TÉMA

Martin Krsek

Ústečtí zastupitelé souhlasí se zvýšením daně pro problematické nemovitosti

Majitelé některých problematických budov v Ústí nad Labem by mohli platit vyšší daň z nemovitosti. Záměr opatření obecné povahy, které po vypořádání připomínek umožní změnit koeficient pro výběr daně, schválilo městské zastupitelstvo. Týká se zejména okolí hotelu Máj a také části Sklářské ulice. Ústecké vedení zvýšení daně prosazuje s tím, že jsou s lokalitami proslulými nepořádkem spojené zvýšené náklady.
11. 4. 2024|

O nákupu ústecké „díry“ zastupitelé hlasovali tajně a bez smlouvy. Primátor je překvapen, co podepsal

Díra – tak se říká pozemku v centru Ústí nad Labem, kde měla původně stát kancelářská budova. Soukromý projekt budil od začátku řadu pochybností a nikdy se jej nepodařilo realizovat. Díra tak hyzdí město dál. Město nyní pozemek, který kdysi prodalo, kupuje zpět, ale za výrazně vyšší částku. Aby se zastupitelé vyhnuli riziku trestního stíhání, rozhodli se hlasovat tajně, aby nikdo nemohl zjistit, kdo byl pro. Případu se věnoval Karel Vrána z Reportérů ČT.
19. 9. 2023|

Jizvy na tváři a německý nacionalismus. Ústecké muzeum připomene české buršáky

Fotografickou sbírku ústeckého muzea doplnil vzácný skupinový snímek německého studentského spolku Burschenschaft z počátku 20. století. Všimla si ho za portrétem Masaryka majitelka domu v Choraticích nedaleko Ústí nad Labem. Fotku v blízké době uvidí návštěvníci muzea ve stálé expozici spolu s dalšími exponáty, které se vztahují k Burschenschaftu.
10. 8. 2023|

Senát schválil úpravu pravidel pro vyplácení mezd za firmy v úpadku

Zaměstnanci firem v úpadku budou moci od července požádat úřady práce o vyplacení dlužné mzdy až po zahájení insolvenčního řízení. Žádost nemohou podat lidé, kteří ve firmě v insolvenci měli vliv na rozhodování a mají v ní podstatný podíl. Senát to schválil v rámci úpravy pravidel pro vyplácení mezd zaměstnancům za firmy v platební neschopnosti. Po dlouhé debatě naopak neprošla horní parlamentní komorou volební novela, která měla dát lidem možnost více ovlivnit zvolení konkrétních zastupitelů.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:11|

Mýdlařské legendě v Ústí hrozí demolice. Schichtovy závody může zachránit památková ochrana

Ministerstvo kultury zahájilo správní řízení o prohlášení správní budovy Schichtových závodů na Střekově v Ústí nad Labem za státem chráněnou památku. Budovu, ve které vzniklo ikonické mýdlo s jelenem, chce její majitel zbourat. Podle historiků se ale jedná o cennou stavbu z počátku 20. století.
21. 2. 2023|

Senátorem za Ústí nad Labem se stal Martin Krsek

Senátorem ve volebním obvodu Ústí nad Labem bude historik Martin Krsek (SEN 21), získal 67,70 procenta hlasů. Jeho soupeř ve druhém kole, ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) dostal 32,28 procenta hlasů.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:42|

V Ústí nad Labem se ve druhém senátním kole utkají Nedvědický s Krskem

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Ústí nad Labem postoupili ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) a historik Martin Krsek (SEN 21). Nedvědický obdržel 24,39 procenta hlasů, druhý Krsek má 19,16 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 36,67 procenta voličů, o hlasy usilovalo devět kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

Oprav hrobek průmyslníka Dittricha či Schichta se chtějí ujmout města

Města na severu Čech řeší opravu významných hrobek. Vedení Krásné Lípy by rádo převzalo hrob průmyslníka Augusta Dittricha. Záchrany se před několika lety ujal spolek Omnium, nedokázal ale splnit podmínky. A Ústí nad Labem už rozhodlo o převzetí šesti hrobek významných Ústečanů. I tato místa posledního spočinutí vyžadují opravy.
28. 1. 2022|

Koalice v Ústí nad Labem ztratila většinu. Tři radní PRO! Ústí rezignovali

Z koalice v Ústí nad Labem v pondělí odešlo hnutí PRO! Ústí. Radní Martin Hausenblas, Eva Outlá a Martin Krsek rezignovali na své funkce. Teď je vládnoucí ústecká koalice v menšině. Tvoří ji ANO, ODS a PRO Zdraví a Sport, což je 12 zastupitelů. V opozici zůstalo PRO! Ústí, Vaše Ústí, SPD, KSČM, Ústecké fórum občanů a dva nezařazení, v součtu 25 zastupitelů. Před odchodem PRO! Ústí z koalice byl poměr 20 ku 17.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 15:25|

Dělník Sedláček zemřel spolu s Opletalem, na první oběť demonstrace v říjnu 1939 se ale téměř zapomnělo

Před 80 lety do ulic Prahy vyšlo sto tisíc lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s protektorátními poměry. Říjnová manifestace proti nacistické okupaci si v roce 1939 vyžádala dva mrtvé. Ze studenta Jana Opletala se stal symbol vzdoru proti totalitě a jeho odkaz dodnes připomíná Mezinárodní den studentstva. Na prvního zavražděného, dělníka Václava Sedláčka, se na dlouhá léta zapomnělo.
28. 10. 2019|