TÉMA

Migréna

Migrénou trpí v Česku až milion lidí. Účinnou léčbu ale zatím podstupuje jen zlomek

Vážné problémy s migrénou má v Česku zhruba 300 tisíc lidí a pokud se započtou i mírnější příznaky, vyhoupne se číslo k milionu. Pacienty často provází nižší výkon či úplná pracovní neschopnost. Účinná léčba existuje, zatím ji ale podstupuje jen zlomek nemocných.
10. 8. 2023|

Vědci se podívali do mozku lidí trpících migrénou. Našli tam klíč k pochopení bolesti

Mezinárodní vědecký tým se podíval hluboko do lidského mozku, aby zjistil, jaký vliv na něj má migréna. Díky nové analýze teď odborníci doufají, že by mohli přijít s účinnou léčbou tohoto pro mnohé chronického problému.
29. 11. 2022|

Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, ale leckdo si to myslí. Proto se také léčí jen zlomek nemocných

Lidé s migrénou čekají na efektivní léčbu i několik let, ukázal průzkum organizace Migréna-help a Evropské aliance pro migrénu. Specializovaná centra jsou přetížená a zároveň je léčba této nemoci špatně financovaná, ale přispívá k tomu i špatná informovanost mezi pacienty a praktickými lékaři. Neurologové pro ně proto chtějí aktualizovat skoro dvacet let stará doporučení, aby nemoc včas rozeznali.
2. 11. 2022|

Záchvaty migrény tiší biologická léčba. Pacienti si aplikují speciální injekce

Neurologická klinika Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) nabízí biologickou léčbu migrény. Její první výsledky ukazují, že většině pacientů výrazně pomohla a některé migrény úplně zbavila. Do léčby se zatím zapojilo zhruba sto lidí, kteří problémem trpí aspoň pět let.
20. 4. 2021|

Studenti a učitelé si častěji stěžují na bolavá záda a migrény, problém je v distanční výuce

Bolavá záda, migrény nebo potíže s ploténkami. Učitelé i studenti teď více vyhledávají služby ambulantních fyzioterapeutů. Podle nich je za tím nevhodné sezení u počítače při domácí výuce. Tam totiž chybí ergonomické židle, prodlužuje se doba strávená před obrazovkou a ubývá pohybu. Alarmující je podle fyzioterapeutů výskyt těchto problémů i u mladších dětí. Potvrzují to jak oslovení fyzioterapeuti, tak jejich unie.
15. 11. 2020|

Migréna v Česku zřejmě trápí až milion lidí. Mnozí kvůli práci diagnózu tají

Až 300 tisíc lidí v Česku má více než pět záchvatů migrény do měsíce, 50 tisíc jich trpí chronickou migrénou. Nemoc jim komplikuje osobní i profesní život, bývá ale zlehčována. Problematické je i to, že někteří pacienti jsou léčeni špatně či vůbec, uvedl neurolog David Doležil. Podle psycholožky Dany Rosické je nutné zlepšit povědomí o této nemoci. Informace zazněly na pátečním kulatém stolu o problematice migrény v pracovním životě.
19. 10. 2019|