TÉMA

Josef Hasil

Komiksový Král Šumavy se vrací potřetí a naposled

Příběh s názvem Opona se zatahuje uzavírá komiksovou trilogii Návrat Krále Šumavy. Autoři se inspirovali osudem převaděče a agenta Josefa Hasila, který na přelomu čtyřicátých a padesátých let převedl přes hranice komunistického Československa na Západ desítky lidí.
9. 2. 2021|

Lidé vzpomínali na krále Šumavy. Byl hrdina, zaznělo na mši

Desítky lidí se v Lažišti na Prachaticku zúčastnily vzpomínkové pohřební mše za protikomunistického odbojáře Josefa Hasila, který byl známý jako král Šumavy. Byl odvážný i zbožný, hrdina, zachránil desítky lidí před vězením a smrtí, bojoval za svobodu, řekl v kostele svatého Mikuláše organizátor mše Pavel Horešovský. Hasil zemřel 16. listopadu v 95 letech v USA, kde po emigraci žil.
7. 12. 2019|

Zemřel „král Šumavy". Odbojář Hasil pomohl desítkám lidí ke svobodě

V pátek zemřel v USA ve věku 95 let protikomunistický odbojář Josef Hasil, známý jako „král Šumavy“. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let 20. století desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ. V odboji pokračoval navzdory perzekucím svých blízkých i přes ohrožení vlastního života. Nezastavilo ho ani vězení, kam ho po udání komunistický režim poslal. V roce 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 21:11|

Kachyňův Král Šumavy je propaganda, píší badatelé v nové knize

Před šedesáti lety natočil Karel Kachyňa film Král Šumavy. Snímek o proradných špionech a hrdinných „esenbácích“ tehdy do kina přilákal čtyři miliony diváků. O prorežimním thrilleru s nepopiratelnými formálními filmařskými kvalitami nyní vydal knihu Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).
19. 10. 2019|