TÉMA

Pavel Čech

Ukrajinské děti se mohou seznámit s Rychlými šípy. Přátelé Jaroslava Foglara vydali překlad

Sešit komiksových příběhů Rychlých šípů vydali v ukrajinštině v půlce června v nákladu dvou tisíc kusů nadšenci ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Sešity nyní putují do ukrajinských center i na další místa, kde se dostanou do rukou dětem, které musely uprchnout před válkou.
23. 6. 2022|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Ceny Muriel vyzdvihly opráski nejen sčeskí historje. Nejlepší komiks přibližuje hrdinu heydrichiády

Hlavní cenu České akademie komiksu obdržel ve čtvrtek večer Článek II. Kniha Jiřího Šimáčka a Jána Lastomírského se odehrává v období protektorátu. Publikace si z udílení výročních komiksových cen Muriel odnesla také ocenění za nejlepší komiksovou knihu a nejlepší scénář. V dalších kategoriích si porota všimla titulů Traum či Zpráva pro Adolfa anebo Oprásků sčeskí historje.
7. 2. 2020|

Samotáři nejsou jen na Šumavě. Velký knižní čtvrtek přináší pokračování bestselleru Aleše Palána

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců představuje rekordních 20 novinek. Nabídce dominují autorské ikony jako J.R.R. Tolkien nebo Elena Ferranteová. Značnou pozornost ale budí také novinka nazvaná Jako v nebi, jenže jinak s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy, ve které spisovatel Aleš Palán volně navazuje na svůj bestseller Raději zešílet v divočině.
17. 10. 2019|