TÉMA

Essex

Nebezpečnou sopku Tonga zkoumá loď bez posádky

Objevování nejvzdálenějších koutů světa, aniž by se sám člověk vydal kamkoli, už není jen pouhá vize. Tým britských vědců zkonstruoval robotické plavidlo, kterým zkoumá běžně nedostupné oblasti. Jejich speciální loď bez posádky má teď před sebou novou misi – míří k podmořské sopce Tonga v jižním Pacifiku, která vybuchla 15. ledna. Byla to nejsilnější erupce za posledních 140 let.
25. 8. 2022|

Britské poslance by mohli při setkání s voliči chránit policisté

Britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila, že se zvažuje poskytnutí policejní ochrany poslancům při pravidelném setkávání s voliči. Krok souvisí s páteční vraždou konzervativního poslance Davida Amesse, ke které došlo právě během setkání s voliči ve městě Leigh-on-Sea. Z vraždy poslance je podezřelý 25letý Brit somálského původu Ali Harbi Ali. Zatčen byl krátce po činu na základě zákona o terorismu.
17. 10. 2021|

Útok na poslance Amesse byl teroristický čin, uvedla britská policie

Policie označila páteční útok nožem na britského poslance Davida Amesse za teroristický čin. Konzervativce napadl během setkání s voliči v Leigh-on-Sea pětadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zadržen. Podle BBC zřejmě pochází ze Somálska. Soud mu v sobotu večer prodloužil vazbu do 22. října. Na místo činu v sobotu dorazil premiér Boris Johnson společně s vůdcem opoziční Labouristické strany Keirem Starmerem.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 19:40|

Britové si nabíjí elektromobily v první velkokapacitní stanici. Budou prý po celé zemi

Ve Velké Británii otevřeli první velkokapacitní stanici pro elektromobily. Doba nabití je zhruba 20 minut, umožňuje to vysoký výkon 350 kW. Firma Gridserve plánuje do pěti let vybudovat síť po celé zemi. Mimo jiné tím reaguje na vládní rozhodnutí definitivně ukončit v zemi prodej všech benzinových a dieselových aut v roce 2030.
11. 12. 2020|

Řidič kamionu se přiznal k pašování lidí. V jeho voze se našly desítky mrtvých Vietnamců

Řidič kamionu, ve kterém se našlo 39 těl migrantů, se přiznal k účasti na pašování lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Na jeho možnou spoluodpovědnost za zabití Vietnamců se zatím soud muže neptal. Kamion se našel koncem října v britském Essexu, obviněný řidič pochází ze Severního Irska.
25. 11. 2019|

Další zatčení kvůli mrtvým migrantům v kamionu. Policie se domnívá, že oběti jsou Vietnamci

Irská policie v pátek zadržela třiadvacetiletého muže podezřelého z podílu na smrti 39 migrantů, jejichž těla se našla minulý týden v kamionu na jihovýchodě Anglie. Britská policie už zahájila řízení ve snaze o jeho vydání. Dva muže zadržela také policie ve Vietnamu. Totožnost mrtvých z kamionu policie stále nezveřejnila. Domnívá se ale, že jde o Vietnamce.
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 21:22|

Britská policie obvinila řidiče kvůli smrti 39 lidí v kamionu

Pětadvacetiletého řidiče Maurice Robinsona obvinila britská policie kvůli smrti 39 lidí, které objevila v kamionu na jihovýchodě Anglie. Viní ho z vraždy, spiknutí za účelem obchodování s lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a praní špinavých peněz, píše BBC. V pondělí by se měl objevit před soudem. Policie v souvislosti s případem zadržela už pět lidí. Většinu obětí pravděpodobně tvoří Vietnamci.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 18:27|

V Británii začala pitva těl nalezených v kamionu. Policie v souvislosti s případem zatkla další tři lidi

Jedenáct z 39 těl nalezených ve středu v kamionu na jihovýchodě Anglie nechala policie převézt na pitvu, která by měla stanovit příčinu smrti. Ve čtvrtek vyšetřovatelé uvedli, že mrtvými jsou čínští občané, podle čínského velvyslanectví v Londýně ale stále není možné státní příslušnost mrtvých potvrdit. Nově se spekuluje, že mezi oběťmi jsou i Vietnamci. Britská policie v souvislosti s případem v pátek zatkla další tři lidi. Ve vazbě je již pětadvacetiletý řidič vozu.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 20:10|

Mrtví nalezení v kamionu byli čínští občané, potvrdila britská policie

Třicet devět mrtvých lidí, kteří byli ve středu nalezeni v návěsu nákladního vozu v průmyslové zóně na jihovýchodě Anglie, byli čínští občané. S odvoláním na své zdroje o tom informovala britská média a později to potvrdila i policie. V noci na čtvrtek policisté podnikli domovní prohlídky na dvou místech v Severním Irsku, odkud pochází pětadvacetiletý řidič kamionu. Jeho výslech pokračuje, stejně jako určování totožnosti obětí.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 13:24|

V kamionu v Essexu našla britská policie 39 mrtvých. Řidiče zadržela

Britská police našla v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie 39 mrtvých těl v kamionu. Jeho pětadvacetiletého řidiče původem ze Severního Irska už zadržela a podle listu The Telegraph ho podezřívá z vraždy. Kamion zřejmě přijel do Británie z Belgie, domnívá se britská policie. Původní informace hovořily o Bulharsku. Zda jsou oběti převážení uprchlíci, zatím nikdo nepotvrdil. Podle agentury DPA tomu však četné okolnosti nasvědčují.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 20:32|