TÉMA

Krádeže

Na jaře přibývá krádeží kol. Najít je pomáhá nová technologie

S příchodem teplého počasí cyklisti zahájili sezonu, to ale zaktivizovalo také zloděje. Loni v Česku ukradli 5200 jízdních kol. Z nich se podařilo najít každé třetí. Případů sice meziročně ubylo, roste ale průměrná cena ukradeného kola. Podle Evropské pojišťovny loni přesáhla třicet tisíc korun, v metropoli ještě o patnáct tisíc víc. Policisté radí, aby si lidé k lepším kolům pořizovali také lepší zabezpečení. Pokud i přesto ke krádeži dojde, s vypátráním může pomoct nový systém evidence.
14. 4. 2024|

Německá policie varuje české řidiče před zloději na dálničních odpočívadlech

Německá policie varuje řidiče před zloději, kteří si své oběti vybírají na dálničních parkovištích a servisních zónách. Zaměřují se hlavně na přepravce z České republiky, Polska a případně dalších zemí východní Evropy.
22. 11. 2023|

Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.
31. 8. 2023|

Počet krádeží roste, zloději se zaměřují na potraviny či kosmetiku. Vracejí se také kapsáři, převažují Češi

Počet krádeží roste, a to zejména v obchodech. Už nyní policie v porovnání s loňským rokem eviduje o tisíc případů více. A to přesto, že od roku 2021 platí vyšší hranice pro trestný čin. Ta se posunula z pěti na deset tisíc korun. Podle pracovníků bezpečnostních agentur se teď zloději zaměřují častěji na běžné věci, jako je třeba kosmetika nebo potraviny, alkohol a cigarety. Kriminalita v Česku roste obecně, společně s turisty se do atraktivních lokalit vracejí i kapsáři.
10. 7. 2023|

USA dodají Ukrajině raketomety dlouhého dostřelu, píší The New York Times

Spojené státy pošlou Ukrajině raketové systémy dlouhého dostřelu. Informoval o tom list The New York Times. Administrativa Joea Bidena vyslání systémů povolila, oficiálně jej pravděpodobně oznámí příští týden. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je Moskva připravena pokračovat v mírových rozhovorech.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:41|

30 let zpět: Muzea potřebují peníze na rekonstrukci

Reportáž z 20. dubna 1992 se věnuje dvěma muzeím v dezolátním stavu. Redaktorka navštívila Muzeum Chodska v Domažlicích, které shodou okolností na den přesně tři roky po odvysílání tohoto příspěvku vyhořelo. Po požáru muselo být zrestaurováno na 130 sbírkových předmětů. Reportáž se ale věnuje i nedostatečné problematice ochrany památkových sbírek. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 4. 2022|

V Mexiku se gang pomocí aut proboural do vězení, prchl s devíti trestanci

Gang ve středním Mexiku se ve středu pomocí několika aut proboural do věznice a uprchl odtamtud s devíti trestanci. Informovala o tom agentura AP, podle které šlo o jednu z nejdramatičtějších událostí tohoto druhu, jaké Mexiko v posledních letech zažilo.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:07|

Provoz lesních barů stojí na důvěře. Míří do nich ale i nepoctivci, vybírají kasičky a kradou jídlo

Lesní bary na jižní Moravě čelí vandalům a nepoctivcům. Jde o samoobslužná občerstvení, kde si návštěvník z připraveného zboží sám vezme, co chce, a peníze dá do kasičky. Někteří provozovatelé teď zavádějí placení mobilem. Chtějí tak alespoň omezit krádeže z nekontrolovaných pokladen.
12. 8. 2021|

Vloupání během pandemie přibylo, města proti nim bojují kamerami

Kriminalita v Česku dál klesá. V době koronaviru ubylo drobných krádeží, mravnostních deliktů i násilných činů. Zvýšil se ale počet vloupání, kvůli kterým si i menší města v současnosti pořizují kamerové systémy.
31. 7. 2021|

30 let zpět: Noční Praha se hemží loupežníky a pasáky

Noční procházka centrem hlavního města nemusela být v roce 1991 úplně bezpečná. Praha 1 se potýkala s nárůstem loupeží i vražd a pouliční prostitucí v centru města. Pro oblast Václavského náměstí byla dokonce zřízena posílená hlídková rota. Přesto přestávalo být podle redaktorů ČST bezpečné vyjít po půlnoci sám na ulici.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
12. 6. 2021|

Huawei chce výrábět elektromobily, první modely může představit už letos, tvrdí Reuters

Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Některé modely by mohla představit už v letošním roce, uvedla v pátek agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, kvůli sankcím ze strany Spojených států ale v poslední době expanduje do nových odvětví.
26. 2. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

Zmizely zbraně i sochy. Bývalá ředitelka muzea dostala podmínku, má uhradit 16 milionů korun

Litoměřický okresní soud ve středu potrestal bývalou ředitelku místního muzea za porušení povinnosti při správě cizího majetku tříletým podmíněným trestem odloženým na zkušební dobu pěti let. Evě Štíbrové hrozilo až osmileté vězení. Ze sbírek muzea se ztratilo na 10 tisíc předmětů téměř za 16 milionů korun. Soud nařídil Štíbrové, která vinu odmítla, aby vzniklou škodu uhradila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupci i obžalovaná si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
9. 12. 2020|

Chybí důkazy k tomu, že by za krádežemi v domech v okolí Prahy stál organizovaný gang

Vloupání do rodinných domů kolem Prahy zřejmě nemá na svědomí organizovaná skupina. Podle dosavadních informací kriminalistů to vypadá, že žádný gang není a jedná se o jednotlivé případy trestné činnosti, řekl náměstek krajského policejního ředitele Jan Krejčí.
2. 6. 2020|

Policie v případu vloupání do domů kolem Prahy podezřívá konkrétní lidi

Policie vytipovala v souvislosti se sériovými vloupáními do domů kolem Prahy konkrétní podezřelé. Zadržela v celém kraji několik lupičů, nevylučuje, že je mezi nimi i člen hledané organizované skupiny, oznámil v pátek ředitel středočeské policie Václav Kučera.
21. 2. 2020|

Pomohly by zamykatelné kliky na okna i alarmy. Okolo Prahy se krade dál a domy nejsou dobře zajištěné

Každý rok zloději v Česku vniknou do stovek rodinných domů. Předloni policie evidovala přes 2,5 tisíce vloupání, loni jich ještě 200 přibylo. V tomto roce zatím zloději dávají zabrat například obyvatelům v okolí Prahy. Mnohým vniknutím jde přitom zabránit, policie i experti na bezpečnostní systémy se totiž shodují, že lidé si domy dostatečně nechrání.
10. 2. 2020|

Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut. Většina míří do Polska

Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozů míří podle policie z Německa nebo Rakouska do Polska. Například v Královéhradeckém kraji zadrželi policisté v posledních týdnech několik takových aut.
22. 10. 2019|