TÉMA

Supermarine Spitfire

Vojenskou stíhačku poprvé plně ovládala umělá inteligence. Pilotovala ji 17 hodin

Pokročilá umělá inteligence proniká do stále více oborů lidské činnosti. Přes obavy mnoha expertů také do vývoje vojenské techniky. Na přelomu roku byl překonán další milník, když se umělá inteligence ujala pilotování stíhačky. Stroj VISTA X-62A autonomně letěl přes sedmnáct hodin.
14. 2. 2023|

Letadla se vznesla nad Pardubice. Aviatická pouť letos ale byla bez diváků

Pardubice si připomněly začátky české aviatiky, tamního rodáka Jana Kašpara a všechny jeho následovníky. Aviatická pouť se letos po roční pauze konala, ale v omezené podobě. Diváci se na leteckou přehlídku kvůli epidemii covidu-19 nedostali, zaznamenaly ji proto kamery České televize.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 20:03|

Stoletý veterán Tom Moore vybral na nemocnice miliardu korun. A je hvězdou hitparády

Britové ve čtvrtek v přímém přenosu sledovali oslavu stých narozenin válečného veterána Toma Moorea, kterému se povedlo vybrat na zdravotnictví v přepočtu miliardu korun. Původní cíl byl 30 tisíc. Díky svému charitativnímu počinu se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Jako jednotlivec, kterému se podařilo chůzí získat na dobročinné účely nejvíc peněz. Nazpíval také song, který se stal jedničkou v ostrovní hitparádě.
30. 4. 2020|

Muzeum v Ivančicích připomíná československé letce RAF. Nese jméno generála Bočka

Příběhy letců Britského královského letectva a zejména armádního generála Emila Bočka představí nové muzeum. Za účasti osobností z armádního, duchovního i politického života se ve čtvrtek slavnostně otevřelo v Ivančicích na Brněnsku. Nechyběl ani sám válečný veterán.
17. 10. 2019|