TÉMA

Juraj Rizman

Čaputová si na Národní třídě připomněla 17. listopad

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila odpoledne u památníku 17. listopadu na Národní třídě v Praze kytici a zapálila svíčku. „Sedmnáctý listopad patří mezi největší svátky naší novodobé historie,“ prohlásila Čaputová před přítomnými novináři. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou prezidentku přivítali na Pražském hradě i s jejím partnerem Jurajem Rizmanem už dopoledne. Po oficiálním ceremoniálu, při kterém zazněly státní hymny obou států a oba politici spolu absolvovali přehlídku čestné stráže, se slovenská prezidentka zapsala do pamětní knihy. Následovalo soukromé jednání obou hlav státu a poté pracovní oběd.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 19:49|

Čaputová odmítla Huliaka jako ministra životního prostředí, protože popírá klimatickou krizi

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách. Zdůvodnila to kromě jiného tím, že uchazeč podle ní neuznává existenci klimatické krize. SNS podle médií na Huliakově nominaci na post ministra životního prostředí trvá. Robert Fico, předseda Smeru – sociálna demokracia (SD), který je kandidátem na premiéra, představil kandidáty své strany na ministry.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 19:08|

Zeman na konci svého mandátu zavítal na Slovensko. Setkal se s prezidentkou Čaputovou

Neformální večeří se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou ve Vysokých Tatrách zahájil v pondělí prezident Miloš Zeman návštěvu Slovenska. Do sousední země zavítal zhruba měsíc před skončením svého druhého prezidentského mandátu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 20:56|

Stálo to za to, atentát byl klíčovou událostí celosvětových dějin, řekl Zeman k 80. výročí operace Anthropoid

„Stálo to za to. Atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí evropských a celosvětových dějin,“ prohlásil  český prezident Miloš Zeman. Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si v Národním muzeu připomněl společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během pietní akce slavnostně otevřeli výstavu Nikdy se nevzdáme!, kterou připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:44|