TÉMA

Vakovlk

Nový projekt doufá, že se mu podaří vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra

Australští a američtí vědci se pustili do nákladného projektu, jehož cílem je vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra, informovala BBC. Poslední tasmánský tygr neboli vakovlk tasmánský, uhynul ve 30. letech minulého století. Podle týmu vědců by však bylo možné tento druh znovu vytvořit pomocí kmenových buněk a technologie úpravy genů. Do přírody by se podle nich první tasmánský tygr mohl vrátit za deset let. Jiní odborníci jsou však skeptičtí a tvrdí, že oživení vyhynulých druhů je pouhé sci-fi.
20. 8. 2022|

Mláďata vakovlka se více podobala vlkům než ostatním vačnatcům

Nová analýza lebek ukázala, že vakovlčí mláďata se více než ostatním vačnatcům podobala geneticky vzdálenějším vlkům. Výzkum byl publikovaný v časopise Communications Biology. Zvíře, kterému se říká také tasmánský tygr, ve volné přírodě vyhynulo už na počátku minulého století.
12. 1. 2021|
Doporučujeme

Dekády po vyhynutí. V Austrálii byly zveřejněny nové záběry posledního známého tasmánského vakovlka

Australský národní filmový a zvukový archiv (NFSA) zveřejnil nové video posledního známého vakovlka, který uhynul v roce 1936. Samec pojmenovaný Benjamin na záběrech zmateně pobíhá ve své kleci v zoologické zahradě v Hobartu. Zvíře, jemuž se přezdívá tasmánský tygr, ve volné přírodě vymřelo už počátkem minulého století. Za vyhynulý byl druh prohlášen v roce 1982.
21. 5. 2020Aktualizováno24. 5. 2020, 09:54|
Doporučujeme

Australská vláda oznámila osm hlášení o pozorování vakovlka. Vymřít měl před osmdesáti lety

Tasmánský úřad, který má za úkol sledovat přírodu, vodní zdroje a životní prostředí (DPIPWE) zveřejnil dokument, v němž různě detailně popisuje osm údajných setkání s vakovlkem. Šelma přezdívaná také tasmánský tygr přitom vyhynula ve volné přírodě na počátku minulého století, poslední exemplář zemřel v zoologické zahradě roku 1936 a za vyhynulého byl prohlášen roku 1982.
23. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 16:07|