TÉMA

Kultura a umění

Chorvat tvoří sochy ze zápalek

Chorvatský umělec Tomislav Horvat se věnuje tvorbě soch ze zápalek v životní velikosti. V současné době pracuje na dokončení své verze Michelangelova Davida. Odhaduje, že na dílo padne zhruba 430 tisíc zápalek. Mezi jeho další výtvory patří například socha herce Al Pacina v roli Dona Corleoneho z filmu Kmotr. Svá díla už Horvat vystavoval v mnoha chorvatských galeriích.
19. 1. 2024|

Dědictví po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi si rozdělilo šest lidí, píše server Seznam Zprávy

Po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi, autorovi postavičky Krtečka, bude dědit šest lidí, kromě pěti příbuzných i správkyně dědictví Milena Fischerová. Uvedl to server Seznam Zprávy, který si od soudu vyžádal usnesení o uzavření dědického řízení. Dědicové se navíc domluvili, že po vnučce Karolíně nebudou vymáhat náhradu za to, že ke Krtečkovi neoprávněně poskytovala licence. Rodina se zatím k detailům vyjadřovat nechce.
27. 4. 2020|

Umění a kultura na Czech Press Photo 2019: Labutí jezero, Zapomenutý komunista a Divadlo na Vinohradech

Porota Czech Press Photo představila nominované snímky 25. ročníku soutěže. Z celku osmi hlavních kategorií byli v sekci Kultura a umění nominováni tři fotografové: Martin Divíšek věnoval svojí pozornost Labutímu jezeru v Národním divadle. Marek Malis přináší pohled do zákulisí Baletu Hommes Fatals – představení, které je součástí programu Divadla na Vinohradech. A fotografa Amose Chapplea zaujal „Zapomenutý komunista“, památník stojící v Bulharsku.
17. 10. 2019|