TÉMA

Karel Malich

Pohled do těla i komunikace s jinými světy. Mystiky či ezoteriky byli školení umělci i laici

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je k vidění výstava Zbožní zítřka: Umění vidět. Pod trochu tajemným názvem skrývá velice vzrušující pohled na české výtvarné umění spojené společným jmenovatelem – duchovnem a jeho hledáním. A také nalézáním.
27. 8. 2023|

Připomínka Karla Malicha sahá od kopce u Holic až po Bengálsko

Pražská Galerie Zdeněk Sklenář připravila výstavu k výročí úmrtí Karla Malicha. Sochaře, malíře a grafika připomíná jeho typickými drátěnými plastikami a také pastely, které vytvořil pro sbírku duchovní lyriky Gítáňdžali. Po ní nese výstava název.
27. 10. 2022|

Galerie Závodný se desetkrát ohlíží, za Jetelovou, Malichem či Chatrným

Mikulovská Galerie Závodný slaví deset let existence výstavou. Instalace Ohlédni se desetkrát je setkáním s díly českých i zahraničních umělců, kteří se v této galerii dosud představili. Veřejnost se na novou výstavu zatím může jen těšit.
26. 1. 2021|

Palčivost trhliny. Zemřel výtvarník Karel Malich

Několik dní po svých pětadevadesátých narozeninách zemřel sochař, malíř a grafik Karel Malich. Jeho odchod potvrdil České televizi galerista Zdeněk Sklenář. Novátor abstraktního umění se zapsal především jako autor typických drátěných plastik. Malichovou největší inspirací byla krajina, jeho dílo se vyznačuje neobvyklou citlivostí pro zobrazování energií a sil v přírodě.
24. 10. 2019|

Kde budeme žít zítra? Karel Malich vystavuje utopické projekty

Brněnská Fait Gallery uspořádala výstavu k pětadevadesátinám Karla Malicha. Významný český výtvarník se proslavil především drátěnými plastikami. Galerie představuje jeho utopické projekty ze šedesátých a sedmdesátých let, které vycházely z umělcovy představy o architektuře budoucích měst. A tu formovalo mimo jiné dobývání vesmíru člověkem.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 19:02|