TÉMA

Vojenství

Norská princezna zahájila vojenský výcvik. S armádou stráví rok na severu země

Norská princezna Ingrid Alexandra zahajuje svůj první řádný vojenský výcvik v nejsevernější části země, příštích dvanáct měsíců stráví nasazena v ženijním praporu. Devatenáctiletá aristokratka je nejstarším potomkem následníka norského trůnu, korunního prince Haakona, a po něm je i druhým člověkem v nástupnické linii.
19. 1. 2024|

Stoltenberg bude pokračovat v čele NATO, členské země se neshodly na jeho nástupci

Velvyslanci při Severoatlantické alianci formálně schválili prodloužení funkčního období generálního tajemníka Jense Stoltenberga do září 2024. Podle agentury Reuters se Aliance rozhodla zůstat u zkušeného lídra v době, kdy na jejím prahu zuří válka, místo toho, aby se snažila dohodnout na jeho nástupci.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 21:41|

Vojenskou stíhačku poprvé plně ovládala umělá inteligence. Pilotovala ji 17 hodin

Pokročilá umělá inteligence proniká do stále více oborů lidské činnosti. Přes obavy mnoha expertů také do vývoje vojenské techniky. Na přelomu roku byl překonán další milník, když se umělá inteligence ujala pilotování stíhačky. Stroj VISTA X-62A autonomně letěl přes sedmnáct hodin.
14. 2. 2023|

30 let zpět: Rada obrany státu jednala o rozdělení armády po rozpadu Československa

V budově Úřadu vlády ČSFR se sešla Rada obrany státu, aby projednala rozdělení armády po předpokládaném rozpadu federace. Podle českého premiéra Václava Klause vznesla slovenská strana námitky k navrhovanému principu dělení armádního majetku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 9. 2022|

Ukrajině pomohly s ofenzivou válečné hry. Stratégové s nimi promýšlejí války už dvě stě let

Válečné hry mohou pomáhat generálům, ale i nižším důstojníkům vymýšlet nejrůznější plány, odhadovat, jak se zachová nepřítel a promýšlet nejrůznější strategické a taktické možnosti. Vznikla z nich ale i zábava, která se stala fungujícím průmyslem.
19. 9. 2022|

Putin zvládá válku neuvěřitelně špatně, může zkusit něco divokého, míní válečný stratég

Podle válečného stratéga Stephena Biddleho se Rusko dopouští na Ukrajině spousty chyb, které jsou důsledkem toho, jak zastarale funguje armáda, ale i toho, jak moc podléhá osobnímu vlivu chybujícího vůdce Vladimira Putina, který sám určuje strategické cíle války.
23. 5. 2022|

30 let zpět: Akce Javor

Byly na území Československa před sametovou revolucí rozmístěny jaderné hlavice? Federální shromáždění požadovalo od léta 1991 po vládě, aby odtajnila smlouvy, v nichž se Československo v 60. letech zavázalo vybudovat na svém území speciální objekty k uskladnění sovětské jaderné munice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 11. 2021|

„Věrnost vlasti, demokracii a Masarykovým myšlenkám.“ Praha hostí legionářský sjezd

Československá obec legionářská oslaví 100. výročí od svého vzniku. Její slavnostní zasedání se v pátek večer konalo v Pantheonu Národního muzea v Praze a účastnili se ho mimo jiné váleční veteráni, potomci československých legionářů nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 23:18|

30 let zpět: V Praze byl podepsán protokol o zrušení Varšavské smlouvy

Po šestatřiceti letech, jednom měsíci a šestnácti dnech ukončila fakticky činnost Varšavská smlouva. Stalo se tak na posledním zasedání jejího Politického poradního výboru v Černínském paláci v Praze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 7. 2021|

30 let zpět: Růžový tank zamířil do muzea

Populární růžový tank byl převezen do vojenského muzea v Praze-Kbelích. Na Smíchově byl umístěn v červenci 1945 jako památník osvobození Prahy Rudou armádou. V dubnu 1991 jej umělec David Černý poprvé přetřel narůžovo. Podruhé byl přetřen narůžovo skupinou poslanců za Občanské fórum v květnu 1991. Dnes se nachází ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 6. 2021|

30 let zpět: Odvolání náčelníka generálního štábu Československé armády

Prezident republiky Václav Havel odvolal z funkce náčelníka generálního štábu Československé armády generála Antona Slimáka. Jeho nástupcem se stal generálmajor Karel Pézl. Důvodem změny ve funkci byl nový pohled na věc, nikoli nedůvěra vůči generálu Slimákovi. Změny ve funkcích se tak od této chvíle měly stát obvyklým jevem s důrazem na politickou složku výběru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 4. 2021|

Zemřel bosenský generál Jovan Divjak, který ubránil Sarajevo před Srby

Ve věku 84 let zemřel generál Jovan Divjak, který za války v Bosně proslul jako architekt úspěšné obrany tamního Sarajeva před srbskými obléhateli. Rodák z Bělehradu se později věnoval filantropii. S odvoláním na sdělení jím vedené nadace o tom v pátek informovala agentura AFP.
9. 4. 2021|

Čína provádí manévry poblíž Tchaj-wanu. V budoucnu mají být podle Pekingu pravidelné

Čínská armáda oznámila, že se její letadlová loď s doprovodnými plavidly účastní námořního cvičení poblíž Tchaj-wanu. Čína ostrovní zemi považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Manévry s cílem „ochrany čínské suverenity“ Peking prý hodlá provádět v budoucnu pravidelně.
6. 4. 2021|

Armáda teď plánuje udělit zakázky za více než 17 miliard. Komplikací by bylo snížení rozpočtu

Ministerstvo obrany chce ještě letos nebo začátkem příštího roku stihnout vyhlásit vítěze výběrového řízení na nová terénní auta pro armádu nebo podepsat smlouvy na nákupy samohybných děl a protiletadlových střel. Cena těchto tří armádních zakázek přitom přesahuje 17 miliard korun. Pokud by se ale vojenský rozpočet na příští rok snížil o deset miliard, jak dříve navrhovala KSČM, může to ohrozit nutné přezbrojení armády.
26. 10. 2020|

„Malá Moskva“ dřív hostila desetitisíce sovětských vojáků. Dnes po nich zůstaly jen ruiny a opuštěný Lenin

„Malá Moskva“ leží necelou hodinu cesty od Berlína a během studené války se stala vůbec největší sovětskou vojenskou základnou mimo SSSR – a domovem pro 75 tisíc vojáků i jejich rodin. Z podstavce na ni „dohlížel“ Lenin, který měl výhled na velkou část dvousetšedesátihektarového prostoru, na desítky, ne-li stovky budov k bydlení, vojenskému výcviku i rekreaci. Dnes několikametrové soše roste z rukávu mech, a vůdce říjnové revoluce se trochu smutně dívá na zpustlý areál.
2. 3. 2020|

U atolu Midway se našly vraky dvou japonských letadlových lodí. Kagu a Akagi tam za války zničily americké bomby

Výzkumníci nalezli v Tichém oceánu vraky dvou japonských letadlových lodí, které potopili Američané během bitvy u Midway za druhé světové války. Patřily mezi sedm plavidel, které šly ke dnu během tohoto klíčového válečného střetnutí z léta 1942.
22. 10. 2019|