TÉMA

Czech Press Photo

Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek výtržností u soudu

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek fotografa ČTK Romana Vondrouše, který na konci loňského července na Obvodním soudu pro Prahu 8 zachytil příznivce Patrika Tušla, obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Vondrouš získal v soutěži v dalších kategoriích ještě tři ceny, jedno druhé a dvě třetí místa.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 23:22|

Czech Press Photo 2023 vyhlásilo nominace

Pořadatelé soutěže Czech Press Photo zveřejnili nominace na nejlepší snímky za rok 2023. Dominujícími tématy letošního roku jsou volby a pokračující rusko-ukrajinská válka. Vítěz bude oznámen 31. ledna 2024 v Národním muzeu, kde bude poté otevřena výstava.
21. 11. 2023|

Czech Press Photo vyhrála fotografie z masakru v ukrajinské Buče

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buče. Je ze série fotografií, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň. Mezinárodní porota vítězný snímek vybrala z více než šesti tisíc prací, které do 28. ročníku soutěže přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska. Lidé si budou moci nejlepší snímky z fotožurnalistické soutěže prohlédnout od středy do konce července v Národním muzeu.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 23:15|

Czech Press Photo 2022 zná nominace, dominuje jim válka na Ukrajině

Soutěž Czech Press Photo zveřejnila nominace na nejlepší snímky za rok 2022. Letošnímu ročníku jako téma dominuje válka na Ukrajině. Vítězové budou oznámeni 31. ledna v Národním muzeu, následně se oceněné i nominované snímky představí veřejnosti na výstavě.
8. 11. 2022|

Byli posledními novináři v okupovaném Mariupolu, teď posuzují Czech Press Photo

Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov zůstali jako poslední novináři v obléhaném Mariupolu. Díky jejich práci se veřejnost dozvěděla například o ruském útoku na mariupolskou porodnici, který se stal symbolem brutality této války. Fotografie nejen z obléhaného města vystavují nyní v galerii Czech Photo Centre v Praze, kde zároveň zasedli v porotě letošního ročníku Czech Press Photo.
19. 10. 2022|

Vítěz Czech Press Photo za rok 2021 je hrozivým „výtvarným dílem“ moravského tornáda

Fotografií roku 2021 se stal snímek Petra Topiče, který zachytil následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Spolu s dalšími oceněnými snímky sedmadvacátého ročníku soutěže Czech Press Photo je k vidění na výstavě v Národním muzeu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 17:06|

Nominace Czech Press Photo zajímá pandemie, tornádo a olympiáda

Pandemie koronaviru je i letos častým tématem nominací Czech Press Photo. V sedmadvacátém ročníku fotožurnalistické soutěže zaujaly také snímky z olympijských her, které ale pandemie rovněž poznamenala, a následky tornáda na jižní Moravě. Přestože rok 2021 byl volební, fotografie z kampaně se v nominacích, až na jednu výjimku, neobjevují. Volby se ale konaly až po uzávěrce ročníku. Porota hodnotila více než 4300 snímků od 250 fotografů z České a Slovenské republiky. Vítěze oznámí organizátoři v lednu, ocenění se udělují v osmi kategoriích.
2. 11. 2021|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Czech Press Photo zná své vítěze, soutěž ovládla opatření proti koronaviru

Vítězem šestadvacátého ročníku soutěže o nejlepší novinářské fotografie Czech Press Photo se stal snímek Romana Vondrouše z agentury ČTK. Ten zachytil účastníka Národního průmyslového summitu ve chvíli, kdy prochází dezinfekční bránou. V letošním ročníku bylo vypsáno sedm hlavních soutěžních kategorií a dalších sedm partnerských cen. V těch se utkalo 288 fotografů, kteří přihlásili přes pět tisíc snímků.  Výstava vítězných a dalších oceněných fotografií tohoto ročníku se uskuteční v prostorách Národního muzea, začne ale až následující rok.
2. 12. 2020|

Czech Press Photo ukázala nominace na letošní cenu

Fotožurnalistická soutěž Czech Press Photo prozradila nominace šestadvacátého ročníku. Výrazně je v nich zastoupeno téma koronaviru, promítlo se do všech soutěžních kategorií včetně umění, sportu nebo životního prostředí. Z více než pěti tisíc přihlášených fotografií porotci vybrali také záběry vztahující s k tragické střelbě v ostravské nemocnici nebo soudu s Marianem Kočnerem kvůli podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka. Vítězové budou oznámeni 2. prosince. Od března do října by pohled českých a také slovenských fotografů na uplynulý rok měla představit výstava.
29. 10. 2020|

Fotografickou soutěž Czech Nature Photo 2020 vyhrál snímek Ve stínu

Hlavní cenu v soutěži Czech Nature Photo si letos odnesla fotografie Ve stínu. Snímek Petra Slavíka, který zachytil pumu v protisvětle, získal od poroty titul Fotografie roku. Do čtvrtého ročníku soutěže se přihlásilo 229 autorů, kteří zaslali porotě k posouzení téměř dva tisíce snímků. Slavnostní předání cen a zahájení výstavy se letos konalo on-line. Fotogalerie představuje vítězné snímky ve všech vyhlášených kategoriích - mezi jednotlivci i sériemi fotografií.
5. 5. 2020|

Symbol složité situace. Podívejte se na nejlepší fotografie a videa Czech Press Photo 2019

Fotografie roku 2019 zachycuje českou vlajkou nad demonstrací na pražské Letné, kam letos v červnu proti vládě Andreje Babiše přišlo protestovat více než 200 tisíc lidí. Autorem vítězného snímku 25. ročníku Czech Press Photo je Lukáš Bíba z mediálního domu Economia. Porotci vybrali také vítěze osmi fotokategorií a nejlepší novinářská videa – v této sekci výrazně uspěli Reportéři ČT.
22. 11. 2019|

Czech Press Photo v kategorii „Sport“ a „Lidé, o kterých se mluví“ představuje snímky z ledového závodu a Bílého domu

V osmi kategoriích letošního ročníku soutěže Czech Press Photo bylo 16. října nominováno 270 fotografů. V kategorii Sport to byli Tomáš Holcbecher, Jan Kepič a Martin Kozák a v kategorii Lidé, o kterých se mluví se objevili Tomáš Benedikovič, Roman Vondrouš a Petr Topič. Dalšími kategoriemi, které jsou součástí této soutěže, jsou Aktualita a Reportáž, Každodenní život, Portrét, Umění a kultura a Člověk a životní prostředí.
24. 10. 2019|

Ptáci a uhlí jsou hlavními tématy nominovanými v kategorii Člověk a životní prostředí na Czech Press Photo 2019

Osm kategorií letošního ročníku soutěže Czech Press Photo zná od 16. října nominované fotografy. V pořadí 25. ročník otevírá i letos kategorii Člověk a životní prostředí, ve které byli nominováni: Dan Tvrdý, Aleš Materna a Petr Topič. Dalšími kategoriemi, které jsou součástí této soutěže, jsou: Aktualita a Reportáž, Každodenní život, Portrét, Umění a kultura, Lidé, o kterých se mluví a Sport.
23. 10. 2019|

Fotografie v kategoriích „Reportáž a Aktualita“ na Czech Press Photo 2019 nahlíží na turisty v Adršpachu a svatbu chasidských židů

Nominované snímky 25. ročníku soutěže Czech Press Photo byly představeny 16. října. Z osmi hlavních kategorií obdrželi v sekci „Reportáž“ nominaci Petr Vrabec, Jan Zátorský a Tomáš Vocelka. V kategorii „Aktualita“ byli nominováni Lukáš Bíba a Matěj Kalina. Dalšími kategoriemi jsou Každodenní život, Portrét, Umění a kultura, Lidé, o kterých se mluví, Člověk a životní prostředí a kategorie Sport.
22. 10. 2019|

Každodenní život a portréty na Czech Press Photo 2019 zahrnují i canisterapii a průtrž mračen

Porota Czech Press Photo představila 16. října nominované snímky 25. ročníku soutěže. Z osmi hlavních kategorií byli v sekci „Portrét“ nominováni: Ivana Dostálová, Michael Tomeš a Kateřina Šulová. V kategorii „Každodenní život“ byli nominováni: Jan Hromádko, Jan Jirkovský a Michal Růžička. Další kategorie, které byly v tomto ročníku otevřené, jsou Umění a kultura, Aktualita, Reportáž, Lidé, o kterých se mluví, Člověk a životní prostředí nebo Sport.
18. 10. 2019|

Umění a kultura na Czech Press Photo 2019: Labutí jezero, Zapomenutý komunista a Divadlo na Vinohradech

Porota Czech Press Photo představila nominované snímky 25. ročníku soutěže. Z celku osmi hlavních kategorií byli v sekci Kultura a umění nominováni tři fotografové: Martin Divíšek věnoval svojí pozornost Labutímu jezeru v Národním divadle. Marek Malis přináší pohled do zákulisí Baletu Hommes Fatals – představení, které je součástí programu Divadla na Vinohradech. A fotografa Amose Chapplea zaujal „Zapomenutý komunista“, památník stojící v Bulharsku.
17. 10. 2019|
Newsroom ČT24

Známí fotografové odmítli účast na Czech Press Photo, prý ztratilo kredit. Ředitelka se brání

Letošního ročníku Czech Press Photo se nezúčastníme, oznámilo několik předních českých fotografů. Soutěž kritizovali už loni, když zvítězila amatérská fotografie orangutanů z Bornea. Podle nich se ale od té doby nic nezměnilo. Ředitelka soutěže se brání – k úpravě pravidel prý došlo.
21. 9. 2019|
Newsroom ČT24

Digitální technologie fotožurnalismus změnily, ale úplně ho nezničí, shodují se fotografové

Ve čtvrtek byly vyhlášeny nejlepší novinářské fotografie loňského roku – World Press Photo 2019. Jde o největší a nejprestižnější soutěž pro fotožurnalisty. Právě o jejich oboru se ale mluví jako o ohroženém. Pro noviny a časopisy je často levnější vybavit píšící redaktory mobilními telefony a zaplatit agenturní fotografie. Jak digitální technologie ovlivnily fotožurnalismus? Tématu se bude věnovat Newsroom ČT24 ve 22:02.
14. 4. 2019|

Od fotbalisty Poborského po orangutaní matku. The Best of Czech Press Photo na výstavě

Soutěž Czech Pres Photo oslaví v příštím roce čtvrtstoletí existence. Kromě tradičních každoročních ocenění nejlepších fotografií napříč tématy – od zpravodajských aktualit přes umění až po sport a přírodu – připravila pro jubilejní ročník také průřezovou výstavu. The Best of Czech Press Photo vedle vítězných snímků připomíná fotograficky také události, které byly s konkrétním rokem spojeny. Že fotografie je stále silnou výpovědí, přestože fotožurnalismus prochází krizí, ukazuje výstava v pražském Karolinu do konce února.
20. 12. 2018|

Czech Press Photo 2018: Poselství truchlící orangutaní matky převážilo Babišův polibek

Vítězem soutěže Czech Press Photo je často snímek reagující na politickou či společenskou událost, která v hodnoceném období hýbala domácím nebo zahraničním děním. Fotografe roku 2018 ale možná překvapivě není příspěvkem k žádné politické kauze nebo svědectvím lidského utrpení. Lukáš Zeman zachytil na Borneu orangutaní matku s umírajícím potomkem. Mezinárodní porota považuje poselství vítězného snímku za aktuální a burcující: Příroda umírá a lidé by se měli začít chovat jako její součást, tedy ochraňovat ji, ne devastovat. K oceněným 24. ročníku patří i dvě reportáže České televize.
20. 11. 2018|

Grant Prahy na Czech Press Photo: Vyprázdněnost života v centru, pohledy z pražských věží a obnova Stromovky

Porota letošního ročníku soutěže Czech Press Photo nominovala tři kandidáty na cenu Grant Prahy o proměnách hlavního města. Soubor Michala Čížka obrazově komentuje vyprázdněnost a odcizenost života v centru velkoměsta, Tomáš Vocelka zaměřil svůj pohled z výšky pražských věží na pouliční život pod nimi a Lubomír Stibůrek dokumentoval obnovu jednoho z nejvýznamnějších krajinářských parků v Praze – Stromovky.
8. 11. 2018|

Kandidáti na vítěznou sérii Czech Press Photo: Slušné Slovensko, Babišova kampaň a pieta za padlé vojáky

Porota letošního ročníku soutěže Czech Press Photo nominovala celkem 23 sérií v osmi kategoriích. Představíme postupně kandidáty každé z nich v samostatné galerii. V kategorii Aktualita byl nominován Boris Nemeth, který pro server .týždeň vytvořil sérii reportáží s názvem Za slušné Slovensko. Pochází z bouřlivých dnů, v nichž se obyvatelé slovenských měst dožadovali na pouličních demonstracích vyšetření novinářských vražd a korupce ve vládě. Tomáš Benedikovič (Denník N) zachytil atmosféru Babišovy kampaně a soutěže v jedení párků. Radek Cihla fotografoval pietu za padlé vojáky v Afghánistánu na ruzyňském letišti.
19. 10. 2018|

Guru Mára, nosorožec u zubaře i ženy islamistů. Prohlédněte si snímky nominované na Czech Press Photo

Premiér Andrej Babiš nebo prostesty na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka se objevují na více snímcích nominovaných na cenu Czech Press Photo, přesto se nedá říct, že by letošní ročník soutěže provázelo dominantní téma. O Fotografii roku 2018 a vítězích jednotlivých tematických kategorií se rozhodne 20. listopadu. Výběr z nominovaných snímků – jak samostatných soutěžních příspěvků, tak sérií – nabízíme ve fotogalerii.
17. 10. 2018Aktualizováno17. 10. 2018, 17:35|