TÉMA

Reddit

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

Virtuální romance jsou díky AI stále uvěřitelnější. Přinášejí nové možnosti i rizika

Deset let poté, co se postava ztvárněná Joaquinem Phoenixem ve filmu Her zamilovala do umělé inteligence (AI) jménem Samantha, je koncept virtuálních společnic čím dál tím realističtější v důsledku rozvoje velkých jazykových modelů. Podle některých programy přiživují nezdravé představy o genderových rolích, napsal deník The Guardian. Autoři svůj software hájí s tím, že pro jejich uživatele nejde o náhradu komunikace s reálnými lidmi.
31. 7. 2023|

Lidští lékaři jsou vůči nemocným méně citliví než umělá inteligence, ukázal pokus

Umělá inteligence se chová k pacientům lépe než lidští lékaři, ukázal menší výzkum. Robot ChatGPT poskytoval nejen kvalitnější informace, ale dokonce byl v odpovědích empatičtější.
3. 5. 2023|

Robinhood dostal od amerického regulátora rekordní pokutu 70 milionů dolarů

Internetová makléřská společnost Robinhood musí zaplatit 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun) kvůli „systematickým selháním v dohledu“, která poškodila tisíce klientů. Informoval o tom americký úřad pro regulaci finančního sektoru (FINRA). Zmíněná částka je zatím nejvyšší postih, který úřad udělil.
30. 6. 2021|

GameStop opět prudce posílil, překvapil i uživatele Redditu

Akcie amerického prodejce videoher GameStop ve středu opět prudce posílily a více než zdvojnásobily cenu. Vývoj překvapil i uživatele sociální sítě Reddit, kteří stáli za prudkým lednovým růstem titulu. Obchodování bylo dvakrát přerušeno, ale akcie rostly i po uzavření burz.
25. 2. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Americká ministryně financí svolala kvůli kauze GameStop schůzku s regulátory

Šéfka americké státní pokladny Janet Yellenová svolala schůzku s představiteli regulačních úřadů a centrální banky (Fed). Chce na ní detailněji probrat prudké výkyvy cen akcií a dalších aktiv, které v posledních týdnech vyvolala kauza GameStop. Podle tiskových agentur zřejmě také padnou návrhy na přísnější regulaci hedgeových fondů, drobných investorů i makléřských firem.
4. 2. 2021|

Mladí se zajímají o investice, GameStop se jim povedl, míní bankéř

Drobní investoři domlouvající se skrze internetové fórum Reddit vyzráli na velké hedgeové fondy z Wall Street hromadným nákupem akcií společnosti GameStop. Fondům tím přivodili miliardové ztráty a spustili debatu o možných změnách v regulaci obchodování na burze. Dle investičního bankéře Ondřeje Jonáše, který byl hostem Byznysu ČT24, je dění na trzích pozitivní, vítá učenlivost mladých investorů.
3. 2. 2021|

Válka mezi Wall Street a drobnými investory pokračuje. Nyní jde o stříbro

Drobní investoři, kteří se zorganizovali přes sociální sít Reddit a v minulých dnech způsobili výrazný růst cen akcií GameStopu a dalších firem, se nyní podle analytiků zaměřili na komoditní trhy. Cena stříbra tak dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy. Samotní „redditoři“ to ale popírají.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 19:37|

Wall Street počítá ztráty způsobené investory z Redditu. Situací se bude zabývat Kongres

Uživatelé sociální sítě Reddit na začátku týdne způsobili zemětřesení na finančních trzích. Velké investiční fondy z Wall Street, které sázely na pokles akcií společnosti GameStop, nyní počítají ztráty v řádu miliard dolarů. Miliony uživatelů redditového fóra WallStreetBets totiž začaly hromadně skupovat cenné papíry firmy GameStop, která se živí prodejem videoher. Zákonodárci nyní plánují jednat o stavu amerického akciového trhu na půdě Kongresu.
30. 1. 2021|

Uživatelé Redditu přechytračili manažery z Wall Street. Podpořili akcie stagnujícího GameStopu

Skupina amatérských obchodníků ze sociální sítě Reddit způsobila obrovské ztráty investičním hedgeovým fondům z Wall Street. Skupina se rozhodla podpořit řadu akcií, u kterých tyto fondy sázejí na jejich pokles. V případě firmy GameStop byla úspěšná, když se jí podařilo poslat akcie tohoto amerického prodejce videoher, spotřební elektroniky a herního zboží prudce vzhůru. Akcie dalších firem, jako BlackBerry a AMC, zřejmě budou následovat, upozorňují zpravodajské servery CNN a cnet.com.
28. 1. 2021|

Boj o voliče se v USA vede i na sociálních sítích. Opevnily se pravidly, aby krotily hoaxy a lži

Sociální sítě stále nabírají na významu v každodenním životě i v politické kampani. Ve Spojených státech, kde kandidáti na prezidenta nemají šanci objet se svými mítinky každé jen trochu větší město, to platí dvojnásob. A důležitost sociálních médií dále umocňuje pandemie koronaviru, která osobním kontaktům brání. Po volbách před čtyřmi lety se sítě ocitly pod palbou kritiky. Jak se připravily na letošní klání? A mohou vůbec zamezit šíření hoaxů, dezinformací a lží?
26. 10. 2020|

Facebook, Twitter i Reddit bojují proti dezinformacím o koronaviru. Potlačují konspirace, šíří fakta

Největší sociální sítě světa se rozhodly v souvislosti s novým koronavirem usměrňovat situaci ohledně šíření nepravdivých zpráv, fám a manipulací. Někde takové příspěvky blokují, jinde hlavně spoléhají na šíření důvěryhodných zdrojů informací. Právě panika a přehnané reakce mohou spíš uškodit.
5. 2. 2020|

Spor o Hongkong pronikl do světa videoher. Za potrestání hráče čelí studio Blizzard vlně kritiky

Jen týden uběhl od chvíle, kdy Čína potrestala americkou NBA za podporu protestujících v Hongkongu, kterou jim vyjádřil manažer jednoho z týmů. Přestože se liga jako taková zásadně postavila proti zmíněnému vyjádření, odešli sponzoři a byly rušeny exhibiční zápasy. Z basketbalových kurtů se hra o svobodu slova přelila do světa videoher. Centrem pozornosti se stal jeden z hlavních producentů, americký gigant Activision Blizzard.
19. 10. 2019|