TÉMA

Technologické firmy

Softwarová firma SAP zruší tisíce míst. Působí i v Česku

Největší evropská softwarová společnost SAP hodlá v rámci restrukturalizace zrušit asi tři tisíce pracovních míst. To představuje zhruba 2,5 procenta její celkové pracovní síly, oznámila ve čtvrtek firma, která působí i v České republice. Připojila se tím k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zhoršené hospodářské vyhlídky.
26. 1. 2023|

Facebook, Google a další velké firmy se zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím

Facebook, Google, Twitter a další globální internetové platformy se zavázaly důsledněji postupovat proti šíření dezinformací či propagandy. Evropská komise ve čtvrtek zveřejnila nová pravidla, na jejichž základě mají provozovatelé webů spolupracovat s ověřovateli faktů a zaměřovat se například na falešné účty a pokročilé manipulační praktiky. Mají také odříznout strůjce cílených dezinformací od reklamních příjmů. Nový kodex podepsalo 34 firem a organizací. Vedle zmíněné trojice jsou mezi nimi například TikTok, Microsoft či český Seznam.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 22:30|

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos předá žezlo nástupci, bude jím Andy Jassy

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stane Andy Jassy. Třiapadesátiletý manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady. Výměna na nejvyšším postu přichází v den, kdy firma slaví 27 let od svého založení.
5. 7. 2021|

Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009

Dividendy vyplacené největšími světovými společnostmi v letošním roce klesnou kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až dvacet procent, což odpovídá zhruba 263 miliardám USD (5,8 bilionu korun). To představuje nejvyšší pokles nejméně od finanční krize v roce 2009. V příštím roce by však mohla výplata dividend výrazně oživit. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.
23. 11. 2020|

Češi ovládli žebříček nejrychleji rostoucích technologických firem střední Evropy

Žebříček 50 nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě ovládly letos české firmy. Ve dvacátém ročníku žebříčku společnosti Deloitte CE Technology Fast 50 jich je 19. Vítězem žebříčku jsou litevští Voltas IT, kteří vyvíjejí uživatelsky přívětivý systém na diagnostiku automobilů.
17. 10. 2019|