TÉMA

Spirituál kvintet

Zemanův prezidentský mandát završí stažení standarty a uzavření hradní brány

Mandát prezidenta republiky Miloše Zemana zakončí o půlnoci na 9. března ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty. Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Odemčena bude znovu ve čtvrtek dopoledne, až na Hrad přijede Petr Pavel složit slavnostní slib, řekl končící ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
6. 3. 2023|

Zemřel Jiří Cerha. Spoluzaložil C&K Vocal, hrál se Spirituál kvintetem

V úterý, ve věku 78 let, zemřel hudebník Jiří Cerha. Jeho muzikantská kariéra je spojená se skupinami C&K Vocal a Spirituál kvintet, který informaci o úmrtí zveřejnil. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera (26. října) ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha, řečený Cidla,“ napsal Spirituál kvintet.
27. 10. 2021|

Spirituál kvintet se loučí. Před rokem 1989 i díky němu lidé věřili, že jednou budem dál

Po šesti desetiletích se s publikem loučí Spirituál kvintet. Konec oznámil už loni, počínaje 10. zářím ale dohrává odkládané rozlučkové koncerty. „Hudba je pro nás, jako v jiných dobách, věcí naděje. Tak si držme palce,“ prohlásil před začátkem závěrečného koncertování poslední žijící člen původní sestavy Jiří Tichota. Vystihl těmito slovy to, čím Spirituál kvintet pro mnohé své posluchače – zvláště v časech normalizace – byl.
10. 9. 2021|

Zemřel folkový písničkář František Nedvěd

Folkový písničkář František Nedvěd v neděli večer zemřel. Bylo mu 73 let. Na Facebooku to oznámil jeho syn Vojta Nedvěd. František vystupoval převážně sám, s bratrem Janem tvořil úspěšné sourozenecké pěvecké duo. V roce 1996 se jim podařilo vyprodat stadion na pražském Strahově, kam přišlo kolem šedesáti tisíc lidí. V minulosti vystupovali také ve skupinách Brontosauři a Spirituál kvintet.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 16:32|

Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|

Jednou budem dál, až v USA. Spirituál kvintet potěšil krajany v zámoří

Spirituál kvintet má za sebou malé americké turné. Průkopníci českého folku zahráli krajanům v New Yorku a Washingtonu. Zazněla mimo jiné píseň Jednou budem dál, která provázela demonstrace v roce 1989 v Československu.
11. 11. 2019|
1989

Módní kolekce ze sametu, Plastici v Paříži, Čáslavská v Tokiu. Česká centra po světě připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce si připomenou i Česká centra v zahraničí. Na listopad se na třech kontinentech chystají desítky akcí na téma „svoboda“ a „osobnost Václava Havla“. V Bruselu představí módní kolekci ze sametu, v Miláně odhalí lavičku Václava Havla, v Paříži zahrají The Plastic People of the Universe. České televizi to potvrdila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.
23. 10. 2019|