TÉMA

Prokurátor

Tajnými dokumenty nalezenými u Bidena se bude zabývat zvláštní vyšetřovatel

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy vyzval Kongres, aby vyšetřil případ utajovaných dokumentů nalezených v bývalé kanceláři prezidenta Joea Bidena a také v jeho garáži a knihovně v domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland následně jmenoval nezávislého prokurátora, který vše prošetří. Dokumenty jsou z období mezi lety 2009 až 2017, kdy byl Biden viceprezidentem administrativy Baracka Obamy, píše agentura AP. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:49|

30 let zpět: Vasil Biľak popřel podpis na zvacím dopisu

V červenci 1992 byl v ruském Státním archivu objeven takzvaný zvací dopis z roku 1968, jímž podepsaní čeští a slovenští komunisté vyzvali vedení SSSR, aby zasáhlo proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. List se poté stal záminkou k invazi takzvaných spřátelených armád do ČSSR. Po převozu kopie dopisu do ČSFR byl stíhán poslední žijící z celkem pěti podepsaných, Vasil Biľak. Pravost svého podpisu ale vytrvale popíral.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 8. 2022|

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Prokurátor stíhá zakladatele Facebooku Zuckerberga kvůli úniku osobních údajů milionů lidí

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine v pondělí podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě Facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.
23. 5. 2022|

Slovenský nejvyšší soud projednává odvolání bývalého elitního prokurátora Kováčika

Slovenský nejvyšší soud začal ve čtvrtek projednávat odvolání bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika vůči verdiktu soudu první instance, který mu loni v září vyměřil 14 let vězení za korupci a další trestné činy. Kováčik vinu znovu popřel. Líčení bude pokračovat v pátek.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:56|

Kočner byl obviněn z objednávky vražd tří prokurátorů, napsal slovenský Denník N

Slovenská policie obvinila odsouzeného podnikatele Mariana Kočnera z objednání nedokonaných vražd trojice nynějších prokurátorů. Napsal to slovenský list Denník N. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek a po dřívějším rozhodnutí nejvyššího soudu bude znovu čelit obžalobě, že objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. Zastřelení novináře i přípravu zmíněných vražd podle dřívějších informací spojují podezřelí či svědkové.
28. 6. 2021|

Jsou důkazy o rozvratné činnosti útočníků na Kapitol, říká prokurátor

Podle hlavního federálního prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina vyšetřovatelé našli důkazy, které pravděpodobně úřadům umožní obvinit z rozvratné činnosti některé z účastníků vpádu do Kapitolu z 6. ledna. Sherwin to řekl v noci na pondělí v pořadu 60 Minutes televize CBS. Obvinění z rozvratné činnosti vznáší federální prokuratura jen velmi zřídka.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:58|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka a jeho syn mají zákaz vstupu do USA

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka a jeho syn od čtvrtka nemají povolený vstup na půdu Spojených států. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken, který proti Trnkovi a jeho synovi použil loňský zákon o ministerstvu zahraničí a zahraničních operacích. Generálního prokurátora Slovenska z let 2004 až 2011 viní z účasti na korupčním jednání. Trnka ve vlasti čelí obvinění ze zneužití pravomocí.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 16:58|

Polští prokurátoři, kteří kritizují justiční reformy, nuceně změnili působiště. V přeložení vidí trest

Část polské opozice i právníků kritizuje přeložení skupiny prokurátorů na nová působiště. Jde podle nich o pomstu za kritiku vládních reforem justice. Prokuratura i ministerstvo spravedlnosti nařčení odmítají s tím, že personální změny provádí kvůli dopadům pandemie.
30. 1. 2021|

Bidenův syn Hunter přiznal, že ho úřady vyšetřují kvůli daním

Hunter Biden oznámil, že čelí vyšetřování prokuratury státu Delaware. Jeho právníci se o vyšetřování prý dozvěděli v úterý. Syn nastávajícího amerického prezidenta Joea Bidena je pod drobnohledem amerických úřadů v souvislosti s daňovými záležitostmi. Detaily investigace ale jeho tým advokátů ani prokurátoři nezveřejnili.
10. 12. 2020|

Slovenská policie zadržela bývalého šéfa žalobců

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomoci. Oznámila to policie. Trnka, jenž byl už dříve postaven mimo službu, je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten stojí před soudem kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 14:28|

V Popradu byl nalezen pobodaný prokurátor, je mimo ohrožení života

Ve slovenském Popradu byl nalezen pobodaný náměstek okresní prokuratury Ján Škovránko. Podle informací médií je mimo ohrožení života. Premiér Peter Pellegrini požádal policii o co nejrychlejší prošetření případu. Podle vyjádření generální prokuratury nyní orgány činné v trestním řízení pracují s verzí, která nepotvrzuje cizí zavinění.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 12:06|

Prostředník Kuciakovy vraždy vyvázne s nižším trestem. Dohodl se s prokurátorem

Zoltán Andruskó, který je obviněný ze zprostředkování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Detaily zatím nejsou známé, jelikož ujednání musí odsouhlasit soud, mluví se však o snížení trestu o více než třetinu. Andruskóovi hrozilo až doživotí.
18. 10. 2019|