TÉMA

Tradice

Jarní úklid spojuje přítomnost s kořeny civilizace

Uklízení na jaře je tradice, kterou dodržuje v západním světě asi šestaosmdesát procent domácností. S příchodem jara je spojená velmi těsně a také logicky. Podle řady studií pomáhá mimo jiné zlepšit tělesné i duševní zdraví. A má prastaré kořeny.
25. 3. 2024|

Možnost podávat hromadné žaloby se přiblížila, poslanci návrh posunuli k závěrečnému hlasování

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Poslanci podali ve druhém čtení několik úprav, týkají se například vstupu do takového řízení a financování spotřebitelských organizací. Někteří zákonodárci dorazili do sněmovny v lidových krojích. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy tak navázali na tradici sahající do 19. století. Jednání o podobě programu nynější schůze zabralo odpoledne poslancům i s hlasováním skoro tři hodiny. Opoziční zástupci navrhli celkem 25 úprav, žádnou z nich ale neprosadili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:08|

Sklárna v Květné s ruční výrobou nekončí. Má nového většinového majitele

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, potvrdil generální ředitel sklárny Marek Mikláš. Nový majitel podle něj ve sklárně zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Bývalý majitel, kterým byla společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna po 230 letech kvůli růstu cen energií ukončit. Cenu transakce strany nezveřejnily.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:14|

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

Manželství muže a ženy není dle Sokola přežité. Cílem je plná rovnoprávnost, zastal se Walek LGBT komunity

V Praze vrcholí 13. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+). Šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek řekl v Událostech, komentářích, že lidé z komunity LGBT+ v Česku nemají stejnou kvalitu života jako ostatní a že chtějí mít možnost vstupovat do manželství, protože to považují za důležitou hodnotu. Manželství jako svazek muže a ženy je právě jednou z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě, myslí si politolog Petr Sokol (ODS) k emocím ve společnosti, které vzbuzuje debata o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.
12. 8. 2023|

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě se staletou tradicí chtějí na seznam UNESCO

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku by se do konce roku mohly dostat na národní seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. Jejich pořadatelé navíc usilují i o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což by se mohlo povést příští rok, míní starosta městyse Martin Madej (Pro Hořice). Divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě si v rámci své návštěvy Jihočeského kraje prohlédl prezident Petr Pavel.
19. 7. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|

Velké Bílovice plánují otevřít půjčovnu krojů. Chtějí zachovat lidové tradice

Velké Bílovice na Břeclavsku se snaží o záchranu folkloru a místních krojů. Od lidí chtějí vykoupit nepoužívané kroje a vytvořit půjčovnu. Měla by sloužit hlavně těm, kteří na vlastní kroj třeba nemají peníze. Město hodlá pomocí půjčovny přispět také k uchování lidových tradic. Bílovice jsou totiž největší vinařskou oblastí a folklor k nim patří.
11. 5. 2023|

Na místa pro mrtvé nesmějí vstupovat živí. Některé ukrajinské hřbitovy jsou zaminované

Pro mnoho Ukrajinců nebudou oslavy pravoslavných Velikonoc o nadcházejícím víkendu stejné jako před válkou. Vojenská správa Charkovské oblasti zakázala lidem vstup na některé hřbitovy. Omezení se týká území, která měli pod kontrolou ruští okupanti. Místa posledního odpočinku mohou být stále zaminována. Na seznamu úřadů je 750 hřbitovů.
14. 4. 2023|

V ulicích řeckého městečka lítá vzduchem barevná mouka. Začíná postní období

V řeckém městečku Galaxidi se konal tradiční festival „Čisté pondělí“. Ten zakončil sezonu karnevalů a odstartoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Tradičně tuto slavnost odstartuje kravský zvon, po kterém se rozpoutá „moučná“ bitva. V ulicích jsou zavřená okna a nachystané pytle s moukou. Lidé mají na sobě ochranné brýle, respirátory a nejrůznější kostýmy.
27. 2. 2023|

Izraeli schází místo na hroby. Tradiční společnost hledá moderní řešení

Izrael má problém s nedostatkem míst pro pohřbívání. Mohou za to vysoká hustota zalidnění, nedostatek pozemků pro hřbitovy, ale také náboženská omezení, která znemožňují kremaci.
19. 2. 2023|

Maskovaný masopustní průvod prošel bývalou pevností v Josefově

Mnohá města a obce ožívají masopustními veselicemi. Období masopustu, které začíná po svátku Tří králů 6. ledna a končí Popeleční středou na začátku půstu před Velikonocemi, je spojeno s maškarními průvody a hodováním. Protože Popeleční středa nemá pevné datum, masopust končívá různě, v době od poloviny února po začátek března. Letos připadla Popeleční středa na 22. února. V sobotu se na cestu po obci vypravil maskovaný průvod v Josefově na Náchodsku.
18. 2. 2023|

V NATO by letos mělo dojít k obměně vedení. Spekuluje se i o šancích političek střední a východní Evropy

Severoatlantická aliance loni posunula kvůli válce na Ukrajině volbu nového generálního tajemníka o rok. Po zákulisním jednání hlav států a diplomatů NATO by o nástupci Jense Stoltenberga ale mělo být jasno nejpozději do konce září. O obrysech výběru ideálního kandidáta – procesu, který podle mnohých diplomatů svým utajením připomíná volbu papeže – se proto začíná intenzivně spekulovat. Alianci by po sedmi desetiletích fungování mohla vést žena pocházející z jedné z východních členských zemí, odhadují nyní analytici.
8. 2. 2023|

U Brazílie spolupracují rybáři s delfíny. Podle nové studie to pomáhá oběma stranám

Spolupráce dvou druhů predátorů může fungovat. A to i když jeden žije na souši a druhý v moři. Prokázal to výzkum „spolupráce“ lidí a delfínů, kteří loví u brazilského pobřeží. Výsledky studie vyšly v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
31. 1. 2023|

Klíčníci otevřeli komoru s korunovačními klenoty. Přípravy na výstavu vrcholí

Po pěti letech uvidí veřejnost české korunovační klenoty. Z příslušné komory je už vyzvedlo sedm klíčníků. Zájemci si budou moct klenoty, ale třeba také lebku svatého Václava, prohlédnout od úterní deváté hodiny ráno. Klenoty se prezident Miloš Zeman rozhodl ukázat veřejnosti u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Netradičně budou k vidění v katedrále svatého Víta. Naposledy se tak stalo v roce 1955. Pro výstavu neplatí žádné rezervace ani časové vstupenky.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 18:42|

Mečové tance z okolí Uherského Brodu přibyly na seznam statků lidové kultury

Masopustní mečové tance z obcí v okolí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku přibyly na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. O zápisu rozhodlo ministerstvo kultury. Tradice mečových tanců se do dnešní doby udržela v obcích Strání, Komňa a Bystřice pod Lopeníkem.
13. 1. 2023|

Bez trhů a koncertů, ale v kostele i 25. prosince. Ruská agrese mění oslavy ukrajinských Vánoc

„Kdy slavíte Vánoce?“ Zatímco jinde by tato otázka vyvolala maximálně údiv, na Ukrajině je dlouhodobě předmětem diskuzí a sporů. V zemi přibývá lidí, kteří Vánoce slaví dvakrát, tedy jak v tradičním lednovém termínu, který vychází z juliánského kalendáře, tak v prosinci jako většina světových křesťanů. Roste také počet těch, kteří upřednostňují prosincový termín oproti dosud tradičnímu lednovému. Rovněž ukrajinská pravoslavná církev letos poprvé umožnila oslavy ve svých farnostech už 25. prosince. Částečně to zdůvodnila ruskou agresí, která se do oslav promítá i jinak.
25. 12. 2022|

Tradice stavby a plavení vorů je na seznamu UNESCO, nominaci podalo i Česko

Starobylá tradice spojená se stavbou vorů a jejich plavením po řekách je nově zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Nominaci schválil příslušný mezivládní výbor na svém zasedání v Maroku. Nadnárodní nominaci vorařství pod názvem Timber rafting společně připravilo šest evropských států. Vorařství je na seznamu nehmotného kulturního dědictví už osmou položkou spojenou s Českou republikou.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 13:46|

O smrti Alžběty II. už vědí i její včely. Dlouholetou tradici splnil královský včelař

O smrti britské panovnice Alžběty II. už vědí i královské včely. Dlouholetou tradici vycházející z lidových zvyků vyplnil královský včelař John Chapple. Podle zvyku se musí o smrti vládce dozvědět všichni, včetně včel.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 22:22|

Po pětileté pauze se v Hluku konala Jízda králů

Hlukem projela Jízda králů. Místo tradiční tříleté pauzy se uskutečnila po pěti letech a dvanáctiletý král Marek Šuránek čekal na svoji příležitost dva roky. Odklad tradice, která je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, způsobila pandemie covidu.
3. 7. 2022|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

Tradice na Štědrý den jsou zpět jen částečně. Návštěvníci i zvířata v zoo slaví, polévky se odkládají

Podruhé v řadě se musí Štědrý den obejít bez některých novodobých tradic, jako je nalévání polévky pražským primátorem nebo její podávání na náměstí v Boskovicích. Do svého živlu naopak vyrazili otužilci a po roční pauze opět slaví Vánoce také zvířata spolu s návštěvníky zoologických zahrad.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 13:33|

Sedm ministrů Fialovy vlády si převzalo své resorty. Řešit musí pandemii, energetickou krizi či rozpočet

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN střídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialův kabinet se po ceremoniálu přesunul do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedl. Nový premiér uvedl v pátek do úřadu prvních sedm ministrů. Ostatní budou následovat v sobotu.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:52|