý stále riskantně hledat dobro. Úkolem vojenského kaplana je podle něj být s lidmi ve druhé linii. Uvedl to v pořadu Interview ČT24.
24. 2. 2023|

Naděje patří mezi vrozené instinkty, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Proč je důležité neztrácet víru a naději? A odkud je čerpat? O jejich hledání hovořili ve Fokusu Václava Moravce psychiatr Radkin Honzák, spisovatelka Kateřina Tučková, jaderná fyzička Dana Drábová, farářka Sandra Silná, historik Jaroslav Šebek a sociální psycholog Jan Krajhanzl.
15. 12. 2022|

Firmy mohou v určitých případech zakázat nošení muslimských šátků, rozhodl soud EU

Zaměstnavatelé mohou zakázat nošení muslimských šátků, pokud se jedná o obecný zákaz, který nediskriminuje jednotlivé zaměstnance. Ve čtvrtek o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie, který řešil spor muslimky, jíž bylo při žádosti o šestitýdenní pracovní stáž v belgické společnosti řečeno, že nesmí nosit šátek. Firma uvedla, že má pravidlo neutrality, což znamená, že v jejích prostorách není povolena žádná pokrývka hlavy, ať už jde o čepici, kšiltovku, nebo šátek. Žena se obrátila se svou stížností na belgický soud, který následně požádal o radu Soudní dvůr EU.
13. 10. 2022|

Írán chce využívat systém rozpoznávání tváře, aby dohlížel na nošení hidžábu

Íránská vláda má v plánu ve veřejné dopravě využívat technologii rozpoznávání obličejů, aby identifikovala ženy, jež nedodržují přísné nařízení, které se týká povinného nošení hidžábu. Informoval o tom zpravodajský list The Guardian. Hidžáb je šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena a dekolt.
6. 9. 2022|

Víra pomáhá k lepšímu sexuálnímu životu. Přinejmenším v Británii, naznačuje výzkum

Nová studie ukazuje, že silnější náboženské přesvědčení je spojené s vyšší mírou sexuálního uspokojení. Silná víra ale přináší do sexuálních vztahů jiné komplikace.
1. 9. 2022|

Stav napadeného Rushdieho se zlepšil, stále je však v kritickém stavu

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek pobodán, odpojili od ventilátoru. Dokáže už také mluvit. Na Twitteru to uvedl jeho kolega Aatish Taseer. Spisovatelova rodina zprávu o odpojení od ventilátoru přijala s úlevou, podle syna je však jeho otec nadále v kritickém stavu. Rushdieho agent Andrew Wylie podle agentury Reuters uvedl, že se stav zraněného ubírá dobrým směrem.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 21:27|

Do Velehradu zamířili věřící. Začaly letošní Dny lidí dobré vůle

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku v pondělí začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní několik desítek tisíc lidí.
4. 7. 2022|

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

Solidarita s prchajícími Ukrajinci se pozitivně vepíše do duše českého národa, míní Marek Orko Vácha

Válka na Ukrajině nám nesmí být lhostejná, Češi vlnou pomoci ukázali, že rozhodně nejsou cynici, řekl v Interview ČT24 etik a kněz Marek Orko Vácha.
18. 4. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Na Slovensku ubývá věřících, počet lidí bez vyznání se během deseti let skoro zdvojnásobil

Na Slovensku, které je řazeno k tradičně katolickým zemím, dál ubývá věřících. Výrazně tam přibylo lidí bez náboženského vyznání, v loňském sčítání lidu se tak označila skoro čtvrtina obyvatel. Statistika odhalila bezmála dvojnásobný nárůst ve srovnání se stavem před deseti lety. Důvodů úbytku věřících může být víc, například generační obměna nebo změna životního stylu.
26. 1. 2022|

Umělecký kovář tvoří křížovou cestu, bude v krajině u Přibyslavi

Umělecký kovář Petr Štáfl pracuje na křížové cestě, která bude rozmístěná v krajině u Přibyslavi. Poutníky povede do kopce ke čtyřmetrovému kovovému kříži, jenž byl u osady Uhry osazen loni a jehož autorem je také Štáfl. Podnětem ke vzniku dalšího díla bylo to, že o Velikonocích byly kvůli epidemii koronaviru zavřené kostely, kde většinou křížové cesty bývají.
30. 12. 2021|

Zeman pozval papeže na návštěvu Česka, popřál mu k narozeninám

Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka k návštěvě České republiky. Pozvání uvedl v dopise, ve kterém mu popřál k 85. narozeninám. František se 85 let dožije v pátek. Papeže na návštěvu Česka Zeman i další představitelé státu pozvali opakovaně.
16. 12. 2021|

Uběhlo 80 let od prvního transportu českých Židů do Terezína. Budovy se rozsvítily červeně

Uběhlo osmdesát let od založení židovského ghetta v Terezíně. První transport s takzvaným komandem pro výstavbu ghetta do pevnostního města u Litoměřic dorazil právě 24. listopadu 1941. Jednalo se o 324 mužů. Jejich cílem bylo připravit ubytování pro další, a to už tisíce odsunutých Židů. Odpoledne vyrazil od bohušovického nádraží průvod, který skončil u bývalé železniční vlečky terezínského ghetta. To, že jsou mnohde na světě lidé pronásledováni pro svou víru, připomněly ve středu na více než stovce míst v Česku červěně nasvícené budovy.
24. 11. 2021|