TÉMA

Věra Adámková

Věk pro umělé oplodnění by se mohl zvýšit na 40 let. Má to své pro i proti

V posledním desetiletí tuzemské statistiky umělého oplodnění rostly. S pandemií meziročně propadly o dvaadvacet procent. Tento týden mají poslanci ve finálním čtení projednat novelu, která by ženám umožnila podstoupit umělé oplodnění hrazené zdravotními pojišťovnami do čtyřicátých narozenin.
24. 5. 2021|

Grubhoffer: Projekt české vakcíny stojí na primitivní technologii. Dát na něj čtvrt miliardy je skandál

Pokračovat ve vývoji české vakcíny je nejenom omyl, ale i skandál. Je o tom přesvědčen vakcinolog Libor Grubhoffer, který projekt kritizuje od začátku. Nelíbí se mu způsob, jakým se ho chopil tým vedený poslankyní Věrou Adámkovou (ANO) ani to, že by výsledkem měla být vakcína využívající inaktivovaný virový antigen. Libor Grubhoffer byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl Martin Řezníček. Poslankyně Adámková a zástupci ministerstva zdravotnictví byli pozváni také, ale odmítli.
3. 3. 2021|

Vláda schválila zvýšení nemocenské z 60 na 100 procent na březen a duben

Vláda schválila zvýšení nemocenské ze 60 na 100 procent výdělku na březen a duben, oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zákon projedná v úterý sněmovna a ve středu Senát. Opatření má bránit propadu příjmu nakažených či lidí v karanténě. Plošné testování ve firmách bude také nově povinné. Do 12.3. musí mít první testy všichni zaměstnanci firem nad 250 zaměstnanců.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 22:24|

Kabátek zůstane ředitelem VZP. Správní rada přednostní očkování nevnímá jako porušení předpisů

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek zůstane ve své funkci. Správní rada jej podpořila a shodla se na tom, že nepovažuje jeho přednostní očkování za porušení právních předpisů. Informovali o tom členové správní rady pojišťovny. Její předsedkyně Věra Adámková na tiskové konferenci uvedla, že Kabátek šel na očkování na doporučení svého lékaře kvůli určité diagnóze, podrobnosti ale nesdělila.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 19:56|

Vyšší návštěvnost v obchodech není podle Havlíčka dramatická. Sjezdovky by se mohly otevřít o Vánocích

Ve středu v Česku přibylo 4563 zjištěných případů koronaviru, o zhruba čtyři stovky méně než o týden dřív. Do čtvrtečních 18:00 pak přibylo 2721 potvrzených případů. Země se od čtvrtka přesunula do třetího stupně indexu PES s mírnějšími opatřeními. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je zákazníků v obchodech více než obvykle, ale není to dramatické. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek také uvedl, že lyžařské areály v Česku by se mohly otevřít ve stejném termínu jako v Rakousku čili k 24. prosinci.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 20:06|

Ve vývoji české vakcíny není důvod pokračovat, oznámil Blatný. Projekt považuje za úspěšný

Pro pokračování ve vývoji české vakcíny proti covidu-19 není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) důvod, protože brzy bude k dispozici vakcína komerční. Projekt, který někteří odborníci kritizovali, považuje za úspěch. Stál podle něj 4,3 milionu korun, při zahájení ministerstvo mluvilo o desítkách milionů korun. Pro EU zatím není komerční vakcína schválená, očekává se v lednu.
3. 12. 2020|

Posílíme zvláštní volební komise pro lidi v karanténě, slíbil Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) slíbil, že jeho resort posílí kapacity mobilních volebních komisí, které umožní hlasovat lidem v karanténě. Tyto komise by měly být schopny navštívit 16 tisíc voličů v izolaci, předeslal vicepremiér. Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší středeční Lidové noviny.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:49|
168 HODIN

Po čtyřech měsících halí vývoj české vakcíny mlčení. Mám karanténu, vzkázala šéfka týmu

Okolo tuzemského výzkumu s ambicí vyvinout vakcínu proti viru, který způsobuje nemoc covid-19, panují otazníky. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že jeho úřad na projekt nepřispěl ani korunou, a prohlásil, že nechce „nic uměle prodlužovat“. Vedoucí výzkumného týmu, kardioložka a poslankyně Věra Adámková (ANO) potom s odkazem na to, že je v karanténě, vůbec nechtěla o práci na vakcíně hovořit. Pro 168 hodin natáčely Jana Gerleová a Kristina Ciroková.
31. 8. 2020|

Škol v přírodě se zřejmě budou moci účastnit i děti bez dokladu o očkování

Doklad o očkování asi nebude podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě. Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována. Očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Schválila to sněmovna v rámci novely o ochraně veřejného zdraví. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 13:59|

Stát odškodní závažné následky očkování, schválili poslanci

Rodiče, jejichž dítě po povinném očkování zemře nebo bude mít vážné zdravotní potíže, zřejmě bude odškodňovat stát. Ve čtvrtek vládní návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna. Nyní jej posoudí Senát. Poslanci návrh upravili tak, že stát bude místo majetkové a nemajetkové újmy nahrazovat ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na péči o něj, jeho zdraví nebo domácnost. Náhrada za duševní útrapy rodičů v předloze zůstala beze změn.
27. 11. 2019|

E-neschopenky nejsou plně elektronické, tvrdí lékaři. Chtějí, aby je hradil stát

Lékaři chtějí úhradu za vydání e-neschopenky. Na středečním jednání je v tom podpořil poslanecký výbor pro zdravotnictví. Ministerstva práce i zdravotnictví ale úkon platit odmítají, podle obou ministrů je to povinnost toho druhého. Systém se bude používat od ledna příštího roku.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 17:57|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|