TÉMA

Cigarety

Méně drog či alkoholu, více energetických nápojů, popsal výzkum rizikové chování mladých

Mladí Češi v současné době experimentují více s vapováním než s klasickými cigaretami. Opakované pití energetických nápojů vzrostlo u českých deváťáků z 16 na 22 procent u chlapců a ze sedmi na patnáct procent u dívek. Popsal to výzkumný tým studie HBSC Univerzity Palackého v Olomouci, který ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky zkoumal rizikové chování dětí ve věku 11 až 15 let.
21. 3. 2024|

Češi průměrně vypijí deset litrů čistého alkoholu ročně. Tuzemská spotřeba zůstává na vrcholu žebříčků

Spotřeba alkoholu v Česku zůstává jednou z nejvyšších na světě. Na osobu, včetně dětí, průměrně připadá kolem deseti litrů čistého alkoholu za rok. Obliba cigaret naopak klesá, nahrazují je alternativní produkty.
4. 3. 2024|

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

Počet kuřáků ve světě klesá. A to přes odpor a manipulace tabákového průmyslu, popisuje WHO

Počet aktivních kuřáků ve světě setrvale klesá. Zatímco v roce 2000 jich bylo 1,36 miliardy, v roce 2022 se jejich počet snížil na 1,25 miliardy. Ve své čerstvě zveřejněné zprávě k užívání tabáku to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta současně zdůraznila, že globální pokles se odehrává navzdory odporu tabákového průmyslu.
16. 1. 2024|

Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.
18. 6. 2023|

Britové chtějí s kouřením zatočit rozdáváním e-cigaret, Česko sází na intenzivní léčbu

Britská vláda spouští unikátní projekt. Kuřákům bude zdarma rozdávat elektronické cigarety. Doufá, že se tím sníží počet závislých na tabáku. V Česku je postup při odvykání odlišný. Podle odborníků je nejúčinnější intenzivní léčba. Zároveň ale upozorňují, že ji absolvuje velmi málo lidí.
24. 4. 2023|

Trh umí prosadit prevenci lépe, říká ke konopí Vobořil. Na legalizaci nejsme připraveni, kontruje Popov

Trh s konopím je etablovaný, žádná prohibice ho nezastavila, máme z toho pouze náklady a žádnou prevenci, tudíž musíme hledat jiný nástroj tvrdé kontroly trhem. To sdělil v Otázkách Václava Moravce národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jenž připravuje návrh zákona o legalizaci prodeje i pěstování marihuany. Adiktolog Petr Popov se však obává, že na něco takového není připravený český zdravotnický systém.
19. 2. 2023|

30 let zpět: Evropský den nekouření

Jak jsme na tom byli před třiceti lety s kouřením cigaret? Již tehdy existoval trend nárůstu počtu kuřáků u mladé generace. Na to i na nemoci s tím spjaté se snažil upozornit Evropský den nekouření.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 11. 2022|

Lékaři monitorují silné kuřáky kvůli rakovině plic, polovina jich screening odmítla

U pěti procent lidí, kteří se zapojili do preventivního programu, odhalili lékaři rakovinu plic. Čtvrtinu budou kvůli nejednoznačnému nálezu zvát častěji na kontroly. Takzvaný screening karcinomu pojišťovny proplácejí silným kuřákům nad 55 let.
16. 11. 2022|

Stát by ročně mohl díky novému danění návykových látek získat až patnáct miliard navíc, řekl Vobořil

Stát by mohl získat až 15 miliard korun ročně díky novému zdanění především tabákových výrobků a efektivnějšímu výběru. Do prevence a léčby závislostí by pak měla místo dosavadních asi 300 milionů korun plynout miliarda. Opatření a jejich financování by mohla mít na starosti nová adiktologická agentura. Počítá s tím připravovaný plán boje proti závislostem na příští tři roky, který zmiňuje i zavedení přísně regulovaného trhu s konopím. Záměry představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Hotový dokument s jednotlivými záměry a termíny plnění chce vládě předložit do konce roku.
17. 10. 2022|

Celníci odhalili nelegální výrobce cigaret, daňové úniky přesáhly 170 milionů korun

Celníci během dvou rozsáhlých razií na několika místech republiky objevili tuny tabáku, miliony kusů cigaret či velmi výkonné linky na výrobu cigaret a dalších tabákových výrobků. Rozkryli daňové úniky dohromady za víc než 170 milionů korun. Po první akci policisté obvinili čtrnáct osob z krácení daní. Při druhé celníci odkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. Kriminalisté stíhají dvanáct podezřelých.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:36|

Jezdit za levnějším benzinem či nákupy do Polska se už přestává vyplácet

Pro Čechy už přestává být tak výhodné jezdit za nákupy do Polska. Tamní vláda odmítla ruskou ropu i uhlí, takže nakupuje dražší alternativy. Pohonné hmoty tak zdražují i tam, a to se pak s dalšími položkami promítá i do cen jídla. Podle expertů může palivo v Polsku po prázdninách stát i 53 korun za litr.
10. 6. 2022|

Nikotinové sáčky mohou ublížit. Většina starších dětí s nimi má podle policie zkušenost

Policisté v Libereckém kraji zaznamenali spoustu případů, kdy si školáci kupovali a žvýkali nikotinové sáčky. Podle policie se s nimi setkává až osmdesát procent starších školáků. Sáčky, které mívají často různé příchutě, vypadají neškodně, u dětí ale mohou způsobit zdravotní komplikace. Například v Rychnově u Jablonce nad Nisou se snaží se školáky o rizicích diskutovat a varovat i rodiče.
9. 4. 2022|

Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.
23. 3. 2022|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.
2. 12. 2021|

Soud zprostil obžaloby účetní v případu nelegální distribuce cigaret z bývalé školky v Chropyni

Olomoucký vrchní soud potvrdil pětileté tresty dvěma hlavním organizátorům nelegální distribuce cigaret na Kroměřížsku, Zdeňku Menšíkovi a Vojtěchu Koutnému. V kauze původně čelilo obžalobě pět lidí, proti rozhodnutí zlínského krajského soudu se odvolala také Marcela Polsterová a Richard Řezníček, kteří se podle žalobců podíleli na zajišťování potřebného zařízení k balení cigaret a jejich následné produkci. Odvolací soud Polsterovou zprostil obžaloby a Řezníčkovi potvrdil podmíněný trest, ale zmírnil mu právní kvalifikaci.
15. 11. 2021|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Stát letos zatím získal méně na dani z tabáku, než očekával. Opozice za tím vidí velké zdražení a černý trh

Spotřební daň z tabáku letos přinesla do rozpočtu o tři miliardy méně než ve stejném období loni. Je to propad o zhruba desetinu – a to přesto, že daň z cigaret a dalších tabákových výrobků naopak o deset procent vzrostla. Ministerstvo financí tvrdí, že za poklesem je předzásobení výrobců i to, že v Česku už míň nakupují cizinci. Část opozice vidí za propadem příjmů spíš velké zdražení cigaret a mluví o rostoucím černém trhu.
15. 8. 2021|

Seniorka pašovala ve vlaku tabák z Polska. Cigaret měla tři kufry

Celníci odhalili ve vlaku mířícím z Hranic do Olomouce třiasedmdesátiletou ženu se třemi kufry pašovaných cigaret. V zavazadlech našli také dva kilogramy tabáku. Zboží bez platných dokladů žena převážela z Polska, informoval mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz. Seniorka je podezřelá ze dvou trestných činů. Celníci zboží bez platných dokladů zadrželi a nepustili na český trh.
8. 6. 2021|

Kouřit se smí jenom v soukromí. Cigareta není důvodem pro sundání roušky na ulici

Lidé, kteří venku kouří, mohou dostat pokutu za to, že nemají zakrytá ústa a nos. Kouření totiž není důvodem pro sundání roušky nebo respirátoru v obci. Vyplývá to z nařízení ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčí resortu Barbory Peterové je povolené roušku sundat jen v případě konzumace jídla nebo pití. Za porušení opatření hrozí pokuta na místě až deset tisíc korun. Podle policie už někteří kuřáci pokutu dostali.
18. 3. 2021|

Rok 2021 přinese nižší daně zaměstnancům, paušál pro živnostníky, rychlejší odpisy i dražší cigarety

Od Nového roku se zvedají starobní důchody, průměrně o 839 korun na 15 336 korun. Vyšší částku dostanou lidé už v lednu. Zaměstnanci důsledky největší daňové změny za posledních 13 let uvidí na svých účtech reálně až v únoru. Se začátkem roku totiž končí danění platů ze superhrubé mzdy. Díky tomu klesají odvody čtyřem a půl milionu zaměstnanců. Jim i živnostníkům navíc sníží daně i štědřejší sleva na poplatníka.
1. 1. 2021|

Užívání e-cigaret může mladistvé přivést ke klasickému kouření, varují vědci

Užívání elektronických cigaret může mladistvé postupně přivést ke klasickým tabákovým výrobkům, naznačila nová studie. Podle ní hrozí, že se děti uchýlí k cigaretám i přesto, že s nimi původně experimentovat nezamýšlely. Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Pediatrics.
9. 11. 2020|

Schillerová zpřesnila návrh deficitu státního rozpočtu pro příští rok na 320 miliard korun. Nejvíce přidáno dostanou učitelé

Nový a zpřesněný schodek státního rozpočtu na příští rok, který předloží ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání vlády, činí 320 miliard korun. Šéfka státní kasy to potvrdila České televizi.
30. 9. 2020|