TÉMA

Institut cirkulární ekonomiky

Praha bude sbírat gastroodpad ze školních jídelen. Chce tak zvýšit podíl tříděného odpadu

Osmadvacet pražských škol se zapojilo do sběru kuchyňských zbytků ze školních jídelen. Od nového projektu si Praha slibuje navýšení objemu tříděného odpadu. Množství, které musí obce vytřídit, je od začátku roku 2021 stanoveno v novém zákoně o odpadech. ČT to řekl pražský náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). Oslovené školy si službu doposud zajišťovaly samy.
3. 10. 2021|

Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.
7. 2. 2020|

Skládky budou růst ještě deset let, ale mnohem dráž. Poplatky vzrostou téměř čtyřnásobně

Konec skládkování v Česku se sice odkládá, ale svoz komunálního odpadu v dalších letech zdraží. Ušetří ti, kdo budou třídit, vyplývá z připravovaného nového balíku zákonů věnovaných odpadům a nakládání s nimi. Legislativu v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí a její zrod je bolestivý. Ministerstvo vypracovalo již druhou verzi, dostalo k ní tři tisíce připomínek a nakonec ji k dopracování vrátila legislativní rada vlády.
18. 10. 2019|