TÉMA

The Daily Telegraph

Pracovníci Záporožské elektrárny mluví o věznění a mučení. Nejméně jednoho okupanti zabili, uvádí Kyjev

Ruští okupanti unášejí a mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny (ZJE). Upozorňují na to nejen ukrajinské úřady a média, ale také britský The Telegraph či ruský web The Insider. The Telegraph napsal, že si Rusové represemi chtějí vynutit poslušnost zaměstnanců v souvislosti s návštěvou mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). The Insider píše o mučení elektrickými šoky, bodnými ranami či znásilňování. Okupanti se také podle něj zřejmě chystají odvézt vybavení elektrárny. Nejméně jednoho pracovníka zařízení okupanti zabili, uvádí ukrajinská státní společnost Enerhoatom. Mnozí ale z pocitu odpovědnosti zůstávají, i když se bojí o život.
2. 9. 2022|

Výjimku pro starší smlouvy o dodávkách zbraní do Ruska neuznává Česko tři roky, uvedlo ministerstvo zahraničí

Česká republika přestala výjimku pro plnění starších smluv na obchod s vojenským materiálem s Ruskem po zavedení sankčního režimu Evropské unie uznávat v roce 2019. V Bruselu také zahájila snahu o úplné zrušení výjimky. Uvedlo to ministerstvo zahraničí. Britský list The Daily Telegraph v sobotu napsal, že Česko dodalo v letech 2015 až 2020 Rusku navzdory embargu zbraně za 14,3 milionu eur (349 milionů korun).
25. 4. 2022|

Francie, Německo i Česko vyvážely do Ruska zbraně i po okupaci Krymu, píše Daily Telegraph

Francie a Německo dodaly v letech 2015 až 2020 Rusku zbraně za 274 milionů eur (6,7 miliardy korun), Česká republika za 14,3 milionu eur (349 milionů korun). Využily – stejně jako některé další členské země Evropské unie – mezery v embargu. Informace zveřejnil britský list The Daily Telegraph s odvoláním na analýzu Evropské unie. Podle deníku je pravděpodobné, že zbraně, včetně bomb a raket, Rusko využívá při nynější vojenské agresi proti Ukrajině.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 18:47|

Na Putina platí jen tvrdost, padá nová železná opona, píše o vývoji na Ukrajině západoevropský tisk

Na ruského prezidenta Vladimira Putina platí jednotná a tvrdá odpověď, spustila se nová železná opona, píše západoevropský tisk v reakci na vývoj kolem Ukrajiny. Nizozemský deník De Telegraaf píše, že způsob, jakým ruský prezident poukazuje na práva etnických Rusů v sousedních zemích, vyvolává znepokojivé asociace s obsazením Sudet nacistickým Německem před začátkem 2. světové války.
23. 2. 2022|

Johnson nařídil vyšetřit možnou diskriminaci muslimů mezi konzervativci

Britský premiér Boris Johnson nařídil interní vyšetřování úřadu vlády kvůli obvinění z diskriminace muslimů uvnitř jeho Konzervativní strany. Britská poslankyně Nusrat Ghaniová v rozhovoru s nedělníkem The Sunday Times uvedla, že přišla o práci náměstkyně na ministerstvu kvůli tomu, že kolegům nebyla příjemná její muslimská víra. Premiérův úřad uvedl, že ministerský předseda bere obvinění velmi vážně.
24. 1. 2022|

Johnson před poslanci prohlásil, že neodstoupí. Vzpoura jeho vlastních zákonodárců sílí

Britský konzervativní premiér Boris Johnson bojuje o udržení v čele vlády. Sílí totiž vzpoura jeho vlastních zákonodárců kvůli večírkům v premiérském sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Podle agentury Reuters se někteří konzervativní poslanci chystají napsat dopis o vyslovení nedůvěry. Nejméně jedenáct z nich tak již učinilo. Pokud jich bude 54, mohou zahájit hlasování o tom, zda má Johnson zůstat předákem konzervativců a potažmo i v premiérském křesle. Johnson ve středu před poslanci prohlásil, že z funkce neodstoupí.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 17:30|

Johnson kritizoval „krajně pravicové gaunery“. Chystá komisi pro boj s rasismem

Britský premiér Boris Johnson nechá zřídit zvláštní komisi, která se bude zabývat rasovou nerovností v Británii. Napsal to v článku, který v pondělí zveřejnil list The Daily Telegraph. V Británii se v posledních týdnech konala řada demonstrací proti rasismu a policejnímu násilí, které se do země přelily z USA. Jedna konkrétní fotografie ze sobotního protestu se v pondělí dostala na titulní stranu mnoha novin.
15. 6. 2020|

Zemřel Roger Scruton. Filozof a politolog se slabostí pro Československo

Ve věku 75 let zemřel britský konzervativní filozof a politolog Roger Scruton, jenž působil v takzvané podzemní univerzitě, která fungovala v komunistickém Československu v době normalizace. Scruton podle prohlášení na svých internetových stránkách zemřel po šestiměsíčním boji s rakovinou. Loni v listopadu v Praze od předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) obdržel za činnost v podzemní univerzitě stříbrnou pamětní medaili Senátu.
12. 1. 2020|
Brexit

Brexit je „na cucky, u ledu, horor“. Britská média cupují vývoj v parlamentu

Po úterním hlasování v britské Dolní sněmovně se odchod Velké Británie z Evropské unie ocitl „v limbu“, plány premiéra Borise Johnsona poslanci roztrhali „na cucky“. Tak popisují vývoj kolem brexitu britská média. Část tisku nakloněná opuštění evropského bloku poslance ostře kritizuje. Bulvární list Daily Express napsal, že přijetí „historické“ dohody překaziladalší parlamentní „lumpárna“ v režii příznivců setrvání v EU. Británie by měla Unii opustit za osm dní, podle některých médií je ale zjevné, že bude brexit opět odložen.
23. 10. 2019|

Britský tisk: Ve Westminsteru začíná hra o čísla, Johnson podstupuje zběsilých 24 hodin

Premiér Boris Johnson nemá vyhráno, upozorňují britská média. I když se mu podařilo s vyjednavači EU dosáhnout změn v brexitové dohodě, v parlamentu bude v sobotu při jejím schvalování čelit přesile. Aritmetika v Dolní sněmovně je pro premiéra znepokojivá, proto se v Londýně naplno roztočila hra o získání dostatečného počtu hlasů.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 17:22|