TÉMA

Skládkování

Havlíčkův Brod chce méně odpadků, změní platby za svoz

Havlíčkův Brod připravil pro své obyvatele změny v platbách za svoz a likvidaci odpadů. Nově už místní nebudou platit paušální poplatek, ale částku, která se vypočítá na základě velikosti popelnice. Ti s menší nádobou budou platit méně a naopak. Nový platební systém město zavádí s jediným cílem – chce snížit celkové množství odpadků vyvážených na skládku. Právě skládkování postupně zdražuje, za šest let má tento způsob likvidace odpadu úplně skončit.
16. 4. 2024|

Stát se čím dál rychleji zadlužuje, často ale plýtvá prostředky, poukázal NKÚ ve výroční zprávě

Stát se loni potýkal s vysokým deficitem rozpočtu, rostlo tempo jeho zadlužování, přitom ale často plýtval veřejnými prostředky, uvedl ve své výroční zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Velký problém vidí kontroloři ve způsobu, kterým stát rozděluje dotace, za neefektivní považuje i digitalizaci agend veřejné zprávy.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 21:12|

V ulicích přibudou barevné popelnice. Vytříděný odpad chce vláda lépe recyklovat

S novým rokem přicházejí i nová pravidla pro zacházení s odpadem. Přibude popelnic, kde ho lze třídit. Někde je lidé dostanou až domů a obce jim také mohou účtovat poplatky podle toho, kolik skutečně vyhodili. Opatření má napomoci rozsáhlejšímu recyklování komunálního odpadu. Podle ministerstva životního prostředí se to zatím daří jen zčásti a skoro polovina odpadu končí na skládkách. Letos budou zákonodárci projednávat i řadu předpisů o životním prostředí, mezi nimi třeba odklon od uhlí nebo zákaz jednorázových plastů.
3. 1. 2021|

Poslanci schválili vznik komisí, které se po vzoru povodní budou zabývat suchem

Poslanecká sněmovna na svém pátečním jednání podpořila vznik komisí na krajské i centrální úrovni, které by se – po vzoru již existujících povodňových komisí – zabývaly suchem. To trápí tuzemskou krajinu už několik let.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:22|

Daň z nabytí nemovitosti bude minulostí, odpočty u hypoték však zůstanou, rozhodla sněmovna

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Neprošel však souběžný návrh na zrušení daňových odpočtů u hypoték. Poslanci také vyřkli poslední slovo i k prohloubení schodku letošního státního rozpočtu na půl bilionu korun.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 20:31|

Skládky budou růst ještě deset let, ale mnohem dráž. Poplatky vzrostou téměř čtyřnásobně

Konec skládkování v Česku se sice odkládá, ale svoz komunálního odpadu v dalších letech zdraží. Ušetří ti, kdo budou třídit, vyplývá z připravovaného nového balíku zákonů věnovaných odpadům a nakládání s nimi. Legislativu v současnosti připravuje ministerstvo životního prostředí a její zrod je bolestivý. Ministerstvo vypracovalo již druhou verzi, dostalo k ní tři tisíce připomínek a nakonec ji k dopracování vrátila legislativní rada vlády.
18. 10. 2019|