TÉMA

Pavel Šváb

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Za tragickým požárem v Brně v Plotní mohla být nedbalost i úmysl, ukončili vyšetřování hasiči

Příčinou požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými byla podle vyšetřovatelů hasičů buď nedbalost, nebo úmysl. Hasiči vyšetřování s tímto uzavřeli, uvedl ve čtvrtek mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Policie případ podle jejich mluvčího Pavla Švába dosud vyšetřuje, podrobnosti nesdělil.
10. 8. 2023|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Obviněný z podvodu při obnově po tornádu se dohodl se žalobcem na čtyřletém vězení

Muž, který se podle policie obohatil na obnově po předloňském tornádu na jihu Moravy, přistoupil na čtyřletý nepodmíněný trest. ČT to řekl dozorující státní zástupce Lukáš Bábík, který s obviněným uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud o ní bude rozhodovat na konci června. Muž se podle kriminalistů nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Měl tak způsobit více než šestimilionovou škodu. Hrozilo mu až osmileté vězení.
19. 6. 2023|

Soud poslal cizince podezřelého ze sobotní vraždy v Brně do vazby

Městský soud v Brně poslal do vazby sedmatřicetiletého cizince, kterého policie podezřívá z vraždy muže. Obviněný podle policie v Brně-Bystrci poblíž tramvajové zastávky pobodal dva lidi, jeden z nich později v nemocnici zemřel. Na Brněnské přehradě v městské části Bystrc se v sobotu konal ohňostroj, mířily na něj desetitisíce lidí.
13. 6. 2023|

Generální inspekce bezpečnostních sborů viní brněnského policistu z podplacení

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na konci letošního května zahájila trestní stíhání policisty z Brna pro podplacení. Potvrdila to mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Na případ upozornil Ekonomický deník, podle jeho informací jde o policejního důstojníka, šéfa jihomoravského útvaru policejního sledování.
7. 6. 2023|

Policie už zná totožnost tří lidí po požáru v Brně. Dále žádá veřejnost o pomoc při identifikaci dalších

Kriminalistům se po tragickém požáru v Brně v Plotní ulici podařilo identifikovat dva muže a jednu ženu, pět dalších obětí je stále neznámých. Ve čtvrtek by také podle mluvčí Českých drah (ČD) Vandy Rajnochové měla najatá firma začít s odstraňováním požárem poškozených stavebních buněk, na místě se ale dopoledne zatím nic nedělo. Příčinu požáru policie nadále zjišťuje.
11. 5. 2023|

Policie stále nezná totožnost lidí, kteří zemřeli při požáru v Brně. O pomoc žádá veřejnost

Policie dosud nezjistila totožnost všech obětí čtvrtečního požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně, v této souvislosti žádá o pomoc i veřejnost. Shromažďuje podklady a důkazy. Příčinu požáru, který má osm obětí, vyšetřovatelé stále zjišťují, řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Policie také hledá svědka, který místem procházel. Lokalita je oblíbená mezi lidmi bez domova, lze v ní najít mnoho zákoutí a prostor, o něž se nikdo nestará.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:26|

Při nočním požáru v Brně zemřelo osm lidí. Do zchátralého objektu vnikli neoprávněně

Osm lidí zahynulo při nočním požáru stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. Podle policie šlo pravděpodobně o dvě ženy a šest mužů. Do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Požár vypukl po druhé hodině ráno, hasiči jej zlikvidovali před sedmou ranní. Vyšetřovatelé už nutné úkony na místě dokončili a místo je přístupné. Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:46|

Policie obvinila muže z dvojnásobné vraždy ve Svitávce. Hrozí mu i výjimečný trest

Policie obvinila muže podezřelého z násilného trestného činu ve Svitávce na Blanensku z dvojnásobné vraždy. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb. Muž se podle něj k činu motivovanému osobními vztahy doznal. Dva mrtvé našli policisté ve Svitávce ve středu ráno. Následně požádali o pomoc veřejnost při pátrání po pravděpodobném pachateli. Podezřelého sedmačtyřicetiletého muže se podařilo dopadnout v podvečer díky všímavému svědkovi.
13. 4. 2023|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Řidič linkového autobusu na Břeclavsku nadýchal přes tři promile. Přiznal, že vypil lahev rumu a vodky

Přes tři promile nadýchal na Břeclavsku řidič napůl plného linkového autobusu, ke kterému nejprve vyrazili záchranáři a následně policie. Zdravotníci přijeli, kvůli údajným zdravotním problémům řidiče, policisty pak zavolali sami. Policie vyzvala cestující a další svědky, aby se jí přihlásili, jízdou opilého řidiče autobusu se zabývá pro možné spáchání trestného činu.
11. 1. 2023|

Evropská komise připraví plán, jak omezit počty migrantů přicházejících přes Balkán

Evropská komise přijde s akčním plánem, který pomůže řešit problémy spojené s rostoucím počtem migrantů mířících do Evropy přes západní Balkán. V pátek to řekla eurokomisařka Ylva Johanssonová, která se účastnila mimořádného jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie. Podle ní lze efektivněji bránit příchodům migrantů bez nároku na azyl. Český ministr Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že se musí EU zabývat novou migrační vlnou ve všech regionech a nikoli jen v centrálním Středomoří, na které se soustředila pozornost v minulých dnech.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:11|

Kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem pokračují, zapojili se i vojáci

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se zapojili vojáci. K ostraze hranic nastoupili příslušníci pozemních sil a aktivních záloh, armáda vyčlenila tři sta dvacet vojáků. Kontroly na hranicích měly původně skončit v sobotu, pokračovat ale budou do 28. října. Vláda kontroly zavedla na konci září kvůli rostoucímu počtu migrantů, od té doby jich bylo odhaleno přes devatenáct set. Převaděčů policie zadržela zhruba padesát. Po jednom aktuálně policisté pátrají na hranicích u Bechova na Vsetínsku, kde i přes varovné výstřely utekl do lesa.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 18:14|

Reportéři ČT: Antimonopolní úřad pokutoval hasiče. Bez tendrů uzavírali smlouvy za desítky milionů s jedinou firmou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil předchozí zjištění pořadu Reportéři ČT, že za působení bývalého generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby se obcházel zákon o veřejných zakázkách, a uložil pokuty. V několika krajích totiž dostala firma Patrol Group, která nemusela do výběrového řízení, lukrativní byznys. Její majitel je zároveň přítelem Drahoslava Ryby, který je nyní poslancem za hnutí ANO. Tématu se věnoval redaktor Dalibor Bártek.
6. 9. 2022|

Dva dělníci na Moravě pomáhali po tornádu, podle policie také kradli. Hrozí jim přísnější trest

Policie podezřívá z krádeže dvojici dělníků, kteří přijeli pomáhat do tornádem postižených Mikulčic na Hodonínsku. Podle policie ukradli notebooky a mobilní telefony. Vzhledem k vyhlášenému stavu nebezpečí jim hrozí přísnější tresty, informoval na webu jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.
26. 7. 2021|

Polovina obce Hrušky na jižní Moravě je po čtvrteční bouřce srovnaná se zemí, poničeny jsou i okolní obce

Nejvíce postiženými obcemi po čtvrtečních bouřkách jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovky domů. V místě jsou převrácená auta. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí.
24. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 05:57|

Úterní střelbu v Brně policie vyšetřuje jako vraždu. Podezřelý je zraněný muž

Jako vraždu prošetřuje policie střelbu v bytě v brněnské Palackého ulici, která se odehrála v úterý. Zatím nebyl nikdo obviněný. Podezřelý je zraněný sedmašedesátiletý muž, obětí pětatřicetiletá žena.
23. 10. 2019|