TÉMA

Ceremonie

Demokracie je křehká květinka, o kterou se musíme starat, řekl Pavel k výročí 30 let vzniku Česka

Prezident Petr Pavel a další představitelé státu si na Pražském hradě připomněli 30. výročí Česka. Organizátoři ze spolku Jagello 2000 chtěli ceremonií připomenout význam bezpečnosti jako základního předpokladu pro budoucnost Česka. Období třiceti let suverenity, svobody a demokracie nemá podle zástupců spolku v českých moderních dějinách srovnatelný příklad. Dávají je do souvislosti s bezpečnostními zárukami založenými na transatlantické vazbě a na členství v Evropské unii.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:51|

Projděte si inauguraci Petra Pavla v interaktivní mapce

Ve čtvrtek 9. března bude inaugurován zvolený prezident Petr Pavel. Ceremonii doprovodí několik akcí přístupných veřejnosti. Kam a kdy se na Hradě dostat, ukazuje interaktivní mapka.
6. 3. 2023|

Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 21:37|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Britská královna ze zdravotních důvodů zrušila účast na ceremonii k uctění padlých vojáků

Britská královna Alžběta II. se ze zdravotních důvodů nezúčastní tradiční ceremonie k uctění vojáků padlých ve světových válkách. Oznámil to Buckinghamský palác, podle něhož má panovnice problémy se zády. Listopadová vzpomínka na padlé britské vojáky patří k nejdůležitějším událostem v kalendáři královny a členů královské rodiny.
14. 11. 2021|

30 let zpět: Václav Havel, symbol porozumění a míru v Evropě

Václav Havel, symbol porozumění a míru v Evropě. Tento nápis je uvedený na medaili a dekretu Ceny Karla Velikého udělené v roce 1991 československému prezidentovi. Cena je od roku 1950 udělována za přínos v oblasti mezinárodního porozumění a spolupráce. Tradičně je předávána v Cáchách, sídelním městě Karla Velikého.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
9. 5. 2021|
Obrazem

Španělsko vzdalo hold zesnulým a hrdinům. Madridská tryzna uctila oběti pandemie

V Madridu se ve čtvrtek odehrál slavnostní státní ceremoniál, na kterém Španělé vzdali hold obětem nového koronaviru a pracovníkům, kteří během epidemie pracovali v ohrožení života. Příbuzní některých obětí se, společně se zástupci zdravotnického personálu, policie a dalších, připojili ke králi Filipu VI. a královně Letizii, členům vlády, úředníkům Evropské unie a Světové zdravotnické organizace na esplanádě v královském paláci v hlavním městě.
16. 7. 2020|

Nový japonský císař Naruhito oficiálně usedl na trůn. Obřad sledovali státníci z celého světa

Nový japonský císař Naruhito byl slavnostně uveden na Chryzantémový trůn. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Devětapadesátiletý panovník už letos v květnu převzal povinnosti od svého otce, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Ceremoniálu se účastní na dva tisíce hostů včetně politiků ze 174 zemí. Česko zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 10:59|